mei 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vermijd je een hartinfarct?

Er is in de geïndustrialiseerde wereld een probleem, want  hart- en, vaatziekten zijn in Europa en Amerika nog altijd doodsoorzaak nummer één. Maar er is ook hoopvol nieuws te melden: er is wat aan te doen, zelfs met eenvoudige natuurlijke middelen: wie voldoende look eet, doet het beste wat er is voor zijn hart en bloedvaten. Je kan dus inderdaad hartziekten voorkomen. Natuurlijk is look niet de enige zaligmaker, maar het is in elk geval een uitstekende remedie.

Atherosclerose of populair aderverkalking, is nog altijd de grootste doodsoorzaak. Prof. Gustav als directeur van het Harcey Research Institute in Londen, waar in 1628 de bloedsomloop werd ontdekt, moest jammer genoeg vaststellen dat het aantal hart- en vaatziekten in Europa en het Verenigd Koninkrijk nog steeds blijft toenemen, terwijl in de States gelukkig een vermindering wordt genoteerd. De problemen blijven trouwens niet beperkt tot hartinfarct op zich, maar ook angina pectoris, de pijnlijke en akelige beklemming op de borstkas en daarnaast claudicatio intermittens of rokersbeen een pijnlijke aandoening waarbij de patiënt bij stappende bewegingen pijn heeft in de benen, kunnen veel last en zorgen veroorzaken. De oorzaak is een gebrekkige bloedtoevoer en daardoor te weinig aanvoer van zuurstof naar de cellen, zodat bij beweging (waardoor nog meer appèl op zuurstof moet worden gedaan) nog meer pijn ontstaat. Ook hersentrombose en andere ischemische defecten waarbij ook moeilijkheden met de ogen moeten worden vermeld, zijn het gevolg van problemen met de bloedvaten.

Risico’s vermijden

Wie hartproblemen en vooral hartinfarct en trombose wil voorkomen kan best een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is roken de allerbelangrijkste oorzaak van hartproblemen. Ook een te hoge concentratie van fibrinogeen in het bloedplasma, waardoor het bloed sneller gaat samenklonteren is een oorzaak. Hoe hoger het cholesterolgehalte des te slechter is de prognose. Te hoge bloeddruk en suikerziekte verhogen eveneens het risico net als te hoog gewicht, fysieke inactiviteit. Tenslotte is het eten van veel transvet, geraffineerde suikers en orale anticonceptie eveneens een riscodragende factor.

Pijn bij het sporten? Te hoge bloeddruk? Kortademigheid? Hoog tijd om op je dieet te letten en je hart te beschermen. Look verbetert de kwaliteit van je bloed. Het verlaagt de bloeddruk, maar vermindert ook cholesterolwaarden.

CHOLESTEROL is dus een risicofactor. Hoe ouder men wordt, des te meer cholesterol komt er in de bloedvaten in omloop, terwijl de hoeveelheid calcium eveneens een risico inhoudt, want hoe meer calcium, des te kleiner de elasticiteit van de bloedvaten. Dit mechanisme is evenwel nog niet helemaal gekend. Dat van LDL-cholesterol wel: de macrofagen worden opgevuld met LDL-cholesterol verdikken en sterven af door overvoeding, waardoor de aders dichtslibben. Men moet er rekening mee houden dat de helft van de mannelijke bevolking vroeg of laat sterft aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. In Engeland alleen al sterven er elk jaar 660.000 mensen aan hart- en vaatziekten.

Look vermindert risico

Professor Günther Siegel van de universiteit van Berlijn stelde vast dat het gebruik van look het gehalte aan LDL-cholesterol vermindert, evenals het aan elkaar klonteren van bloedplaatjes, terwijl een bloeddruk verlagende werking van look wordt waargenomen. Look wordt trouwens ook een calciumblokker genoemd via de opening van potassium ofte kaliumkanalen, zodat kalium zich in de plaats zet van calcium. Gevolg: de bloedvaten blijven soepeler. De bloedvaten relaxeren meer. Ook prof. Gustav Belz van de universiteit Mainz Westfalen is tot die conclusie gekomen. Er werd een objectieve meetmethode op punt gesteld, om na te gaan wat de actuele gezondheidstoestand van de bloedvaten is. Het zogenaamde Pulse Wave Velocity-beeld is hiervoor ontwikkeld. De meting van snelheid van verplaatsing van impulsen tussen de halsslagader en de liesslagader via de bloedbaan werd daarmee een gestandardiseerd criterium. Uit proefnemingen bleek dat een verkeerd dieet de belangrijkste oorzakelijke factor is. Bij apen kon dit perfect worden gereconstrueerd. Proefpersonen die twee jaar lang 300 mg look namen, hadden een veel kleiner cholesterolgehalte en een beduidend lagere indikatie van atherosclerose: RUIM 30 PERCENT LAGER! Wie geregeld gebruik maakt van look of looktabletten verjongt zijn biologische leeftijd beslist met 15 jaar, aldus prof. Belz. Hoe ouder men wordt des te signifikanter is het verschil.

Plotselinge voorvallen voorkomen

Elk jaar hebben ongeveer 100.000 Belgen te maken met doorbloedingsproblemen. Elk jaar komt er een even groot aantal bij. Ongeveer twintig percent van dit aantal is jonger dan veertig jaar. Een groot aantal van hen krijgt daardoor ook een hartinfarct, waarbij een gedeelte van de hartspier als gevolg van een vernauwing en nadien verstopping van de hartslagaders afsterft. Patiënten die tevoren last hadden van angina pectoris krijgen er mee te maken, maar het kan ook optreden bij mensen die nooit één enkele klacht hebben gehad, zomaar plots. En het gebeurt steeds meer bij jongere mensen.

De oorzakelijke factoren zijn genoeg bekend: een te hoog lichaamsgewicht, te weinig beweging, stress, roken, suikerziekte, te hoge cholesterolwaarden en triglyceriden en te hoge stroperigheid (viscositeit) van het bloed. Een hartinfarct veroorzaakt altijd irreversibele schade aan het hart: je kan het niet meer goed maken. Dat wil niet zeggen dat je niet treffelijk verder kan leven, maar dan moet je er wel voor zorgen dat een tweede infarct wordt voorkomen. Met andere woorden: je moet het over een totaal andere boeg gooien. Iedereen die een hartinfarct heeft gehad, dacht nooit dat het bij hem of haar zou gebeuren. Het komt enkel bij anderen voor. Tot de donderslag bij heldere hemel optreedt: een verscheurende pijn die zelfs niet op medicijnen reageert. De eerste drie dagen zijn de meest delicate. Complete rust is geboden. Die eerste periode komt het gemakkelijkst tot een tweede infarct. Na drie dagen kan de revalidatie beginnen, uiteraard met weglating van alle schadelijke factoren.

Roken is compleet taboe. Het is onvoorstelbaar met welk gemak sommige mensen nog steeds roken en daarbij allerlei smoesjes verzinnen. Het is het meest schadelijke snoepje dat er is. Roken veroorzaakt niet enkel longkanker, maagdarmkanker, blaaskanker, pancreaskanker, maar ook hartinfarct en beroerte. Er zijn dus voldoende redenen om er nooit meer mee door te gaan of er aan te beginnen.

Overgewicht is een tweede belangrijke factor. De bloedsomloop wordt te zwaar belast, terwijl te veel vetstoffen, triglyceriden in het bloed atherosclerose in de hand werken. Ook te hoge LDL cholesterolwaarden en te lage HDL-waarden kenmerken de periode die aan een hartinfarct voorafgaan. Verkeerde voedingsgewoonten zijn hoofdschuldigen. Transvetten, bereide vleeswaren waarbij de inhoud niet gekend is, reuzel, frieten, mayonaise, varkensvlees, vette kaassoorten, de verborgen vetten in snoep, ijsjes, chocolade, koekjes en gebak, cake, chips, alcohol, enz… loeren werkelijk op je gezondheid. Een selectie maken in de produkten die in de mond worden gestopt, is op zijn minst aangewezen.

Stress met emotionele problemen thuis of op het werk, overdreven eerzucht, ontgoochelingen bij carrièrezucht verhogen de bloeddruk en spelen ook een rol bij de cholesterolwaarden, uiteraard naast het dieet. Jammer genoeg maken te weinig mensen zich zorgen over hun bloedsomloop, zelfs niet als de eerste pijnsignalen of storingen in het hartritme opgemerkt worden. En toch moet er dringend iets gedaan worden.

Knoflook helpt

Uit onderzoek aan de universiteit van Oxford is al eerder gebleken dat allicine, zoals voorhanden in daslook en knoflook, maar ook al gewoon in ui ofte ajuin, in staat zijn om de cholesterolwaarden op een normaal peil te brengen, de triglyceriden af te bouwen en de viscositeit van het bloed te verbeteren. Uit een grootschalig onderzoek bleek dat door intensief gebruik van look de bloeddruk en de cholesterolwaarden van patiënten even goed te behandelen en te controleren waren als bij hen die synthetische produkten namen. Integendeel zelfs, de bloedwaarden bleven stabieler en waren beter onder controle te houden. Er bleek ook dat het bloed vanwege een verandering in de viscositeit beter door de vernauwde bloedvaten kon vloeien, dan tevoren en dus meehielp aan het voorkomen van hartinfarct. Men voorkwam daarmee ook de gevreesde aderverkalking, want de bloedvaten bleken soepeler te blijven en er trad minder beschadiging van de wanden op. Wie vanaf middelbare leeftijd geregeld, liefst dagelijks gebruik maakt van knoflook, kan samen met de opgesomde hygiënische en diëtische maatregelen overtuigd zijn het maximum gedaan te hebben voor zijn gezondheid en dus ook om zijn hart en bloedvaten gezond te houden.

En wie bang is van de geur, kan gerust gebruik maken van tabletten of lookdragees.

En nog een steuntje voor hart en bloedvaten: meidoorn of Crataegus.

Een tip: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer