jul 28, 2023 | Gezondheid, Toerisme | 0 Reacties

Zomer-EHBO: Hoe snel en gepast reageren bij kleine vakantie-ongelukken

Voor sommigen is de vakantie achter de rug, anderen dromen er nog van en voor velen wacht de grote trip hen volgende maand, met heel veel verwachtingen. Daarnaast zijn er ook ongemakjes en misschien zelfs ziekte of ontgoochelingen te verwachten.

Een goede voorbereiding en verzamelen van kennis kan evenwel veel ongemakken helpen voorkomen en vooral je behoeden voor erger.

Daarom deze tips die je veilig naar en doorheen de vakantie zullen loodsen.

Vermijd paniek, handel rustig en doeltreffend als je een ongelukje hebt op vakantie. Deze tips zullen je daarbij helpen.

Wie op vakantie gaat komt altijd wel iets tegen. Het hoeft geen dramatische ervaring te zijn om toch al aardig in de problemen te komen. Het is goed dat men op voorhand weet dat er eenvoudige middelen bestaan om erge dingen te voorkomen, als men maar meteen ingrijpt en de juiste behandeling toepast. Daarom kunnen volgende gezondheidstips u heel wat narigheid besparen, ze zijn een nuttige leidraad en een handige hulp voor wie goed voorbereid en geïnformeerd op vakantie wil vertrekken, of gewoon in eigen omgeving wil genieten van een welverdiende rust en ontspanning. Zelfs in de eigen tuin kan men al gestoken worden door horzels en bijen misschien zelfs door de Aziatische hoornaart, en ook in de eigen slaapkamer kan een nijdige spin je overvallen.

EHBO bij de hand houden

Een ongeluk gaat in een klein hoekje schuil, vooral tijdens zomerse gezinsvakanties. Veiligheidshalve doe je er daarom goed aan dit Eerste-Hulp-Bij-Ongevallen A.B.C. steeds bij de hand te houden. Want het is niet ongewoon dat als er iets gebeurt, velen in paniek raken, of gewoon niet weten hoe ze best reageren. Soms kunnen goed bedoelde reacties juist slecht of onvolledig zijn, waardoor veel tijd verloren gaat of in extreme gevallen het leven van de patiënt in gevaar komt.

Het is dus goed om voor de meest voorkomende problemen van tevoren het goede antwoord te kennen en te bestuderen, zodat je helder en direct kan oordelen en gepast kan reageren als zich iets voordoet. Het kan trouwens met je eigen kinderen of kleinkinderen gebeuren.

Als je met je gezin op vakantie gaat, of zelfs als je in eigen land of thuis blijft, kunnen allerlei kleine ongelukjes de dag, maar hopelijk niet de hele vakantie verpesten. Om te vermijden of te voorkomen dat het dit laatste wordt, kan je best deze raadgevingen in acht nemen.

Insecten- en slangen- of adderbeten

Veel mensen uit de stad brengen hun vakantie in de natuur, aan zee, of op het platteland door, of in een omgeving die ze niet gewend zijn. In de stad zijn geen dieren zoals op het platteland, in de bergen of gewoon in de natuur. Velen hebben er niet mee leren mee leven en ze zijn dan ook compleet van de kaart als een minuscuul klein diertje in hun omgeving zit. Soms kan dat minuscuul klein diertje ook heel veel ongemakken veroorzaken. Er is een massa ongedierte die je kan bijten of steken.

Bij een insectenbeet, moet je nagaan of de angel nog in het wondje zit. Als dat het geval is, moet je die dadelijk verwijderen. Daarna dep je de beet met azijn of je legt er een doekje op waarin je voordien gesnipperde uien hebt geknoopt.

Bij een adder- of slangenbeet moet als de bliksem een arts ontboden worden of meteen naar de spoed worden gereden. In afwachting moet het verwonde lichaamsdeel tussen hart en wonde worden afgebonden, de wonde kan worden uitgezogen door iemand met een gaaf gebit en geen bloedend tandvlees en het slachtoffer moet zich zo onbeweeglijk mogelijk houden. Onthoud wel heel goed hoe de adder of slang er uit zag en probeer een zo goed mogelijke beschrijving te geven van lengte, kleur en de plaats waar het slachtoffer gebeten werd. Dat is van belang voor de arts om het gepaste tegengif toe te dienen. Word je op reis gebeten door een hond, een vos, een rat of een dergelijk dier dan laat je je best een injectie toedienen tegen de klem en een tweede tegen hondsdolheid.

Blaren beter niet doorprikken

Voor velen is het geen dagelijkse kost om flink te bewegen. De groene golf is er wel geweest, waardoor velen weer de natuur gaan opzoeken, of gewoon wat oorspronkelijker willen leven en meteen ook de beuk erin zetten, dat wil zeggen ze beginnen te bewegen als in hun jeugd. Voor de meesten is het trouwens ook al zo lang geleden dat ze nog zo fel hun spieren hebben aangesproken, soms voelen ze zich als in de jeugdbeweging. De resultaten liegen er trouwens niet om.

Verfrissende natuurwandelingen langs brede zandstranden, door lommerrijke bossen of over nauwe bergpaden kunnen geweldig veel deugd doen. Wel jammer dat niet-geoefende wandelaars daar aan het eind van hun tocht dikwijls blaren aan overhouden. Bij de behandeling van deze met helder vocht gevulde, onderhuidse blaasjes geniet het de voorkeur ze niet te doorprikken, vanwege het gevaar op infectie. Beter is ze met gaas en een pleister af te dekken.

Wanneer blaren wel doorprikken?

In uitzonderlijke gevallen (bv. wanneer de blaar je verhindert om noodzakelijke bewegingen uit te voeren), kan je helaas niet anders dan ze wel te doorprikken. Daarbij ga je best als volgt tewerk: je ontsmet ze met een in alcohol of in jodium gedrenkt watje. Vervolgens gloei je een naald uit door de punt ervan boven een vlammetje te houden (denk erom, de punt goed in het midden van de vlam te houden want ze mag in géén geval zwart worden!). Met de gesteriliseerde naald steek je de blaar nu op twee tegenovergestelde plaatsen door. Met het watje druk je de kleurloze vloeistof uit de blaar, waarna je die afdekt met een gaaspleister. Opgepast: knip in géén geval de losse huid weg!

Blauwe plekken, bloedneuzen en builen

Met kinderen op reis gaan, betekent rekening houden met de nodige valpartijen en met de waarschijnlijkheid dat zoon- of dochterlief het daar niet ongeschonden vanaf zal brengen. Blutsen en builen zijn gemakkelijk te behandelen: teneinde de zwelling tegen te gaan, leg je simpelweg een koude kompres op de pijnlijke plek.

Bij een neusbloeding laat je het slachtoffer voorovergebogen op een stoel zitten. Je laat hem/haar eens flink zijn neus snuiten zodat eventuele bloedstolsels meteen uit het reukorgaan verwijderd worden. Tenslotte knijp je zijn/haar neus gedurende vijf à tien minuten stevig dicht. Als de bloeding langer dan een halfuur aanhoudt, moet onmiddellijk een dokter geraadpleegd worden.

Met een blauw oog moet je altijd op je hoede zijn. Je kan de zwelling verminderen door ijs of een koude, natte doek op het oog te leggen. Dat neemt niet weg dat het slachtoffer in elk geval door een arts moet onderzocht worden want het oog of de oogkas kan beschadigd zijn.

Zogenaamde hematomen of blauwe plekken smeer je best in met een daarvoor bestemde crème zoals Arnicazalf. Als er een infectie is, kun je best gebruik maken van een crème of zalf op basis van Echinacea. Dat zal de ontsteking sneller helen en erger voorkomen. Daarom is het goed altijd een zalfje op basis van Echinacea mee te nemen in de vakantiekoffer.

Een tip: Echinacea-crème van Ellen Dee.

Je vindt Echinacea-crème van Ellen Dee in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2885-424. 

Of je kunt Echinacea-crème van Ellen Dee ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je vakantie zal er al een stuk veiliger uit zien.

Wordt voortgezet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde