jan 28, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Parodontose bedreigt je hart en immuniteit

Niet de gaatjes in de tanden zijn de grootste bedreiging van ons gebit, maar wel de achteruitgang van de gezondheid van ons tandvlees.

Ziekten aan het tandvlees zijn veel bedreigender voor de volksgezondheid, dan cariës.

Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) loopt in de industrielanden het gebit van 60 percent van de bevolking groot gevaar. Men dacht dat cariës de grote bedreiging vormde, vanwege het suikerhoudend voedsel en de geraffineerde stoffen in ons menu, maar vanwege een ver doorgedreven tandartsbezoek en regelmatig schoolonderzoek naar de gezondheid van de tanden is dat probleem veel kleiner dan vroeger.

Grote boosdoeners zijn parodontose en parodontitis: waarbij het tandvlees langzaam maar zeker vermindert. Door bacteriële aandoeningen trekt het tandvlees zich langzaam terug, haast onopvallend, tot de patiënt plots geconfronteerd wordt met een onuitstaanbare koudeprik als een koud drankje of ijsje wordt gegeten. De tandwortels zijn bloot gekomen en nu moet meteen worden ingegrepen of de tand is reddeloos verloren.

Dagelijks meerdere keren poetsen is de enige remedie om dat te voorkomen en… het gebruik van natuurlijke ongeraffineerde harde voedingsstoffen. Kauw geregeld een appel, zodat het tandvlees nog bij het kauwen betrokken wordt.

En nog meer: het blijkt dat er een rechtstreekse relatie is tussen het microbioom in de darmen en het optreden van parodontose en tandvleesontsteking. De tandarts kan al eerder merken dat je gezondheid achteruitgaat door de gezondheid van het tandvlees na te gaan. Iemand met onverzorgd tandvlees loopt een groter risico op een beroerte en hartinfarct, maar ook kanker dan iemand met een verzorgd gebit en gezond tandvlees.

Ook de immuniteit luistert er naar. Een goede en sterke immuniteit begint dus in de mond, niet enkel door wat we eten, maar ook door gezond tandvlees. 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer