dec 4, 2020 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Winters wandelen in “West” met extra dimensie

Nieuwe expeditie en uitbreiding wandelnetwerk in Landschapspark Bulskampveld

We hebben het meer dan ooit nodig: de natuur, ontspanning en speelse activiteiten. Het past perfect, want Westtoer stelde het vernieuwde wandelnetwerk van Landschapspark Bulskampveld voor. De uitbreiding met 75 kilometer wandelpaden koppelt Oostkamp en Sint-Maria-Aalter voortaan aan het netwerk. Er werd ook speelnatuur toegevoegd. In het Nieuwenhovebos, in Oostkamp, opende de vijfde en laatste avontuurlijke wandellus van Expeditie Bulskampveld.

Het wandelnetwerk Bulskampveld breidt uit van 150 naar 225 kilometer. Het knooppuntennetwerk verbindt de toeristische regio’s Brugse Ommeland (West-Vlaanderen) en Meetjesland (Oost-Vlaanderen). Het strekt zich uit over de vijf gemeenten van het Landschapspark Bulskampveld: Beernem, Wingene, Ruiselede, Aalter en Oostkamp.

“In deze tijden krijgt ‘wandelen’ een extra dimensie. Recreatie in de eigen streek ontwikkelt zich snel en kent meer dan ooit een grote interesse van een breed publiek. Het Landschapspark Bulskampveld en het wandelnetwerk zijn een bijzondere groene troef in hartje West-Vlaanderen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Voortaan maken de bossen van Nieuwenhove en Kampveld, de dorpskernen van Waardamme (Oostkamp) en Sint-Jan (Wingene) en Domein Menas in Sint-Maria-Aalter deel uit van het wandelnetwerk Bulskampveld. Via de natuurgebieden de Warandeputten en de Leiemeersen steek je nu makkelijk over naar het wandelnetwerk Velden en Meersen.

Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen plaatsten de nieuwe bewegwijzering voor de 164 knooppunten, met steun van Toerisme Vlaanderen. Ze is uitgevoerd in twee richtingen en bevat 575 houten palen en 1.255 bewegwijzeringsbordjes.

De bestaande lusvormige wandelroutes werden op de knooppunten gelegd en staan nu als suggestieroutes op de wandelnetwerkkaart. Van deze routes is geen individuele wandelkaart meer verkrijgbaar. De wandelroutes blijven wel bewegwijzerd en downloadbaar via de website van Westtoer.

Expeditie Nieuwehovebos

In het Nieuwenhovebos, in Oostkamp, opent de vijfde avontuurlijke lus van Expeditie Bulskampveld. Het is de laatste in een reeks duurzame wandelroutes voor het hele gezin. De Expedities zijn zo’n twee à drie kilometer lang en vormen de perfecte uitstap voor gezelschappen met kinderen van 4 tot 12 jaar. De lusvormige routes laten hen het bos en de natuur volop beleven.

De stier van het Bulskampveld leidt je als mascotte door de expeditie. Via allerlei opdrachten maak je kennis met de Bronstijd, een verwijzing naar de archeologische vondsten in deze buurt. Zo heeft elke expeditielus een eigen thema. “Expeditie Bulskampveld sluit goed aan op wat wij bij Toerisme Vlaanderen verstaan onder ‘Reizen naar Morgen’, waarbij toerisme niet langer een doel op zich is maar wel een middel om onze bestemming Vlaanderen verder te laten floreren. De wandelroutes- en lussen van Expeditie Bulskampveld zorgen absoluut voor een meerwaarde, niet alleen voor de omwonenden en de ondernemers uit de buurt maar zeker ook voor de bezoekers die hier een frisse neus komen halen. En ook de bezochte plekken zelf worden er alleen maar waardevoller door,” zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

Nieuwe inrichtingen

Ook de Vlaamse Landmaatschappij en Natuur en Bos zetten hun schouders onder de uitbreiding van het wandelnetwerk en de aanleg van de Expeditie. Ze zorgden onder andere voor de aanleg van een speelzone “Groene Vinger” met prachtige bronstijdwoning, een speelzone in de Waterstraat en 2,5 hectare speelbos in het Kampveld. De aanleg van twee nieuwe bruggen in de overstroombare vallei van de Rivierbeek zorgt voor heel wat meer wandelmogelijkheden.

Partners

Expeditie Bulskampveld is een initiatief van Westtoer in samenwerking met Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos. Het project wordt financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van de Impulsprojecten Fiets- en Wandelnetwerken. 

Praktisch

De kaart van het wandelnetwerk Bulskampveld wordt uitgegeven op scheurvrij en waterbestendig papier. De kaart kost € 8,00 en is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer (shop.westtoer.be) en Toerisme Oost-Vlaanderen (www.routen.be/webshop).

Je kan de kaart ook kopen via:

• Westtoer, www.westtoer.be, www.brugseommeland.be, shop.westtoer.be

• Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge,

Tel 0800 20 021 provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

• Toerisme Meetjesland, Provinciaal Streekcentrum Huysmanshoeve, www.meetjesland.be

• Diensten Toerisme Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter.

• Bezoekerscentrum Bulskampveld, www.west-vlaanderen.be/bulskampveld

Alle informatie over de Expedities vind je op de vernieuwde Ontdekkingskaart van het Landschapspark Bulskampveld.

Deze kaart is gratis te verkrijgen bij Westtoer (shop.westtoer.be), bij Toerisme Oost-Vlaanderen (www.routen.be/webshop) en de diensten voor toerisme. Via de websitewww.landschapspark-bulskampveld.be kan je de kaart downloaden en vind je aparte routekaartjes en praktische informatie over de Expedities.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer