mei 8, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Pollenallergie is lastig, maar zeker geen corona. Wat kan je doen?

We zouden het haast vergeten, maar er zijn nog andere problemen in de wereld, dan enkel maar corona. Op den duur zou je zeggen “gelukkig maar”. Maar wie er dan toch mee geconfronteerd wordt, vindt dat zelf niet zo’n gelukkige zaak en dat is volkomen begrijpelijk.

Neem bijvoorbeeld allergie.

In ons land wordt door Sciensano, het Belgisch instituut voor de gezondheid, de aanwezigheid van stuifmeel opgemeten. Zij waarschuwen dan ook wanneer de concentraties van bepaalde pollen te hoog worden. De weersomstandigheden spelen daar uiteraard een grote rol in: wind, regen, maar ook temperaturen bepalen mee het moment waarop het stuifmeel begint te dwarrelen. Het begint gewoonlijk met de hazelaar, nadien volgen de berkenpollen en daarna de grassen en kruiden.

Dit jaar was dat seizoen een paar weken vroeger dan normaal en het mooie weer in maart en april heeft dat in de hand gewerkt.

Verwar een allergie niet met corona. Er zijn duidelijke verschillen. Maar je kan natuurlijk wel iets doen om de allergische reacties te verhinderen of te milderen. Gezonde darmflora zijn daarbij van essentieel belang.

Niet iedereen reageert allergisch op dezelfde stoffen, maar berkenpollen en graspollen zijn wel de meest frequente oorzaken van allergie. Boven een drempelwaarde van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht vertonen de meeste patiënten die allergiegevoelig zijn al symptomen.

Pollenallergie is seizoensgebonden en keert elk jaar rond dezelfde periode terug. Dat kan gaan van een eenvoudige druipneus, regelmatig niezen en hoesten, maar ook ontsteking van het neusslijmvlies, tot het meer serieuze astma. Bovendien kan er ook een kruisallergie bovenop komen, doordat de ene overreactie een andere uitlokt. Zo kan tegelijk met een pollenallergie plots ook een voedselallergie ontstaan. Daardoor kunnen patiënten met een allergie voor berkenpollen ook last krijgen als ze kersen of ander steenfruit eten, of hazelnoten, amandelen of pistachenoten, zelfs appelen.

Er is altijd hoop natuurlijk: de periode van het berkenstuifmeel duurt gewoonlijk anderhalve maand, in het slechtste geval twee maanden. Overgevoeligheid voor graspollen en kruidenpollen kan een hele zomer aanhouden.

En in deze tijden is het niet gemakkelijk om een onderscheid te maken tussen allergische reacties, griep of corona.

Maar je moet van het volgende uitgaan.

In geval van allergie, heb je geen last van spierpijn, noch koorts. Er is geen incubatie, want de allergische reactie kan toeslaan van zodra de concentratie van pollen hoog genoeg is. Allergie kan wel ook hoest en loopneus veroorzaken en je kan ook wel erg moe zijn. Op regendagen moeten de symptomen milder zijn of verdwijnen. Als je maatregelen neemt, zijn de symptomen ook milder: haar wassen als je buiten bent geweest, kleren verwisselen, geen ramen openen om te slapen, kleding niet buiten te drogen hangen, niet met de ramen open auto rijden. Enz.

Wat kan je doen?

Er is aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen de gezondheid van de darmflora en het optreden van allergieën. Verzorg daarom de darmflora zelfs vooraleer het pollenseizoen aanbreekt. Dat kan je door gezond te eten, volkoren, fruit, groenten, vanwege de vezels, want de darmbacteriën vinden dat een feest.

Alle gefermenteerd voedsel is prima: echte yoghurt met de echte bacillen, zonder smaakstoffen en bewaarmiddelen, zuurkool, gefermenteerde groenten enz.

Zie je dat niet zitten, of wil je op veilig spelen en voor alle comfort toch een goed preparaat met de juiste bacteriën om de darmflora in topconditie te brengen of te houden?

Een tip: Allobiose van Fytobell, met miljarden juist gekozen en goede bacteriën om de slechte flora te elimineren. Met gezonde darmflora heb je minder kans op allergische reacties.

En heb je toch al te veel last: een natuurlijk antihistaminicum zal de ergste problemen opvangen. Denk aan Smilabell van Fytobell, o.m. op basis van Salsaparilla, een natuurlijk antihistaminicum, dat de overreactie van het lichaam zal temperen.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

En Smilabell van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2991-487. Dit bestaat ook in een handige mondspray met CNK-bestelnummer 3270-030.

Je kan zowel Allobiose als Smilabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer