apr 11, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Goede immuniteit maakt je sterker tegen corona

De corona-uitbraak heeft een aantal vaststellingen meegebracht waar de wetenschappers en artsen hun hoofd over breken. Aanvankelijk was gewaarschuwd dat een hoge leeftijd en onderliggende kwalen zoals diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, kankerbehandelingen enz, de vatbaarheid voor corona zou vergroten en de kansen op herstel zouden kunnen verminderen. Kinderen en jongvolwassenen zouden er minder last van krijgen en niet aan overlijden, tot het tegendeel werd bewezen.

Zo bleken patiënten van 93 en 97 zich compleet te herstellen na de coronabesmetting, terwijl kinderen van vijf, en jonge mensen van 25 en 36 er wel aan overleden. Daarnaast stelde men vast dat landen zoals Finland en Zweden veel minder doden te betreuren hadden en ook minder besmettingen met ernstige klachten. Hoe kon zoiets? Er werd wel gesteld dat Zweden en Finnen zich correcter aan de maatregelen van de overheid houden en dus de kans op besmettingen beperken, terwijl bij ons de overheid altijd als een boeman en een hinderpaal wordt beschouwd. Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk om overtuigend over te komen in een land met acht regeringen en acht ministers van volksgezondheid. Maar wat is de wetenschappelijke uitleg dan?

Een gezonde immuniteit is het beste wapen tegen virussen, ook tegen corona.

VUB-professor Reginald Deschepper wees op het belang van een sterke immuniteit. Wie zijn immuunsysteem goed verzorgt, is optimaal voorbereid op een mogelijke infectie en heeft meer kansen om er gezond uit te komen. De levensstijl is daarbij van kapitaal belang. Hij schreef er trouwens een boek over: “Uw levensstijl als medicijn”.

Volgens prof. Deschepper hebben mensen met een goede en gezonde levensstijl minder last van celveroudering, ouderdomskwalen, minder last van chronische ontstekingen, infecties, besmettingen met virussen en bacteriën, minder stress, minder depressies en hebben ze een beter microbioom, gezondere darmflora dus, en als ze toch de pech zouden hebben om overvallen te worden door het virus dan hebben ze veel meer kansen om er ongeschonden uit te komen.

Je kan je eigen microbioom verbeteren door gezonde voeding, maar ook door een goed probiotisch preparaat. Denk bijvoorbeeld aan Digesbiose van Fytobell dat miljarden goede bacteriën bevat om de darmflora te saneren.

Je kan denken: voor mij is het te laat. Dat ontkent de prof. Zelfs op korte termijn kan je de resultaten voor je gezondheid al fel verbeteren, zegt hij. Natuurlijk moet je de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd nauwgezet volgen, zoals hoesten en niezen in een zakdoek, sociale contacten vermijden, afstand houden van anderen en binnenblijven, oftewel: blijf in je kot, maar beweeg wel: wandelen in je tuin, in de omgeving. Doe geen domme dingen, dat kan je duur te staan komen! Maar als je een gezond immuunsysteem hebt, dan kan je daarop vertrouwen, want van de schepper hebben we een verbluffend herstelvermogen gekregen. Het lichaam is zo intelligent om antistoffen te maken die het virus buiten spel zet. Natuurlijk kun je geen mirakel verwachten als je één dag gezonder leeft, maar begin er nu mee, want het helpt echt en dat niet alleen tegen corona.

Wat is de sleutel?

  • Beweeg elke dag minstens een half uur. Ga bij voorkeur wandelen in de natuur in je omgeving. Het is niet de bedoeling dat je de auto neemt om naar de natuur te rijden. Als je elke dag een half uur wandelt (beter een uur) dan heeft dat na een week al een grote positieve invloed op je bloedsuikergehalte (minder diabetes), op je hartritme en bloeddruk, op je slaapprofiel, op je stresshormonen. Ook fietsen is goed, maar doe het zeker niet in groepsverband en blijf minstens tien meter achter een andere fietser vandaan, zodat je niet in de slipstream van zijn uitgeademde lucht en mogelijks virussen terecht komt. Ook fietsen is goed tegen stress. Stress is niet abnormaal in deze dagen, maar je moet het toch zoveel mogelijk vermijden.
  • Vermijd stress! Piekeren is niet goed. Je bent vatbaarder voor ziekte als je piekert en onder de stress staat. Zorg dus voor een goed dagelijks ritme om stress de baas te worden, dan loop je minder gevaar.

Een tip: Stressbalans van Fytobell. Het is een middel dat enkel uit natuurlijke plantenextracten bestaat, geen gewenning veroorzaakt, maar wel een heilzaam effect heeft op je gemoed en welbevinden.

  • Probeer wat krachttraining. Neem een klein trapje (bijvoorbeeld van de keuken) en stap daar op en weer af, telkens met een ander been. Doe dit, terwijl je een gewicht omhoog steekt en naar beneden laat zakken, (bijvoorbeeld een fles water) dat versterkt het hart en de bloedsomloop en dus ook de immuniteit.
  • Eet gezond. Denk aan het microbioom en gebruik gefermenteerde voeding: yoghurt, zuurkool, vezelrijke voeding uit fruit en groenten. Prof. Deschepper waarschuwt voor extreme diëten. Denk eraan dagelijks voldoende mineralen, vitamines, koolhydraten (geen geraffineerde), en eiwitten (bij voorkeur vis) te nemen. Vermijd fantasiekost, junkfood, snoep, lege calorieën. Dat pleegt een aanslag op het darmmicrobioom en dus ook op de weerstand. Noten, bessen, vruchten, volkoren, en bij voorkeur kan je bij de lokale handelaar, lokale producten aanschaffen. Op die manier vermijd je ook dat te veel producten bewerkt zijn om langer te bewaren. Ook bij de lokale landbouwers kopen is een goed idee.
  • Rook niet en mocht dat zo zijn, probeer dan te stoppen. Het is ongetwijfeld niet gemakkelijk om nu te stoppen, maar als je dagelijks beweegt en minder neerzit, zal je ervaren dat je minder neiging hebt om te roken en dat het toch geen slecht idee is om ermee te breken.

Heb je het lastig, dan kan je je laten helpen door een natuurlijk middel, een spray die erg handig is en enkel natuurlijke extracten bevat die de rookhonger stilt: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit).

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

En voor het microbioom: Digesbiose van Fytobell, met CNK-bestelnummer: 1752-278 voor de apotheker.

En tegen de stress: Stressbalans van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2730-232. Of je kan ook alles ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer