De grote feestdagen zijn dan wel achter de rug, maar de feestweken nog lang niet. Sommigen moeten hun “schade” nog inhalen bij de terugkeer uit vakantie. Veel zal er van skiën niet in huis zijn gekomen, want in de Alpen was het dezer dagen even warm als in de zomer. Ook al een tegenvaller voor wie een witte sneeuwvakantie had geboekt. Ofwel de terugkeer uit exotische oorden en dan terugvallen in een grijs regenklimaat waarbij je troost moet zoeken in verlichte feesttafels, want hoe dan ook is het nieuwe jaar altijd een gelegenheid om goede voornemens te maken en feest te vieren.
De ongemakken tijdens en na de feestweken kunnen verklaard worden door wat gegeten en gedronken wordt. Maar het is niet eenvoudig om gezond voedsel te kiezen. Hoe begin je er trouwens aan?
Die goede voornemens kunnen best ook wel gemaakt worden in verband met de gezondheid, hoewel iets minder gemakkelijk en soms niet al te duidelijk. Niet roken is duidelijk. Afslanken ook. Meer bewegen is top. Maar hoe pak je dat aan en hoever ben je niet afhankelijk van anderen?
Neem bijvoorbeeld de kwaliteit van het voedsel. Je kunt niet meer de eigen tuin intrekken om zelf gekweekt voedsel te halen. Je blijft hoe dan ook afhankelijk en daar ligt soms het probleem. Wat is gezond? En hoe kiezen we dat?
Wat is dan nog gezond?
De bijeenkomsten en familiefeesten zijn nog niet voorbij. De feesttafels zijn nog lang niet opgeruimd en voor sommigen moeten de feesten nog komen. Maar hoe kunnen we dat best aanpakken: feest vieren en toch gezond blijven, kan dat wel?
Moeten we in de feestperiode op onze honger blijven zitten, niet meer eten, niets meer drinken? Dan ga je ook dood! Want feestelijk eten, kan ook lekker en gezond zijn, hoewel daar enige fantasie voor nodig is en vooral veel geduld en ijver, want dan ben je wel verplicht om zelf creatief te zijn.
Aan alles wat met industrie te maken heeft, kleeft geld en dus moet je waakzaam voor zijn. Men kleurt wijn, men brengt sterke drank op smaak met additieven, men voegt alcohol van twijfelachtige kwaliteit bij wijn om de smaak te versterken, er wordt gekleurd, geloogd met besmet rundsbloed. Zelfs het fruit krijgt groeihormonen om van de dieren maar te zwijgen.
Men ziet het wel in, dat de vervuiling en de vergiftiging van het voedsel en het milieu gemondialiseerd is, maar heel wat specialisten vrezen dat het te laat is. De toxische agressie heeft de discussie over ideaal voedsel zelfs op het tweede plan gebracht, we moeten nu afwegen wat niet te giftig is. Alles wat we eten bevat al transvetzuren, van de kerstbuche en de Christmas pudding, tot de nieuwjaarskoeken, plus resten van DDT natuurlijk.
Wat kunnen we best afraden: te mijden is meervoudig verzadigd vet, transvet en dat moet ook kunnen in de feestweken, als je wat oplet. De basisvoeding moet toxinevrij kunnen worden gemaakt. Tijdens de feestperiode moet je niet aan een vermageringsdieet denken en niet beginnen te “Montignaccen” of het systeem van gescheiden voeding aanleren of toepassen. Dat is misschien goed voor mensen met een fragiel enzymsysteem, die moeilijk kunnen verteren, want die moeten niet te veel mengen. Maar de anderen die kunnen zich wat meer veroorloven, maar doe het toch met mate en eet enkel verse producten die je bij voorkeur zelf hebt toebereid.
Je kan bijvoorbeeld perfect feesten en toch gezond blijven als je:
- Niet rookt.
- Geen varkensvlees en geen bereide vleeswaren, noch rood vlees eet.
- Geen vet rundvlees gebruikt (vanwege het verzadigd vet en de PCB’s)
- Geen gehydrogeneerde vetten zoals sommige margarines gebruikt, maar koudgeperste olijfolie om te koken.
- Niet te veel poly onverzadigde vetzuren gebruikt (plantaardige oliën), want die zijn gevoelig voor verhitting en er ontstaan transvetten.
- Niet gaat grillen.
- Zoveel mogelijk biologische groenten, vruchten en granen gebruikt.
- Zuivel best in de gefermenteerde vorm gebruikt, met die beperking dat wie er allergisch voor is, het toch maar beter kan laten staan.
- Eet gerust eieren, hoewel er jarenlang een controverse over bestond, maar kies ze wel van biologische kwaliteit.
- Kies mediterrane voeding zoals de Grieken, ze worden straatoud en ze eten toch ook lekker.
- Eet ook op vastgestelde tijden en niet te laat ’s avonds en eet ook niet als je gejaagd bent.
- Kies voor gezonde verse zeevis, liefst een vette soort. Kies voor vis die in de diepzee is gevangen en wees voorzichtig met rivier en zoetwatervissen en ook met gekweekte vis uit kwekerijen, want ook daar geeft men voedsel aan dieren om ze snel panklaar te krijgen, plus er wordt voor sommige soorten gebruik gemaakt van antibiotica. Maar vis is gezond en op zo’n feestdineetje kan dat best smaken, ook op grootmoeders, dus op gezonde wijze.
Leve het ei
Lange tijd rustte er een banvloek op eieren. Zeer ongezond zo werd gedacht en geponeerd, want het bevatte te veel cholesterol en was dus schadelijk voor hart en bloedvaten. Dat is fout gebleken, want het grootste deel van de cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt, omdat het lichaam dat nodig heeft voor de aanmaak van vitamines en hormonen.
In rauwe eieren zit trouwens een stof die de cholesterol in suspensie houdt en maakt dat die niet oxideert. Pfeizer schreef zelfs dat het aandeel van een paar eieren per week in de voeding totaal te verwaarlozen is, omdat we het grootste deel van de cholesterol in het lichaam zelf aanmaken.
Zet iemand met een hoog cholesterolgehalte op een eiervrij dieet, de cholesterol zal niet dalen. Dus hoeven we tijdens de feestmaand helemaal niet te verzaken aan een lekker eitje. Het is veel belangrijker te weten hoe dat eitjes is gebakken, in welke olie of boter en welke stoffen er zijn aan toegevoegd.
Het zout dat erop ligt zal van grotere betekenis zijn voor onze gezondheid, dan de cholesterol in het ei zelf.
En de feestdranken dan?
Bestaan er nog dranken die niet “behandeld” zijn? Je kent het wel: sulfiet, geur- of smaakstoffen, bloedplaatjes om te filteren, antivriesmiddel of toegevoegde alcohol of suiker om smaak en sterkte op „niveau” te brengen.
Bovendien is alcohol een toxisch product. Professor Tytgat, toxicoloog van de universiteit van Leuven zei daaromtrent: “Mocht alcohol nu pas uitgevonden worden, het zou verboden worden, vanwege de schadelijkheid”. Zelfs één klein glaasje is al toxisch. Het wordt totaal afgeraden voor jonge vrouwen en mannen die een kind willen verwekken: vier maanden van tevoren geen alcohol, om het DNA niet te schaden.
Zo weet je het wel. Dus is alcohol in deze feest- en post-feestperiode ook best te mijden, en niet alleen omwille van het gevaar op de weg. Een groot aantal verkeersdoden is te wijten aan alcohol.
Wees ook voorzichtig met likeuren, want daaraan worden allerlei essences, heldermakers, stabielmakers, en alcoholen van ongekende oorsprong toegevoegd. Soms zijn het wijnen van minder goede oorsprong die toch op smaak worden gebracht.
Ook aan bier worden door industriële brouwerijen vaak stoffen toegevoegd om een gestandaardiseerd product te verkrijgen dat langer kan bewaren. Het moet soms over honderden, soms duizenden kilometers worden vervoerd en wordt niet meer zoals vroeger geconsumeerd in de gemeente zelf, toen elk gehucht bijna zijn eigen brouwerijtje had.
Koffie is een gezond product, omwille van de antioxidanten, maar dan moet je wel zeker zijn dat je echte koffie verkrijgt, want er wordt ook hier al getrukeerd door sommige bedrijven: men brandt namelijk erwten en voeg er koffie-essence aan toe. Gelukkig is dit een zeldzaamheid, maar het geeft toch wel te denken. Thee is ook gezond, omdat het ook antioxidanten, flavonoïden bevat.
Ook aan de feesttafel past het om water te serveren. Er moet gedronken worden, liefst en vooral ook veel water, want het lichaam heeft vocht nodig. Tijdens feestmaaltijden wordt er trouwens ook wat meer gebruikt en pittig gegeten, wat maakt dat de cellen ook meer vocht nodig hebben om het te elimineren. Als je tijdens zo’n diner meer water drinkt, zal je minder gauw last hebben van de alcohol.
Met biergist moet je ook al voorzichtig zijn omdat wie gevoelig is voor mycosen of schimmelziekten beter geen biergist gebruikt. Vegetariërs krijgen er wel eens last van omdat veel vege-burgers aangemaakt zijn met biergist. Biergist wordt ook gebruikt in sommige pikante sausen zonder dat men er erg in heeft, maar er zijn ook veel vrouwen die niet weten waar hun candida-infecties altijd maar weer vandaan komen.”
Het is dus niet eenvoudig om perfect gezond voedsel te kiezen, want de industrie heeft er zich meester van gemaakt en sommigen hebben meer belangstelling voor hun bankrekening dan voor uw gezondheid!
En het blijft van belang de lever te sparen of weer gezond te maken, want een gezonde lever is de garantie van een gezond lichaam. De natuur kan je daarbij zeker helpen.
Een tip: Cardubell van Fytobell.
Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.
Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.
Zo kan de feestperiode niet meer stuk.