mrt 29, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Welke invloed hebben angst en stress op je gezondheid?

Veel mensen leven in angst. De omstandigheden waarmee we dagelijks te maken krijgen, zijn er niet vreemd aan. De verloedering van de ethiek, de wispelturigheid van de politiek, de beslissingen die velen in de hoek duwt en hele bevolkingsgroepen met onzekerheid voor de toekomst zet, plus de wereldwijde economische crisis, de financiële valkuilen, de triomfen van het profitariaat, de pandemieën, de onduidelijkheid van de berichtgeving en oorlogen en berichten over oorlogen. Het is inderdaad allemaal niet om er vrolijk van te worden. Die vrolijkheid is ver te zoeken en bij velen nemen angst en onzekerheid toe en ze nemen hun toevlucht tot angstremmers, antidepressiva of verboden middelen om zich toch maar beter te voelen.

Stress is een echte volksziekte geworden. Onze maatschappij gaat eronder gebukt. Gelukkig kan de natuur snel hulp verschaffen zonder schade aan te richten.a

Als de angst toeslaat

Angstremmers en antidepressiva behoren tot de meeste verkocht pillen in de apotheek. Daarvoor waarschuwde prof Claes, hoogleraar psychiatrie vorige week al. Aanleiding was de bekendmaking dat niet minder dan 400 miljoen angst remmende verpakkingen per jaar verkocht worden. Dat betekent dat meer dan een miljoen dosissen per dag worden aangesproken.

Daarnaast zijn er nog de antidepressiva. Meer dan 12 percent van de Vlamingen maakt er gebruik van. Dat is een enorm getal, vooral als je weet dat de jeugd er zelden gebruik van maakt, wat betekent dat het vooral door volwassenen en ouderen gretig geconsumeerd wordt. We hebben dus wel degelijk een groot maatschappelijk probleem, want stress beheerst het leven van velen. Het is bovendien nadelig voor de gezondheid.

Stress tast het geheugen aan.

Met stress omgaan kun je leren. En een beetje stres kan nuttig zijn om je dagelijks werk naar behoren te doen. Het geeft je inspiratie, zet aan tot actie en je kunt er een grotere ijver uit putten. Maar als stress te lang aansleept en beslag op je legt, je emoties gaat controleren kunnen er nadelige gevolgen zijn. Zo kan stress zelfs je geheugen aantasten, slapeloosheid veroorzaken, hartkloppingen, storingen van de spijsvertering, zelfs kortademigheid en het kan op de langere duur zelfs de immuniteit ondermijnen. Ook de hersenen kunnen er nadeel van ondervinden, evenals het hart, omdat stress doorgaans de bloeddruk omhoog jaagt. Bovendien zijn emoties moeilijker in toom te houden. Veel mensen die onder stress staan krijgen hoofdpijn, maagpijn, een onregelmatige pols en ze missen uithoudingsvermogen en slapen natuurlijk slecht.

Opgepast voor pillen

Vaak komen ze in de verleiding om het probleem op te lossen met een pilletje, maar dat is geen goed idee, omdat verslaving heel snel kan optreden. Als het gebeurt moet dit best on der dokterscontrole. Bovendien wordt de echte oorzaak door het pilletje niet opgelost.

Die oorzaak ligt doorgaans in een gestoorde emotionele atmosfeer: het werk, het gezin, de familie, de onzekere toekomst, financiële beslommeringen.

Daarom worden problemen best snel uitgepraat. Dat kan al veel problemen oplossen.

Hoe ga je er mee om?

Maar door wat eenvoudige trucjes kun je stress gemakkelijk afbouwen als je er meteen aan begint van zodra je er last begint van te ondervinden.

Soms vragen we ons af hoe we er toch blijven in slagen de talloze spanningen die ons belagen op een succesvolle manier te boven te komen. De volgende tips zullen zeker goed van pas komen bij wie onder te veel stress gebukt gaat:

  1. Drink rustig een kopje vertroostende en kalmerende kamillethee. Doe dat telkens je je gespannen, gefrustreerd of boos voelt. Vermijd oppeppende dranken zoals koffie, thee, frisdranken met cafeïne, ze geven wel een kick, maar nadien zak je weer dieper in de put. Drink ook veel water, want doorgaans drinken we te weinig, maar vooral in gestresseerde omstandigheden raken veel mensen gedehydrateerd. Water of kruidenthee is de beste drank.
  2. Probeer de volgende ademhalingstechniek: ga op de grond liggen met je hoofd op een kussen of een opgerolde handdoek, duw het smalste deel van je rug tegen de bodem aan en laat je handen op je buik rusten. Sluit nu de ogen en adem regelmatig in en uit. Concentreer je aandacht volledig op je ademhaling en probeer alle andere gedachten uit je hoofd te bannen. Neem hier een tiental minuten de tijd voor. Diep in- en uitademen is belangrijk om tot rust te komen. De typische yoga buikademhaling is daar excellent voor. Je zult zien dat nadat je flink in- en uitgeademd hebt je meteen veel rustiger zult worden.
  3. Wie het grootste deel van zijn dagen binnenskamers doorbrengt, kan aan lichttekort lijden. Als dat bij jou het geval is, doe je er goed aan meermaals per dag bij een openstaand raam in het licht te gaan staan. Nog beter is buiten te lopen. Een wandeling zal je deugd doen. Bovendien is gebleken uit onderzoek dat fysieke beweging zoals een wandeling veel heilzamer is om stres het hoofd te bieden dan pillen. De buitenlucht is goed en het licht eveneens. De wetenschap heeft aangetoond dat wanneer zonlicht ons lichaam beschijnt verantwoordelijk is voor de productie van vitamine D en van serotonine, het feelgood-hormoon. Op die manier zal een “natuurbad” je in een mum van tijd weer veel alerter laten voelen.
  4. Neem een verkwikkend warm bad. Voeg er enkele druppels vanille- of lavendelolie aan toe als je nood hebt aan relaxatie. Voeg er rozemarijn of pepermuntolie aan toe als je behoefte aan een oppepper hebt. Opgelet: de olie vervluchtigt heel snel, meng die dus pas met het water op het ogenblik dat je klaar bent om in het water te stappen.
  5. Als je niet de kans hebt om extra vroeg onder de wol te kruipen of eens lekker lang uit te slapen, probeer dan alleszins om toch minstens een halfuurtje langer te slapen. Opgeteld over twee weken, komt dat gauw neer op een zevental uren extra rust. Want slaap is belangrijk en herstellend zowel voor het lichaam, maar ook voor de geest en het zenuwstelsel.
  6. Het is belangrijk je bloedsuikergehalte de hele dag door in evenwicht te houden. Sla dus in geen geval maaltijden over en zorg ervoor dat je altijd een gezond tussendoortje bij de hand te hebben, bijvoorbeeld verse of gedroogde vruchten, rijstkoekjes, fruit- of groentesap of een volkorenboterham.
  7. Bij het opstaan ontstaat vaak stress omdat je je halsoverkop moet klaarmaken. Die onnodige spanningen kun je vermijden door reeds de avond voordien je tas, sleutels, kleren en accessoires voor de volgende dag klaar te leggen.
  8. Raak je ’s ochtends maar moeilijk wakker, zet de radio aan en kies voor je geprefereerde muziek. Dat maakt meteen alerter. Begin de dag niet met de nieuwsuitzendingen, die zijn toch deprimerend. . Het rechterdeel van je brein zal er sneller door ontwaken. Ook zingen onder de douche of in het bad kan enorm veel deugd doen. Probeer het maar eens uit.

Rustgevende kruiden

En je kunt gebruik maken van relaxerende kruiden zoals linde, valeriaan, Passiflora.

En een tip: er is een uitstekend kalmerend en rustgevend natuurlijk preparaat: Passibell van Fytobell. Je krijgt er meteen een weldadig effect van.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De angst en onzekerheid kun je zo op een natuurlijke wijze in toom houden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde