mei 11, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook al. Sommigen zijn dat in deze tijd een beetje uit het oog verloren, ofwel leggen ze zich neer bij wat ze als een onvermijdelijk toeval van het lot beschouwen. Maar niets is minder waar. We hebben wel degelijk invloed op onze gezondheid.

Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid. Zelfs als je genen minder van kwaliteit waren, dan nog kun je via gezonde voeding heel wat ten goede veranderen.

Kijk naar Japan

Dat ons voedingspatroon onze gezondheid in ruime mate kan beïnvloeden, weten we dus allemaal. Dat de invloed zo groot is, wordt pas nu door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

In Japan komen veel minder hartinfarcten voor, In Afrika komt veel minder kanker voor. In de streken rond de Middellandse zee komen veel minder aderverkalking en hartziekten voor. Voldoende redenen dus om uit te zoeken waar de oorzaak van dergelijke „afwijkingen” moet worden gezocht.

Kanker: oorzaak is voeding

Daaruit blijkt dat er één groot verschil opvalt: het dieet van al deze bevolkingsgroepen verschilt grondig van de onze, van de westerse, zeg maar Atlantische leefgewoonte. Zowel in West-Europa als in de Verenigde Staten is vrijwel hetzelfde eetpatroon van kracht: geraffineerd voedsel, veel verkeerd vet, veel suikers, veel zout en te veel alcohol. Het gevolg: hartinfarcten, aderverkalking en kanker. Men neemt tegenwoordig zelfs aan dat bijna driekwart van de kankers veroorzaakt wordt door verkeerde voeding. Voldoende redenen dus om het roer compleet om te gooien.

Te geraffineerd

Een van de grote vergissingen van de moderne voedingsgebruiken is het invoeren op grote schaal van geraffineerd voedsel. Men stelde vast dat ruwe vezels niet konden worden verteerd. Ze verlieten dan ook het lichaam via de darmen. Men ging er van uit dat ze nutteloos waren en dat ze eigenlijk het spijsverteringsstelsel alleen maar last berokkenden. Deze hinder voor de spijsvertering moest worden vermeden. Men begon de vezels uit het voedsel te verwijderen en bekwam op die manier een geraffineerd product, dat er weliswaar aantrekkelijk uitzag, mooi van kleur was en aangenaam om eten.

Verschrikkelijke gevolgen

De gevolgen voor de gezondheid waren verschrikkelijk. Van zodra men het voedsel ging raffineren en de wijsheid van de natuur en de schepping buiten spel zette, kwamen ook de zogenaamde beschavingsziekten de kop opsteken. Men sloeg er aanvankelijk geen acht op. Mensen die waarschuwden tegen geraffineerde voedingsgewoonten zoals een Dr. Moerman werden geïsoleerd als wetenschappelijke ketters en onbekwamen, als alternatieve dromers. De wetenschap geeft hen thans postuum gelijk.

Ze hadden het bij het rechte eind. „C’est la nature qui a raison”, zei Mességué en ook hij was een verstandig man. Als je iets aan de intelligentie van de natuur wil verbeteren, zal de natuur die intelligentie van jou terugnemen en automatisch boet je daarvoor met gezondheidsproblemen.

Eet onbehandeld

Gezonde voeding is dus de beste garantie om een goede gezondheid te behouden of weer te verwerven. Want onze natuur is dermate intelligent opgebouwd dat fouten over een langere periode kunnen worden goedgemaakt. Zolang er levenskracht aanwezig is, kan door een ommezwaai in leefwijze, onze gezondheid weer worden opgebouwd. De natuur maakt evenwel niet in één dag goed, wat in jaren werd verbrod. Geduld en liefdevolle aandacht voor de signalen van die natuur zijn dan ook een noodzakelijke voorwaarde. Het is trouwens de beste training voor de mens om ook zijn denkwijze te veranderen.

Zich inschakelen in dat natuurlijk proces met de nederigheid en de blijheid van een kind kunnen wonderen doen. Niet zoals de meesten dat zouden verlangen: jarenlang verkeerd eten en drinken en dan verwachten dat het wonderpoeder de klus weer in één dag klaart, om nadien dapper te kunnen herbeginnen en weer dezelfde fouten met smaak en veel plezier voort te zetten. De natuur is geduldig, maar ook rechtvaardig. De wetten zijn onveranderlijk. Wie de liefde voor de natuur ontdekt, zal daar evenwel voor beloond worden met een goede gezondheid.

Gezond voedsel en gezonde lucht

Om de haverklap lezen we in berichten, het nieuws, horen en zien we op radio en tv dat biologisch gekweekt voedsel enkel duurder, maar niet beter is.

Het gezond verstand zegt iets anders. Bij het kweken van aardbeien wordt niet minder dan twaalfmaal gespoten. Als we vandaag in het nieuws vernemen dat het kookproces in de eigen woning, in de keuken, de lucht evenveel vervuild als bij een sigarettenroker, dan begrijpen we de logica niet heel goed. Twaalfmaal een lekkere aardbei met scheikunde behandelen is onschuldig, terwijl de kooklucht in de eigen keuken als gevaarlijk wordt bestempeld.

Hetzelfde met drinkwater. Water uit het kraantje is volgens sommige “wetenschappers” gezonder dat flessenwater. Dan moet je eens uitleggen hoe het komt dat men er niet in slaagt alle stoffen in het water te detecteren dat uit het Albertkanaal komt, maar men biedt het wel als consumptiemiddel aan. Lekker! Het chloorluchtje nemen we erbij als cadeau.

Met dank aan de overheid

En dat terwijl politici de boeren verwijten de oorzaak te zijn van het stikstofprobleem en dus schade aan de gezondheid berokkent, terwijl PFAS al tientallen jaren de bodem rond het Antwerpse vervuilt en de gezondheid van jongeren bedreigt. Zelfs professoren waarschuwen ervoor: hopelijk gaan die jongeren voor de rest van hun leven hypergezond leven, want elk vervuilend stofje dat erbij komt, kan hen kanker berokkenen en wie gaat nog een oorzakelijk verband leggen met PFAS van de firma die dat al jaren ongestraft mag doen van de overheid?

Voor elke vervuiling, hetzij van het voedsel, hetzij van de lucht is er geen ongevaarlijke bovengrens. Al vanaf de eerste sigaret berokken je het lichaam schade, vanaf het eerste glas alcohol, vanaf het eerste pak friet met transvet en kunstmatige mayonaise, vanaf de eerste suikerspin. Het lichaam is sterk en kan op eigen kracht via een ingenieus ingebouwd programma veel goed maken, maar als een boog te lang gespannen staat, breekt hij, ook de gezondheid kan breken op die manier.

We zijn wel pienter genoeg om excuses te bedenken om een verkeerd gedrag te beginnen of voort te zetten, maar we zijn niet consequent genoeg om de oorzaak van ziekte uit de weg te gaan en navenant te handelen.

Zo verplicht de overheid wel waarschuwende beelden en teksten op pakjes sigaretten te zetten, maar de tabaksindustrie wordt niet aan banden gelegd, laat staan verboden. Het brengt te veel geld op, waarmee de excellenties hun bonussen moeten verdienen.

En zo gaat het altijd. We kunnen het weten, maar willen we het ook weten?

We hebben boeren en voedsel nodig, we maken hen het leven lastig, maar we koesteren de vervuilende industrie.

We hebben groenten, vruchten, vitamines en proteïnen nodig, maar we knutselen voortdurend met de kwaliteit.

Niet te verwonderen dat zoveel mensen ziek worden.

En hoe raken we die vervuilende stoffen kwijt?

Sommige nooit meer. Andere luisteren naar het principe van de chelatie en binden bijvoorbeeld zware metalen om zo het lichaam te kunnen verlaten.

Dat doet bijvoorbeeld een minuscuul klein algje zoals chlorella.

Het is een goed gebruik er dagelijks gebruik van te maken.

Een tip: Chlorella van Fytobell.

Je vindt chlorella van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3421-658.

Of je kunt chlorella van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je lichaamscellen zullen zich weer jonger en bevrijd voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer