jan 14, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Migraine: Wat kun je eraan doen?

Je hebt tientallen zoniet honderd soorten hoofdpijn, maar migraine is een geval apart. Het is een hoofdpijn die weliswaar voorbijgaat en van een halve dag tot drie dagen kan duren en verschillende uitingsvormen heeft. Het kan gaan om bonzende hoofdpijn, scherpe hoofdpijn alsof ze met een mes in je hoofd prikken, doorgaans is het aan één zijde van het hoofd. Vandaar de benaming dus: hemi-crania, de helft van de schedel oftewel migraine.

Migraine kan het leven tot een hel maken. Ontspanning is van zeer groot belang, omdat migrainepatiënten doorgaans heel precieze mensen zijn die het uiterste van zichzelf vragen.

Net zoals hoofdpijn kan ook migraine aan allerlei fenomenen gerelateerd zijn: stress, maandstonden, hormonale problemen, spijsvertering, de lever enz.

Uiteraard moet de grondoorzaak worden aangepakt en als die hormonaal is, dan moet er gekeken worden wat er aan die hormonale dysfunctie te doen is. Vooral vrouwen hebben hier last van. Het goede nieuws is dan wel dat dit soort migraine verdwijnt na de menopauze. Een bewijs temeer dat de hormonen er mee te maken kunnen hebben.

De lever verzorgen

Migraine kondigt zich gewoonlijk ook van tevoren aan: misselijkheid, opgejaagdheid, gevoeligheid voor geluid en fel licht, afkeer van bepaalde spijzen vooral vetten en koffie.

Daar kun je natuurlijk wat aan doen. De leverfunctie moet worden verbeterd met bijvoorbeeld artisjokextracten, Carduus marianum (Cardubell van Fytobell). Een goede suppletie kan de genezing alleen maar bevorderen SAM of sadenosylmethionine (SAM) geeft bij migraine heel gunstige resultaten, het is perfect geschikt voor langgebruik, want compleet veilig.

Ook lithium reduceert bepaalde clusterhoofdpijn en bepaalde soorten migraine. Ook feverfew of moederkruid is uitstekend bij migraine. Daarbij capsaïsine, gember, laurierboom (bevat evenals de feverfew parthenoliden die de serotonine uit de bloedplaatjes remt). Wilg kan worden beschouwd als de plantaardige aspirine. Wie allergisch is aan aspirine moet er wel mee opletten.

Ook Ginkgo Biloba verbetert de doorbloeding van de kleine haarvaten. Denk aan Ginkgosan van Fytobell. Thee van Feverfew (moederkruid) Melissa Officinale, gember en Kurkuma zijn uitstekend bij migraine (1 theelepel van elk droog kruid). Postelein is de beste natuurlijke bron van magnesium. Pepermunt kan in sommige gevallen snel beterschap brengen. Pepermuntolie op de slapen wrijven helpt vaak bij spanningshoofdpijn, ook bij migraine. Bij spanningen in de hals gewoon wat pepermuntolie op de betreffende plek wrijven. De olie hoeft zelfs niet in gemasseerd te worden.

Bloedsuiker stabiliseren

Bij migraine is het ook beter meerdere kleinere maaltijden te gebruiken in de plaats van een grote zware maaltijd, vooral om het bloedsuikergehalte te stabiliseren.

Een dieet dat arm is aan tryptofaan kan gunstig zijn; dus kan men proberen volgende producten te mijden: banaan, melk, kwark, vis, soja-eiwit, bruine rijst, sesamzaad, linzen, pompoenpitten, pinda’s, lamsvlees. Veel water drinken om het lichaam te ontgiften is de boodschap. Ook voldoende beweging in de natuur (wandelen, fietsen, zwemmen in zee), is aan te bevelen.

Roken vergroot het risico op trombose enorm bij migrainepatiënten! Vooral aandacht moet worden geschonken aan het innemen van voldoende magnesium, vitamine C als magnesium-ascorbaat, essentiële vetzuren (Omega-3 en -6), vitamine B2 en B3, dimethylglycine als stimulus voor de oxidatieprocessen. Moederkruid of Feverfew kan ook in capsules worden verkregen. Je apotheker kan dit ook vervaardigen. Dit is het natuurlijke aspirine. Look en gember zijn trouwens ook goede ondersteunende middelen.

Als je daar geen hoofdpijn van krijgt…

Het probleem van hoofdpijn en migraine, is door natuurartsen uitgebreid bestudeerd en er bestaat wetenschappelijke literatuur terzake. Volgende raadgevingen en bevindingen kunnen veel hoofdpijn- en migrainepatiënten van nut zijn en zullen ook veel hoofdpijnpatiënten een uitzicht bieden.

  • Alle hoofdpijnen, zowel migraine en spanningshoofdpijn, nemen af en eindigen na ten hoogste drie dagen.
  • Vaak wordt de kwaal verergerd door medicijnen. Het effect van heel wat pijnstillers op lange termijn is niet onderzocht en dus niet gekend.
  • Belangrijk om weten is dat het slikken van klassieke hoofdpijnmiddelen, ook op zichzelf weer hoofdpijn kan uitlokken.
  • Men gaat te weinig de onderliggende oorzaken en stoornissen na, men focust zich te veel op geïsoleerde theorieën.
  • Ook kinderen kunnen aan migraine lijden. Misselijkheid en braakneigingen, naast storingen in het gezichtsveld zijn er aanduidingen van. In de USA lijdt bijna één op vijf kinderen aan migraine, waarbij het niet altijd duidelijk is in hoever een voedselallergie een rol speelt.
  • Voor heel wat medicijnen is er geen lange termijn onderzoek en men is er ook niet in geïnteresseerd omdat een patent toch maar vijf jaar geldig is.
  • Driekwart van Amerikanen en Europeanen neemt minstens éénmaal per maand een pijnstiller tegen hoofdpijn.
  • De anamnese bij artsen van deze patiënten is vaak onvolledig. Bij de helft wordt niet eens gevraagd naar verlammings- en tintelingsverschijnselen. Gevoeligheid voor geluid en lichtgevoeligheid naast afwijkingen in het gezichtsveld worden amper bij het onderzoek betrokken.

Hoe voel je migraineaanval aankomen?

Een migraineaanval overvalt je niet als een donderslag bij heldere hemel. Elke migrainepatiënt weet best dat je die van tevoren voelt aankomen.

Als belangrijkste indicatie zijn er de stoornissen in het gezichtsveld. Soms vallen er delen van het beeld weg, als je naar een streep kijkt is die onderbroken op sommige plaatsen, wil je een zin lezen, dan vallen er bepaalde letters of delen van woorden weg, er zijn flikkeringen, schitterende flashes, kringen, donkere delen in het beeld enz…

De patiënt krijgt ook te maken met een onbestemde angst, een onzeker gevoel, hij weet niet wat hem overkomt, een soort leeg gevoel in het gemoed en het hoofd.

Ook een moeheid en een traagheid van denken gaat hiermee gepaard.

Soms is het spreken moeilijk en heeft de patiënt het lastig om zijn gedachten te verwoorden. Aan één zijde van het lichaam kan een soort onduidelijk, verlammend gevoel optreden en nadien komen de steken aan één kant van het hoofd.

Soms merkt de patiënt deze symptomen een uur van tevoren, soms tien minuten, maar soms ook slechts enkele minuten voordat de migraineaanval in alle heftigheid doorzet.

De beste manier is zich in alle stilte terug te trekken in een verduisterde kamer, gaan liggen en te wachten tot de ergste aanval over is. Soms helpt het drinken van sterke koffie waaraan wat vers citroensap is toegevoegd. Soms helpt het inwrijven van de slapen en de hals met muntolie. Sommige patiënten vinden ook baat bij Ginkgo Biloba of bij gemberthee. Maar bovenal geldt toch een weloverwogen en verstandige preventie, een goed uitgekiend en aangepast dieet aangevuld met de juiste voedingssuppletie. 

Een tip: Ginkgosan van Fytobell.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell bij de apotheker met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kunt Ginkgosan ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Het leven zal er heel wat aangenamer door worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer