mrt 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is lawaai slecht voor de gezondheid?

Als je in de nabijheid van de startbaan van een vliegveld een groot vliegtuig hoort opstijgen, dan heb je de neiging je oren dicht te stoppen met je vingers. Als je daarentegen op een concertweide vertoeft of in een megadancing, dan is het geluidsniveau doorgaans van hetzelfde gehalte en toch stoppen we onze oren niet dicht. De perceptie van de bron van het geluid maakt hier het verschil. Maar voor de gezondheid is dat net hetzelfde. Dat gaat trouwens ook op voor oortjes van muziekinstallaties, of van de iPhone. Te luid is te luid!

Vanaf 110 à 120 decibels kan lawaai echt als fysieke pijn worden ervaren en kan het ook blijvende schade aanrichten. Ook lagere niveaus hebben hun impact op het gehoor en op onze gezondheid. Zo kan het geluid van een stofzuiger, niet enkel irriterend werken, de concentratie verhinderen, maar ook al schade op termijn aanrichten, en toch is dat geluid maar 90 decibel. Een normaal gesprek ligt rond de 50 à 60 decibel en het ruisen van een bos ligt rond de 30 à 40 decibel en is als bron van geluid wel rustgevend.

Lawaai en te sterke geluiden kunnen het gehoor blijvend beschadigen, maar ook via hormonale disfuncties hart en bloedvaten aantasten.

Met geluid moet je dus erg voorzichtig zijn, vooral ook omdat blijvende schade aan het gehoor kan aangericht worden. Als de trilharen verlamd zijn, is er al vermindering van gehoor, maar als ze beschadigd zijn of vernietigd, dan is er geen terugkeer meer mogelijk.

Zo ondervinden mensen die bijvoorbeeld het slachtoffer waren van een luide knal blijvende gehoorschade. Denk aan vuurwerk dat in de buurt van hun oren tot ontploffing kwam. Sommige jongelui doen dat voor de grap, maar het kan het gehoor van iemand blijvend beschadigen, zelfs vernietigen. Denk daaraan!

Maar sterke geluiden en lawaai hebben nog een grotere impact dan we denken, omdat ze een hormonaal systeem in werking kunnen zetten, n.l. stresshormonen vrijzetten.

Hormonen hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze zetten processen in gang en kunnen er voor zorgen dat het lichaam naar behoren reageert en functioneert. Hormonen kunnen ook uit balans geraken en de gezondheid nadelig beïnvloeden. Als er een te grote hoeveelheid lawaai op een patiënt wordt losgelaten, reageert zijn lichaam door de productie van stresshormonen te vergroten. Daardoor vernauwen de bloedvaten. Op de duur treedt daardoor blijvende schade op aan de bloedvaten en is hartinfarct niet uit te sluiten. Wie een beetje aan preventie wil doen, moet dus lawaai vermijden. Is dat niet helemaal uit te sluiten, dan moet de patiënt in elk geval zijn ontspanning in een rustige omgeving, bij voorkeur in de natuur, zoeken. Ook de slaapkamer moet zo geluidloos mogelijk worden gemaakt. Op die manier zal je het beste hebben gedaan om je hart en bloedvaten en je hele gezondheid te vrijwaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer