sep 7, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Neen, korte rokjes veroorzaken geen blaasontsteking

Een van de typische vrouwenkwaaltjes is een blaasontsteking. Dat is o.m. het gevolg van het feit dat de urinebuis korter is bij de vrouw, waardoor bacteriën gemakkelijk binnendringen zodat de urinebuis snel ontstoken kan raken net als de blaas zelf trouwens.

Niet de korte rokjes of tocht zijn oorzaak van blaasontsteking, maar wel colibacteriën. Deze bacteriën die met hun trilhaartjes blijven hangen in het slijmvlies, zijn de belangrijkste veroorzakers van blaasontsteking.

Cranberry helpt tegen blaasontsteking. Minder koffie, vlees, frisdrank en meer zure vruchten is aan te bevelen.

Wat daarnaast een rol speelt is de samenstelling van het blaasslijmvlies en het gehalte oestrogenen. Hoe lager namelijk het oestrogeengehalte, hoe dunner het slijmvlies. En een dun slijmvlies kan zich moeilijker verweren tegen colibacteriën.

De besmetting met colibacteriën vindt vaak plaats tijdens het vrijen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat blaasontsteking bij seksueel actieve vrouwen tussen 15 en 35 jaar tien keer zo vaak voorkomt als bij vrouwen die celibatair leven. Sommige vrouwen zijn er zelfs zo gevoelig voor dat ze bij elke vrijpartij een blaasontsteking oplopen!

Als je een blaasontsteking hebt, merk je dat overigens snel genoeg. Plassen doet pijn en je hebt een drukkend gevoel op de blaas. Het kan ook zijn dat je vaak aandrang voelt om te plassen terwijl er, eenmaal op het toilet, maar een paar druppeltjes komen. Ook wanneer de urine een rare geur heeft of bloed bevat, kan dit op een blaasontsteking wijzen.

Om een blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk veel te drinken – bijvoorbeeld slappe thee en vruchtensappen. Vermijd koffie en alcohol, want die stoffen irriteren de blaas. Verder is het belangrijk regelmatig te plassen. Zo spoel je de bacteriën eruit. Houd vooral je plas niet onnodig op en plas goed uit, zodat er geen urine in de blaas achterblijft. Het eten van zure vruchten kan ook helpen, omdat bacteriën zich minder goed in zure urine kunnen handhaven. Wanneer je regelmatig een blaasontsteking hebt, kun je overwegen een supplement op basis van cranberry te nemen 

Een tip: Cranberry Plus van Fytobell, een heel goed preparaat. Dit besje zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt en helpt op die manier blaasontsteking tegen te gaan.

Je vindt Cranberry Plus van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-825.

Je kunt Cranberry Plus ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde