nov 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe depressie herkennen en overwinnen?

“Dokter, is zie het niet meer zitten. Ik ween hele dagen, ik kan me niet concentreren, ik ben voor de minste onnozelheid geprikkeld, ik maak meteen ruzie, ik kan niets meer onthouden, ik heb geen doel meer voor ogen, ik zou liefst van al in mijn zetel blijven zitten, maar toch slaap ik slecht. Wat is er met mij aan de hand, want zelfs mijn hobby’s interesseren me niet meer. Ben ik ernstig ziek?”

Hoe herken je een depressie? Er zijn trouwens veel patiënten die van mening zijn dat ze een depressie doormaken, terwijl het eigenlijk over iets heel anders gaat. Bovendien is elke dag niet dezelfde. Maar wanneer weet je zeker dat je een depressie hebt?

Het kan wel eens gebeuren dat er wat tegenzit, dat je ellende hebt met een of ander probleem, dat de relatie met huisgenoten, met collega’s voor narigheid zorgt, of dat je gewoon lak hebt aan alles, iedereen en nog wat. Er zijn zo van die dagen, dat je last hebt van de nieuwsberichten, dat corona je tegen de muren jaagt, dat elk nieuwsbericht op radio of televisie begint met corona en er blijkbaar niets anders in de wereld nog lijkt te bestaan… om gek van te worden… maar dat alles is geen depressie. Er zijn momenten dat je hoogdringend toe bent aan vakantie, dat het weekend geen moment te vroeg kwam, dat je er eens echt tussenuit moet, dat je nood hebt aan een goed contact, aan een opbeurend gesprek. Niet elke zielennood, niet elk probleem, niet elke droefheid is een depressie. Hoe herken je die dan?

Heel wat patiënten raken over hun toeren door stress, maar dat is daarom nog geen depressie. Ontspanning is broodnodig wil men depressie voorkomen. Wandelen, aan sport doen, kan wonderen doen voor depressieve mensen.

Niet alle dagen zijn rozengeur en maneschijn

Het is heel normaal dat er in ons leven en van de ene op de andere dag stemmingswisselingen optreden. Soms zijn we opgeruimd, soms wat neerslachtig. Als je evenwel geheel geremd bent, een angstige stemming hebt en je je bedrukt voelt, dan gaat het wellicht om een depressie. Met een echte depressie kan een behoorlijk aantal verschijnselen gepaard gaan. Er kan zelfs complete uitputting bij zijn als gevolg van een langdurig aanslepend probleem, een ziekte, een verwaarlozing. Vaak is dit een begeleidend verschijnsel bij schizofrenie. Psychotica hebben de vroegere gevreesde methodes zoals elektroshock verdrongen. Slaapkuren worden ook nog wel toegepast. Belangrijk is wel een goede arbeidstherapie, een zingeving, een liefdevolle opvang en een rustgevende omgeving.

Hoe kan je het weten?

Hoe kan je nu weten of je echt het slachtoffer bent van een depressie? Om te beginnen voel je aan jezelf dat er wat hapert. Je kan zelf best het verschil uitmaken tussen wat we depressieve stemming kunnen noemen en een wat triestig humeur, of gewoon verdriet. Bij verdriet en humeurigheid is er meestal een directie oorzaak, terwijl die bij depressieve stemming niet meteen te vinden is.

 • Depressieve patiënten kunnen zich bijvoorbeeld niet zo goed meer over iets verheugen. Ze zijn nooit meer blij. Ze kennen geen vreugde.
 • Ze kunnen zich moeilijk concentreren, beginnen niet aan hun werk, slaan de handen niet aan de ploeg en zijn niet in staat beslissingen te nemen. Ze slenteren en sleuren de hele dag doelloos rond.
 • Ze morren, zeuren, zaniken over alles en nog wat en zijn niet meer in staat tot helder denken, kunnen niet relativeren en bemoeilijken daardoor ook elk sociaal en zakelijk contact. Ze raken op den duur geïsoleerd.
 • Ze missen de hartelijkheid en de vreugde, de gemotiveerdheid om van hun leven iets te maken. Ze vinden het leven zinloos en kunnen die zin er zelf ook niet aan geven.
 • Ze missen vitaliteit, hun ogen staan donker en dof, hun gezicht straalt niet, hun mondhoeken hangen, de veerkracht is gebroken zowel in de blik als in de geest en dat merk je duidelijk aan hun manier van stappen, van praten, de toon van het gesprek, de kracht van de woorden. Kortom een uitgeblust persoon.
 • Deze patiënten hebben ook slaapstoornissen. Ofwel raken ze moeilijk in slaap, ofwel worden ze te vroeg wakker onder de morgen en kunnen nadien de slaap niet meer vatten.
 • Ze kunnen zich niet ontspannen, verlangen er ook niet naar, kunnen geen beslissing nemen om op vakantie te gaan. Ze blijven maar kniezen. Vaak grijpen ze naar allerhande pillen en als dit niet gecontroleerd gebeurt dan komen er vroeg of laat desastreuze gevolgen.
 • Depressiepatiënten hebben ook moeite met het inslapen of het doorslapen.
 • Soms wisselt het gewicht fel: ofwel vermagert de patiënt sterk, ofwel neemt het gewicht snel toe.
 • De gebaren, de stap, de reacties van iemand die in een depressie zit, zijn ook veel trager.
 • Deze patiënten verliezen ook hun belangstelling voor seks, ofwel krijgen ze er precies een extreme belangstelling voor.
 • Een depressiepatiënt voelt zich direct bekeken en betrekt elk discussiepunt naar zijn eigen persoon. Hij voelt zich meteen aangevallen.
 • Er zijn dikwijls ook lichamelijke klachten: rugpijn, hoofdpijn, migraine, hartkloppingen, hyperventilatie, misselijkheid, braken, maagstoornissen, brandend maagzuur.
 • Vaak zijn er angsten en angstige dromen. De patiënt voelt zich in een situatie zonder uitweg.
 • Hobby’s en vrije tijd zeggen de patiënt niets meer. Hij of zij komt niet meer aan zichzelf toe.

Wat kan eraan gedaan worden?

Wat doe je eraan? Je moet gespecialiseerde hulp inroepen, zodat je vakkundig wordt opgevangen. Verder: naar buiten, bewegen, aan sport doen, DAGELIJKS! Je moet elke dag een paar uur gaan stappen, fors doorstappen en niet slenteren. Geen moeilijke therapie misschien, maar de beslissing nemen is wat anders. Op die manier zal je merken dat je langzaam uit de put komt. Sport of beweging in de natuur heeft al veel depressieve mensen geholpen. Neem de moed in je handen en je schoenen aan je voeten. Je zal merken dat het helpt.

Verder gezonde voeding: verwaarloos de vitamine B niet! Volkorenbrood, absoluut geen suiker, voldoende groenten en vruchten, biergist en sommige planten zoals Passiflora en Avena kunnen heel veel doen voor je vermoeide zenuwstelsel. In zeer ernstige probleemgevallen kan een arts medicatie voorschrijven. Met een pilletje uit een depressie komen is onmogelijk, maar het kan de patiënt wel helpen in sommige gevallen erger te vermijden of helemaal weg te zinken in “adembenemende” symptomen.

Tenslotte moet de oplossing van de patiënt zelf komen. Hij kan wel een helpende hand nodig hebben, een schouder, een zalvende ziel. Vandaar: zoek aangenaam gezelschap op. Weldra gaat het beter.

Volgens een recent onderzoek zijn trouwens 20 op 100 mensen in ons land depressief. Dat betekent dat er in ons land meer dan 1,5 miljoen depressieve mensen rondlopen: een beangstigend groot getal. Er moet naar de oorzaak worden gezocht: over-stress leidt automatisch naar depressie. Een maatschappelijke aanpak, is belangrijker dan een puur medicamenteuze. Moeders zijn ook ontzettend belangrijk in het voorkomen van depressie bij kinderen. De moederrol in onze samenleving moet worden herbekeken. Eigenlijk is onze maatschappij ziekmakend. Een goede levensmotivering, en een positieve kijk op de toekomst en het leven zullen al heel wat veranderen.

En een tip: vooraleer de grove middelen te gebruiken kun je beter met natuurlijke, zachte, maar doeltreffende preparaten aan de slag. Zoals Passiflora.

Een tip: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je zal je snel opgelucht voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer