okt 27, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe verraden nagels en haar je gezondheid?

Het is normaal dat je elke dag wat haren verliest. Daarover hadden we het gisteren al uitgebreid. De verzorging is belangrijk, maar het mag ook niet te heftig zijn. Anderzijds zijn er ook fysieke oorzaken van haarverlies: ziekte, de menopauze en stress of onaangepaste voeding met bijvoorbeeld gebrek aan kiezelzuur en tekort aan vitamines. Maar zowel de haren als de nagels vertellen iets over je gezondheid. Hoe moet je dat interpreteren?

Omdat in de overgang of menopauze die oestrogeenproductie vermindert, hebben vrouwen in deze periode van het leven meestal af te rekenen met haarverlies. Het haar op de hoofdhuid wordt dunner en ook okselbeharing en schaamharen nemen af, zelfs minder haar op de benen. Toch kan ook hier een evenwicht terugkeren. Is dat niet het geval, dan moet je overleg plegen met je arts. Hormonale problemen moeten altijd medisch opgevolgd worden. Gelukkig bestaan er ook goede natuurlijke preparaten voor de ongemakken. Zo zijn er vrouwen bij wie de productie van mannelijke hormonen te groot is. Zij krijgen dan te kampen met overmatige haargroei op armen, benen en kunnen zelfs een snorretje aankweken. Er bestaan weliswaar kosmetische oplossingen, maar toch moet de zaak ook altijd medisch worden geobserveerd.

Het is normaal dat tijdens ziekte of in periodes van stress meer haar verloren wordt. Sommige kleurende en ontkleurende producten zijn niet alleen gevaarlijk voor het haar, ze betekenen ook een gevaar voor de gezondheid. Ook tekorten aan mineralen en vitamines hebben invloed op het haar.

Als je gezondheid helemaal in orde is en je bovendien gezond eet, niet net een ziekte of zwangerschap achter de rug hebt, dan nog is je haar niet altijd veilig. Sommige dames willen hun prachtigste geschenk van de natuur wat extra in de verf zetten; letterlijk dan. Het misbruiken van ontkleurende en vervende producten kan castrofaal zijn voor het haar. Bleek- en ontkleurende middelen ruïneren de structuur van het haar. Ze openen de vezels in de haarschacht om er nadien de kleurstoffen te kunnen in deponeren. Het haar is daardoor verzwakt, brozer en breekt bij een volgende ruwe behandeling met de kam of borstel gemakkelijk af. Al te vaak en te heftig kammen of borstelen heeft hetzelfde effect en vooral het zogenaamde „creperen” van het haar, het heen en weer schuren met de kam om het meer volume te geven is een echte oorlogsverklaring aan je haar. En… je haar verliest altijd en jij verliest het haar.

Probeer het haar met zachtheid te kammen, vermijd te vaak en te sterk te ontkleuren en te agressieve kleurstoffen. Bovendien is het bekend dat bepaalde producten schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat ze via de hoofdhuid in het lichaam terecht komen. Lange tijd zijn bepaalde oxiderende middelen verantwoordelijk gesteld voor het optreden van sommige soorten kankers bij vrouwen. In sommige medische kringen wijst men met een beschuldigende vinger in de richting van bleekmiddelen voor ontkleuring van het haar, in verband met bepaalde gevallen van borstkanker. Het is dus van groot belang dat je bij de keuze van kosmetische producten ook kieskeurigheid aan de dag legt en bij voorkeur die producten kiest waarin gebruik wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen die zo weinig mogelijk agressief zijn. De huid, ook de hoofdhuid is geen soort plastic zak, maar is een levend orgaan die ook stoffen opneemt en afgeeft.

Haaruitval kan natuurlijk ook het gevolg zijn van huidziekten. Zo is schimmel een mogelijke oorzaak. Bij schimmelhuid is het belangrijk de gezondheid helemaal onder de loep te nemen. Meestal ontstaat het bij patiënten die moeite hebben hun weerstand goed op te bouwen. Men ziet schimmel vaak ontstaan nadat de patiënt een antibiotische kuur achter de rug heeft, voor een of ander ontstekingsprobleem. Wie veel suiker of snoepgoed eet, kan eveneens eerder getroffen worden. Deze patiënten moeten schimmel bevorderend voedsel vermijden: biergist, paddenstoelen en sommige kaassoorten zijn taboe voor hen. Hygiëne is wel heel belangrijk, want één klein schimmelspoortje kan via de handdoek overgedragen worden naar andere lichaamsdelen en veel ongemakken, zelfs kleine catastrofes veroorzaken.

Tenslotte is er ook de kringvormige haaruitval of alopecia areata, een vorm van haaruitval die te maken heeft met stress en niet zelden het gevolg is van tekorten aan vitamine B en E. Het is voldoende deze vitamine wat meer in de voeding op te nemen, opdat de vervelende symptomen achterwege zouden blijven. De vitamine E wordt ook de verjongingsvitamine genoemd, omdat ze ader- en slagaderstelsel en het hart jong, elastisch en in topconditie houdt. Op die manier krijg je weldra weer een gezonde mooie en volle haardos.

Heel dikwijls kun je op iemands huid ook de toestand van zijn gezondheid aflezen. Hartziekten, kanker, nierlijden, leverproblemen, je kan het in ernstige gevallen zelfs van ver al merken. Ook dehydratatie is goed te af te lezen op de huid en zelfs tekorten aan bepaalde mineralen.

Ook de nagels zijn een boek voor een goed getraind arts. De broosheid, de vlekjes, de vorm, eventuele ribbels, de kleur, de randjes, geven evenveel aanduidingen over de gezondheid van de persoon in kwestie. Maar dat is ook het geval bij het haar. Er bestaan zelfs diagnosetechnieken waarbij door middel van labo-onderzoek kan nagegaan worden welke mineralen en vitamines aan de patiënt ontbreken. Een volwaardige voeding bevat alle noodzakelijke stoffen om helemaal gezond te zijn en ook om mooie en gezonde haren te krijgen. Zo is kiezelzuur wel een van de belangrijkste mineralen voor het haar. Sommige theesoorten zijn er extra rijk aan, vooral katte- of paardenstaart en IJslands mos. Een multivitamine met mineralen kan hier een oplossing aanreiken.

Een tip: denk aan Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com  of via www.almed.be .

Mooi haar is trouwens niet het gevolg van een toeval, niet enkel afhankelijk van erfelijke factoren, maar het resultaat van gezondheid in alle opzichten en daar kan jij zelf heel wat aan doen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer