jan 28, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Parodontose bedreigt je hart en immuniteit

Niet de gaatjes in de tanden zijn de grootste bedreiging van ons gebit, maar wel de achteruitgang van de gezondheid van ons tandvlees.

Ziekten aan het tandvlees zijn veel bedreigender voor de volksgezondheid, dan cariës.

Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) loopt in de industrielanden het gebit van 60 percent van de bevolking groot gevaar. Men dacht dat cariës de grote bedreiging vormde, vanwege het suikerhoudend voedsel en de geraffineerde stoffen in ons menu, maar vanwege een ver doorgedreven tandartsbezoek en regelmatig schoolonderzoek naar de gezondheid van de tanden is dat probleem veel kleiner dan vroeger.

Grote boosdoeners zijn parodontose en parodontitis: waarbij het tandvlees langzaam maar zeker vermindert. Door bacteriële aandoeningen trekt het tandvlees zich langzaam terug, haast onopvallend, tot de patiënt plots geconfronteerd wordt met een onuitstaanbare koudeprik als een koud drankje of ijsje wordt gegeten. De tandwortels zijn bloot gekomen en nu moet meteen worden ingegrepen of de tand is reddeloos verloren.

Dagelijks meerdere keren poetsen is de enige remedie om dat te voorkomen en… het gebruik van natuurlijke ongeraffineerde harde voedingsstoffen. Kauw geregeld een appel, zodat het tandvlees nog bij het kauwen betrokken wordt.

En nog meer: het blijkt dat er een rechtstreekse relatie is tussen het microbioom in de darmen en het optreden van parodontose en tandvleesontsteking. De tandarts kan al eerder merken dat je gezondheid achteruitgaat door de gezondheid van het tandvlees na te gaan. Iemand met onverzorgd tandvlees loopt een groter risico op een beroerte en hartinfarct, maar ook kanker dan iemand met een verzorgd gebit en gezond tandvlees.

Ook de immuniteit luistert er naar. Een goede en sterke immuniteit begint dus in de mond, niet enkel door wat we eten, maar ook door gezond tandvlees. 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer