dec 6, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen zijn griepvirussen ook geniepig. Ze willen voortleven en zich wapenen tegen de antistoffen. Hoe doen ze dat? Door een ander jasje aan te trekken. Men noemt dat mutatie. Op die manier herkent het lichaam van de geïnfecteerde het virus niet meer en het gevolg is dat van zodra een niet bestreden virus zich in de slijmvliezen heeft genesteld, het iemand ziek kan maken.

Griep kan het lichaam pas veroveren als je weerstand verlaagd is. Versterk je immuniteit en het virus krijgt geen kans.

Wie sterk is, hoeft daar niet bang van te zijn, maar verzwakte personen, erg jonge kinderen of zeer oude mensen met een verzwakte gezondheid lopen meer gevaar.

Tegen griep wordt gewaarschuwd door de medische industrie die graag vaccins wil “verkopen”, maar niet iedereen is het eens met die handelwijze. Het is in elk geval best om te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en te rekenen op de natuurlijke afweer van het organisme, dan om een middel waarvan je van tevoren niet weet of het wel voldoende beschermt en of de gemuteerde stammen er wel in opgenomen zijn.

Spaanse griep als referentie

Natuurlijk is het begrijpelijk dat veel mensen – en vooral ouderen – bang zijn van griep. Ze herinneren zich nog van hun ouders die vreselijke verhalen over de Spaanse griep die eigenlijk door Amerikaanse soldaten was meegebracht naar Europa, meer bepaald Spanje (vandaar de naam) en hier gezorgd heeft voor miljoenen doden. Het griepvirus werd er verantwoordelijk voor gesteld.

Maar men mag niet vergeten dat de Europese bevolking net uit een oorlog kwam met gebrekkige hygiëne, ontoereikende voeding, tekort aan vitamines en antioxidanten en vooral ook vijf stressvolle jaren.

Dat alles ondermijnt het immuunsysteem met de catastrofale gekende gevolgen. Daarmee is ook een hint gegeven naar de oplossingen.

Hoe is het met je weerstand?

Spaanse griep, Mexicaanse griep, Zuid-Afrikaanse griep… het is wel altijd weer een of andere streek die we als oorsprong aanduiden en er dus ook de schuld aan geven. Uiteraard hebben de streken er weinig of niets mee te maken. Het virus begint waar het best kan gedijen en in een mum van tijd kan het zich over de hele wereld verspreiden. Dat hebben we trouwens gemakkelijk kunnen volgen met het coronavirus. Op een half jaar tijd zal de hele wereld in quarantaine. Ook al iets wat door sommige wetenschappers als niet relevant werd beschouwd, omdat het virus toch probeert uit te breken en voort te leven. Zo zijn virussen nu eenmaal. Wat is dan wel relevant? Dat je weerstand voldoende bij machte is om het virus te omsingelen en te liquideren.

Waarom in de winter?

Het is inderdaad opvallend dat het griepvirus vooral tijdens de wintermaanden actief is. Het verdwijnt wel niet in de zomer, maar de omstandigheden waarin het besmettelijk is en grote groepen mensen kan aansteken zijn behoorlijk minder: we leven meer buiten, we komen met minder mensen in besloten ruimten in contact en… dankzij vitamine D, de zomerzon, het goede humeur, de betere voeding met vers fruit en verse groenten, is de weerstand er beter tegen gewapend. Gevolg: het virus wacht zijn moment af en dat is de wintertijd. Vandaar dat er nu weer gewaarschuwd wordt voor een nieuwe griepinvasie.

De meeste mensen denken dat de koude er iets mee te maken heeft. Je bent wat rillerig, je voelt je niet helemaal in je sas, je kijkt tegen de grijze lucht aan, we moeten de temperatuur van de overheid binnenshuis lager zetten, de elektriciteits- en verwarmingsrekeningen swingen de pan uit… we krijgen het er niet warm van, maar eerder onderkoeld en dus… de verkoudheid en de griep.

Zo werkt dat (gelukkig) niet. Door kou krijg je geen verkoudheid en de koude in de winter heeft er niets mee te maken. Het zijn wel omstandigheden die samen met een verzwakte immuniteit er voor zorgen dat we vatbaarder zijn voor aanvallen van virussen en bacteriën.

In de winter eten we anders, bewegen we minder, zitten we meer samen en dat schept ideale omstandigheden voor het virus om over te wippen van de ene naar de andere persoon.

Koude droge lucht is slechtst

Aan de Amerikaanse Sinaï-universiteit werden proeven gedaan met knaagdieren die besmet werden met het griepvirus. Er werden verschillende omstandigheden gecreëerd om zowel de zomer als de winter na te bootsen. Wat zag men? Ondanks het feit dat de knaagdieren altijd samen zaten, werden ze in temperaturen die de zomer nabootsten helemaal niet ziek, maar naarmate de temperatuur afnam en de luchtvochtigheid veranderde, merkte men ook een verschil.

Het virus verspreidt zich als aerosol. Met andere woorden, het maakt een reis door de lucht. De eigenschappen van de lucht bepalen of het virus kwalitatief sterk genoeg bij een ander “slachtoffer” terecht komt. Velen zijn van oordeel dat koude ermee te maken heeft, maar dat is niet zo. Koude en tegelijk vochtige lucht was minder besmettelijk dan warme en vochtige lucht. Het is de droge lucht die maakt dat de uitgeademde besmette deeltjes gemakkelijker konden gaan “zweven” en een nieuw slachtoffer konden bereiken. Dus koude en vochtigheid zijn minder goed voor het virus, dan koude en droge lucht. Dus zijn koude en vochtigheid beter voor ons!

Er zijn heel wat mensen die een droge, maar zonnige vrieskou verkiezen boven een koude en miezerige regenachtige dag. Maar in feite is de besmettelijkheid op deze laatst vermelde dag minder groot dan op een droge koude winterdag.

Je kan dat ook binnen nabootsen door de atmosfeer binnen voldoende te verversen door af en toe de ramen of de deuren open te zetten, en nadien de lucht voldoende te bevochtigen door waterverdampers aan de radiatoren te hangen. Conclusie: koud en droog is ideaal voor, het virus, maar niet voor ons.

Bouw aan je weerstand

Vanaf oktober-november stijgen de kansen op griep. Het hoogtepunt van het griepseizoen ligt rond de jaarwisseling: eind december, tot eind januari. Nadien begint het weer wat te verminderen. In de lente is de piek weer voorbij en zijn er enkel nog wat “nakomertjes” van de griep die toeslaan.

Hoe komt dat toch, dat we in de winter meer vatbaar zijn voor het griepvirus?

In tegenstelling tot bacteriën is een virus geen levend organisme. Het is een pakket informatie dat een gastcel nodig heeft om te kunnen functioneren. Dat heeft ook een doel, want in ons lichaam huizen triljoenen, dat zijn meerdere miljarden virussen en dat heeft zijn belang. Zonder virussen zou het leven niet mogelijk zijn, want ons lichaam heeft die nodig om zijn weerstand op te bouwen, antistoffen, witte bloedlichaampjes die dan ook weer informatie verzamelen over de aard van de virussen om zich tegen te wapenen. Vandaar ook dat antibiotica absoluut geen zin hebben omdat een virus geen levend organisme is. Enkel de eigen weerstand kan er iets aan doen en daar moet je aan bouwen, via gezonde darmflora, waar meer dan tachtig percent van je immuniteit wordt opgebouwd.

Meer vitamines, meer bewegen.

Wat kun je doen om het virus te slim af te zijn?

  • Zorg voor een goede hygiëne, zoals regelmatig handen wassen.
  • Als je niest of hoest, doe het dan in een zakdoek en weg van andere mensen.
  • Ontsmet geregeld de voorwerpen waar ook anderen mee in contact komen: klinken, klavieren, knoppen van de lift, trapleuningen enz.
  • Zet tweemaal per dag ramen en deuren gedurende vijf minuten open. Zo zweven er minder virussen rond en de lucht wordt er vochtiger door en minder besmettelijk. Zuivere lucht warmt ook beter op dan vervuilde lucht, dus het is geen verspilling van energie.
  • Drink zelf genoeg water, want als je gedehydrateerd bent, ben je zelf gevoeliger voor besmettingen.
  • Vermijd tabak en alcohol, ze hebben het op je immuunsysteem gemunt. Echt waar. Alcohol geeft je een vals gevoel van warmte, maar het zet de bloedvaten open en je verspeelt juist warmte.
  • Beweeg meer. Ga elke dag een half uurtje wandelen, dat versterkt hart en bloedvaten en maakt je leukocyten actiever en alerter.
  • Zorg voor voldoende vitamine C en D, de twee vitamines die je weerstand een boost geven.
  • Verzorg je darmflora, want daar wordt je immuniteit opgebouwd. Met andere woorden: eet gezonder meer fruit en groenten en ook gefermenteerd producten, daar houden de goede bacteriën in je darmstelsel erg veel van!

En natuurlijk mag je hulp verwachten van de natuur: Echinacea, vitamine D, bètaglucaan en de juiste en goede bacteriën zorgen ervoor dat je immuniteit dat krijgt wat het nodig heeft. En precies vorige week werd bekend dat aan de Antwerpse universiteit onderzocht en bewezen werd dat Echinacea oftewel de Rode Zonnehoed in staat is om je 98 percent minder kans op besmetting te geven. Uiteraard werd dit meteen aangevochten door de “klassiekers”. Maar wetenschap is wetenschap… wat de uitkomst ook moge zijn. En interessant weetje: In Immunibell van Fytobell zit Echinacea verwerkt.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online berstellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Wedden dat de griep je niet te pakken krijgt!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde