jan 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Pijnlijke reuma? Vermijd verzuring!

We horen het vaak zeggen: “onze maatschappij verzuurt”, of ook “hij trekt een zuur gezicht”. Daar is geen goede conclusie aan verbonden. Zuur wordt in verband gebracht met moeilijk functioneren, verkeerd draaien, slecht aflopen. Maar wat als het lichaam verzuurt?

Veel mensen zijn bang van de winter, omdat het aantal zieken en ziektegevallen dan toeneemt. We kennen griep en verkoudheid als typische winterkwaaltjes die elk jaar weer opnieuw de kop opsteken, maar er is een aantal ziekten dat misschien niet rechtstreeks veroorzaakt wordt door het winters klimaat, maar waarvan de klachten in het koude seizoen toch verergeren en de patiënten het zelfs bijzonder lastig hebben. En daar komt nu dan nog corona bovenop.

Eén van die kwalen is reuma. Koude en winters weer veroorzaken geen reuma, geen reumatoïde artritis, geen artrose, maar de pijn die met deze kwalen gepaard gaat, verergert wel in de winter, zodat sommige zieken zelfs helemaal moeite hebben om te bewegen en met angst de slechte weersomstandigheden tegemoet zien.

Reumatische aandoeningen zijn trouwens een grote belasting voor ziekenfondsen en werkgevers, want ze zijn de hoofdoorzaak van afwezigheid op het werk.

Last van reuma? Beweeg voldoende. Wie te veel en te lang in zijn stoel blijft zitten, roest vast. Zorg voor natuurlijke, ontzurende voeding met rauwe groenten en veel fruit. Vermijd in elk geval geraffineerde kost en junkfood.

Leren mee leven?

Reuma is niet hetzelfde als rugpijn, of pijn in de schouder. Reuma is een ernstige aandoening die eigenlijk een verstoring van het metabolisme als oorzaak heeft. De stofwisseling gebeurt niet perfect. Er komen afvalstoffen, onder vorm van kristallen via het bloed in de gewrichten, worden erdoor geblokkeerd of gaan prikken en pijn doen. Heel typisch bij reuma is dat de klachten niet altijd op dezelfde plaats zitten. Het is een pijn die zich verplaatst, de klachten zijn mobiel. De naam is trouwens afkomstig van het Griekse rheo, wat „vloeien, zich verplaatsen”, betekent.

Reuma is trouwens altijd een ernstige ziekte die goed moet geobserveerd worden, vooral als het gaat om reumatoïde poly-artritis, een ziekte die gevaarlijk kan zijn voor de hartkleppen.

Op dieet

Er zijn verschillende vormen van reuma en voor al deze vormen kan een ander onderzoek noodzakelijk zijn, maar ook een andere behandeling. In ieder geval moet een dieet dat verzuring van het lichaam veroorzaakt, vermeden worden. Dat is niet hetzelfde als voedsel dat zuur smaakt, meestal het tegendeel. Je kan best voorzichtig zijn om bepaalde stoffen met elkaar te combineren. Zo zijn rauwe groenten en vruchten bij dezelfde maaltijd niet ideaal, omdat ze gisting kunnen veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige darmen moeten hiermee uitkijken.

Wees voorzichtig met te veel eiwitten. Veel vlees, kaas, vis en meestal dan nog alles tegelijk is niet bevorderlijk voor de genezing van reuma. Het veroorzaakt verzuring van de cellen. Volwassenen die geen te zware arbeid moeten doen, kunnen volstaan met ongeveer zeventig gram eiwitten per dag, en dat is echt voldoende om de spieren van opbouwende energie te voorzien en de cellen de kans te geven zich met deze bouwstoffen te vernieuwen.

Te veel eiwitten zijn op den duur nadelig voor hart en bloedvaten. Eiwitarme voeding is voor deze patiënten van belang. Vette zuivel, vlees en vooral bereide vleeswaren (charcuterie) zijn triggers van reuma. Worst en varkensvlees zijn taboe.

Eet natuurlijk

Wie last heeft van reuma probeert best zo natuurlijk mogelijk te eten. Geraffineerde producten horen niet thuis op hun bord. Vooral geraffineerde suiker en granen zijn taboe. Ook alcohol en frisdranken zijn nadelig. Let ook op de vetten. Transvetten zijn gevaarlijk en kies alleen olijfolie of kokosvet om te bakken en te braden. Echte hoeveboter is beter dan margarine die gehydrogeneerd werd.

Voedsel stomen of in de oven klaar te maken is nog beter. Geoxideerde of aangebrande producten zijn te mijden, zelfs voor wie geen reuma heeft. Is iets zwart of bruin gebakken: weg met het korstje. Dan doe je ook iets om kanker te voorkomen.

Goed kauwen is belangrijk om voldoende verteringsenzymen mee in de spijsvertering te krijgen.

Probeer de voeding zo samen te stellen dat er een basenoverschot is in het lichaam: dat zijn vooral groenten en vruchten. Granen zijn verzurend, eet dus niet te veel brood, terwijl aardappelen het lichaam basisch maken. Goed zijn: zilvervliesrijst, in de schil gekookte aardappelen, veel rauwkost, boekweit en soja, maïs en noten. Vruchtensappen bevatten te veel suikers en te weinig vezels, dus eet je beter de gehele vrucht.

In de Zwitserse reumakliniek van Bircher Benner werden de patiënten eerst op een dieet van rauwkost en rauwe melk gezet. Ze genazen.

Warmte en massage

Omdat reumatische aandoeningen vooral de kop opsteken of de patiënt geselen tijdens het koude, kille seizoen, moet ernaar gestreefd worden door middel van allerhande warmtetoepassingen de ellende te verzachten. Patiënten voelen minder pijn als warmtebehandelingen worden gegeven: een warm bad, hete kompressen, verwarmende zalven, massages die de doorbloeding stimuleren, beweging en oefeningen, zonnebaden, infraroodbestraling, lichttherapie, sauna enz… kunnen helpen om de pijnen te verzachten of de pijnsymptomen te omzeilen. Beweging is belangrijk, zelfs als het moeilijk gaat. Blijf bewegen!

Een jaarlijkse vakantie in het zuiden, of geregeld een verlengd weekend in een warm en droog klimaat kunnen bijdragen tot een groter comfort. Ontzurende kruiden zoals Harpago oftewel duivelsklauw hebben bij dergelijke problemen hun nut bewezen. Drink voldoende water of kruidenthee om de nieren aan het werk te zetten, zodat zuurkristallen zich niet kunnen neerzetten. Op die manier zal je al heel wat minder last hebben van reuma.

En gelukkig mag je een goede ondersteuning van de natuur verwachten met een ideaal natuurlijk preparaat van Fytobell: Articulan.

Het bevat Harpago, Salix, Urtica, Equisitum, Solidago en Ginkgo, allemaal stuk voor stuk planten die helpen tegen spierpijn, de gewrichten smeren en het kraakbeen beveiligen.

Je vindt Articulan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-862.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer