jan 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

PROBIOTICA kunnen je leven redden na schade door antibiotica

Meer dan één op de drie Belgen krijgt jaarlijks een antibioticum voorgeschreven. Wat dat betreft behoren we tot de koplopers in de wereld. Dat heeft een voorgeschiedenis die niet altijd fraai is voor de geneeskunde: vroeger werden artsen vaak bezocht door medische vertegenwoordigers. Die kwamen niet enkel informatie geven, maar vooral reclame maken voor hun producten. In ruil voor de aandacht die zich ook vertaalde in voorschriften kregen ze dan een gunstje: een vakantie, een vliegreis, een mooie tas, een etentje. Of de gezondheid van de patiënten er altijd wel bij vaarde, is een andere vraag. Maar daardoor zitten we nu wel opgescheept met praktisch het hoogste antibioticagebruik ter wereld. Het werd ook als een soort allesbrander beschouwd: geen kwaal of er bestond wel antibiotica voor. Intussen weten we wel beter, en zelfs de grootste leek beseft dat die moet oppassen met antibiotica.

Deze middelen hebben natuurlijk al veel levens gered, maar ook al veel levens gekost. Van dat laatste kent iedereen wel voorbeelden: mensen die stierven aan MRSA oftewel de ziekenhuisbacterie. Als het lichaam gewoon is geraakt aan antibiotica, heeft het geen effect meer en dus kan je doodgaan aan een eenvoudige besmetting met bacteriën.

Geraffineerde kost is nadelig voor de darmen. Ook misbruik van antibiotica kan de darmflora beschadigen en dus ook de weerstand ondermijnen. Probiotica kunnen hier helpen.

Niet tegen virussen

Het is natuurlijk onjuist dat antibiotica voor alle besmettingen zou kunnen dienen. Het helpt alleen tegen bepaalde bacteriën en al helemaal niet tegen virussen. Bacteriën kunnen op zichzelf leven, zichzelf vermenigvuldigen, de ideale omstandigheden opzoeken. Virussen zijn veel kleiner:100 à 200 maal kleiner, n.l. 1 micrometer voor de bacterie tegen 5 à 200 nanometer voor het virus. Virussen hebben een gastcel nodig om hun DNA-informatie achter te laten en zich te kunnen vermeerderen en vinden die graag bij de mens. Vandaar dat je nu met de corona-pandemie afstand moet houden van andere mensen, want wie besmet is, kan de “informatie” van het virus doorgeven aan een nieuwe cel en dat is een andere mens.

Maar bacteriën zijn heel anders. Denk niet dat die enkel negatieve effecten hebben, want we hebben ook bacteriën nodig. Ze staan bijvoorbeeld in voor de spijsvertering. Gemiddeld hebben we zo’n 15 kilo bacteriën in ons lichaam. Ze zitten overal, maar vooral ook in de darmen, waar ze niet enkel instaan voor de vertering, maar ook voor de opbouw van de immuniteit, de weerstand. Vandaar dat het zo belangrijk is dit microbioom te saneren en te respecteren, wat ons heel goed van pas komt met deze pandemie.

Bacteriën zijn eencellige organismen die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen, van belang zijn, maar ook ontstekingen kunnen veroorzaken en ons ziek maken, ja zelfs dodelijk kunnen zijn: denk aan de salmonellabacteriën en de legionella. Als je dan geen goede weerstand hebt, dan kan je eraan doodgaan.

Dus, zijn we ook blij dat er antibiotica bestaan voor het geval de weerstand niet optimaal is. Dat komt omdat de slechte bacteriën het gehaald hebben van de goede. Als de goede het niet zullen halen, dan komt er antibiotica aan te pas, zeker als er groot gevaar dreigt, zoals bij een longontsteking, een nierontsteking of een hersenvliesontsteking veroorzaakt door bacteriën.

Het grote nadeel van antibiotica is dat ze naast de slechte, ook de goede bacteriën vernietigen waarop veel mensen reageren met diarree, problemen met de spijsvertering, allergische reacties en huidaandoeningen. Heeft men te lang of te veel antibiotica genomen, dan kan er resistentie optreden, met andere woorden: de bacterie heeft zich aangepast aan de antibiotica en maakt deze daardoor nutteloos. In ernstige gevallen is dit fataal.

Het gevaar van antibiotica

Veel artsen en dus ook patiënten zijn geneigd elk ontstekingsprobleem, hoe klein ook, zelfs aan de tanden op te lossen met antibiotica. Gemakshalve kiest men voor een breedspectrum, zodat men geen cultuur en antibiogram hoeft te maken waaruit blijkt welke bacterie verantwoordelijk is voor het probleem. Het gevolg is dat de patiënt gedurende zijn leven talloze malen geconfronteerd wordt met een giftig en sterkwerkend medicament. Die procedure heeft weliswaar al verschillende levens gered, want in geval van hoge nood zal de arts soms geen andere keuze overblijven, maar daar schuilt ook het gevaar in. Want door sterkwerkende antibiotica voor de minste onnozelheid met gemak voor te schrijven wordt een hypotheek op het reactievermogen van de patiënt gelegd. Er ontstaat een resistentie waardoor het middel niet meer werkzaam is, mocht het ooit absoluut levensreddend en dus noodzakelijk worden. De bacteriën hebben zich gewapend tegen het middel en reageren er niet meer op.

Dat is tegenwoordig het grote probleem in ziekenhuizen: resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Het verplicht de farmaceutische industrie steeds nieuwe en sterkere antibiotica te ontwikkelen. Men komt in een kringetje terecht, waarvan men zich kan afvragen waar het moet eindigen. Slik zeker nooit op eigen houtje antibiotica en neem ook niet die voor andere huisgenoten werden voorgeschreven. Voor elk nieuw probleem moet je een nieuw voorschrift afwachten en ook een arts raadplegen.

De darmflora zijn bij veel patiënten dan ook gekwetst door dergelijk, roekeloos voorschriftgedrag, want antibiotica vernietigen ook de nuttige bacteriën.

Er ontstaat gisting, malabsorptie en dus volgen automatisch gezondheidsproblemen.

De darmflora moeten zo spoedig mogelijk worden hersteld. Daartoe is het belangrijk een darmsparend dieet te volgen. Geen geraffineerde suikers, geen junkfood, geen geraffineerd voedsel, want daar ontbreken de nu zo belangrijke vezels, geen rood vlees, geen wittebrood, geen frisdrank, geen zoet gebak. Wel zuurkool, echte yoghurt, melkwei opgelost in water (drie soeplepels op een glas) als dorstlesser. Wekelijks een sapdag inlassen waarop enkel groentesappen worden gedronken, doet vaak wonderen. Ook acidophiluspoeder, lactobacillen, zijn nuttig om de goede darmbacteriën te stimuleren. Wie de darmen gezond maakt en gezond houdt, zal helemaal gezond worden of blijven.

Laat je daar bij helpen door een wondermiddel uit de natuur: probiotica. Die komen van nature voor in gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, maar ook in yoghurt.

Maar je kan ook gebruik maken van een hoog gedoseerd probioticum, waardoor meteen je weerstand verbetert.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je voelt je stukken beter en veiliger met een goede weerstand.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer