apr 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ACNÉ: Wanhopig door jeugdpuistjes?

Geen mens die niet ooit eens last heeft gehad van puistjes, jeugdbrand ofte acné, zweertjes op de gezichtshuid. Gewoonlijk een voorbijgaand verschijnsel, maar voor sommigen een echt drama. Er zijn jongeren die er haast niet mee kunnen leven. Ze proberen allerlei middeltjes uit, voelen zich doodongelukkig, rennen om de haverklap naar de spiegel, verbergen zich, functioneren niet meer, zijn soms daardoor onhandelbaar en niet te bewegen tot studie of activiteit, want het belangrijkste ter wereld is niet voldaan: ze hebben geen gezicht om te tonen… zoals ze het zelf zeggen. En toch is er wat aan te doen en kan op vrij korte tijd het kwaad bij de wortel worden aangepakt en kunnen de vervelende verschijnselen verdwijnen. Doe er wat aan, het is mogelijk.

Typisch voor de puberteit

Acné ontstaat meestal tijdens de puberteitsjaren, zowel bij jongens als bij meisjes en is het gevolg van hormonale onevenwichten. Bij meisjes beginnen de eierstokken hun activiteit en komen oestrogene hormonen in het bloed. Het is bekend dat de eierstokken naast oestrogene ook mannelijke hormonen aanmaakt, hoewel in geringe mate. Precies bij deze produktie kan een onevenwicht ontstaan: in het begin kan het mannelijk hormoon een overwicht krijgen, zodat een verandering in de huid tot stand komt. Er kunnen rond het haarzakje kleine huidontstekingen optreden, de talgklieren reageren en er kan een zweertje en een onaangename vetafscheiding volgen.

Normaal is deze situatie van voorbijgaande aard. Op het ogenblik dat de hormonen hun evenwicht hebben gevonden en van het meisje een vrouw hebben gemaakt, verdwijnen meestal de nare gevolgen op de huid vanzelf. Voor jongens is het hetzelfde principe, maar daar spelen de hormonen een omgekeerde rol.

Heel wat jongeren, maar ook heel wat oudere dames met jonge trekjes hebben last van acné, of de zogenaamde jeugdbrand. Toch kan je er ook zelf snel iets aan doen. Uiteraard heeft het belang wat je eet. Je kan ook gebruik maken van de ontsmettende werking van Echinacea.

Peuter niet aan je gezicht

Gewoonlijk gaat het vanzelf verbeteren, hoewel in uitzonderlijke gevallen het jaren kan aanslepen en iemand wanhopig kan maken. Vaak worden al te gemakkelijk antibiotica of antiandrogene hormonen voorgeschreven.

Door de huid zuiver te houden en geen agressieve middelen te gebruiken laat je de huid zichzelf herstellen. Meestal verdwijnt het probleem dan ook vanzelf. Vererger het dus niet door te peuteren, te krabben, de puistjes uit te duwen. Het gaat meestal om ontstoken talgkliertjes. Daarom kan je de huid best deppen met een ontsmettende lotion of tinctuur zoals op basis van Echinacea of van Calendula oftewel goudsbloem. Een crème op basis van Echinacea kan ook veel deugd doen.

De natuur kan je helpen

Vooraleer het zover is, zijn heel wat jongeren wanhopig. Ze geven vaak heel veel geld uit aan dure cosmetische middelen, ze laten in gespecialiseerde instituten allerhande peelings toepassen, smeren dure crèmes, terwijl eigenlijk de beste middelen uit de natuur kunnen komen en lang niet duur hoeven te zijn.

Een van de eerste bekommernissen van de patiënt moet zijn om de natuurlijke zuurtegraad van de huid te herstellen. Dat kan je door sterk detergerende oftewel ontvettende zepen te vermijden. Gebruik voor de gezichtshuid liever enkel gewoon fris water en reinig hiermee de huid verschillende keren per dag. Eventueel kan je overschakelen op een zuur reagerende zeep, maar zeker geen gewone zeep gebruiken. Ten tweede moet je de huid ontsmetten met bijvoorbeeld appelazijn of met melkwei. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en bovendien herstelt het de natuurlijke zure pH van de huid. Door dit herstel van de beschermmantel kunnen bacteriën minder vat krijgen op de huid en zullen ontstekingen minder vaak voorkomen.

Ten derde is het ook bekend dat Echinacea zoals in Echinabell of een goede crème zoals Echinacrème van EllenDee, een sterke immuun stimulerende kracht heeft. Het verhoogt de natuurlijke afweer van het eigen lichaam. Terzelfder tijd heeft het een ontstekingsremmende werking. Als je die crème Echinacea van Ellen Dee tweemaal per dag op je gezichtshuid aanbrengt, is de kans groot dat over een paar weken alles voorbij is.

Goede voeding

Ook met je voedsel moet je wat kieskeuriger omspringen.

Wat kan je doen?

 • Vermijd te veel vetten, vooral transvetten, en vooral verhitte vetten die schadelijk zijn.
 • Bereide vleeswaren (charcuterie) en gefrituurde producten kan je beter schrappen.
 • Ook suikers zijn niet gunstig. Derhalve zijn ook snoep en frisdranken zoveel mogelijk te vermijden.
 • Alcohol en tabak zijn al zeker taboe.
 • Eet wel meer vruchten en groenten.
 • Eet zilvervliesrijst in de plaats van gepolijste witte rijst.
 • Eet volkoren in de plaats van het verarmde wittebrood.
 • Stress en spanningen, doen de huid geen goed. Zorg voor voldoende ontspanning.
 • Reinig de huid grondig, maar duw mee-eters nooit uit, anders loop je nog meer kans dat er ontstekingen komen.
 • Pas kamilledampbaden toe voor de gezichtshuid.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de gezonde natuur.

Een tip: Echinabell van Fytobell en Echinacea-crème van Ellen Dee.

Je vindt zowel Echinabell als de Echinacea-crème in de apotheek.

Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Echinacea-crème van Ellen Dee met CNK-bestelnummer: 2885-424.

Je kan beide producten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Goede moed, want weldra behoort het probleem tot het verleden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer