jan 9, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zwaarlijvige meisjes: groot risico bij zwangerschap en bevalling

Hoewel zwaarlijvige personen sympathieker lijken dan magere of slanke, omdat ze gezelliger en goedlachser overkomen, zijn zowel de afslankindustrie als de verdikkingsindustrie erop uit zoveel mogelijk winst te maken. Het nadeel is altijd voor de klant of de patiënt: zij die lekker willen eten en drinken zonder zich al te veel vragen te stellen en zij die graag willen afvallen zonder er al te veel moeite te moeten voor doen. Enerzijds smullen, en anderzijds een middeltje slikken opdat de ponden er zouden afvliegen.

Mollige vrouwen lopen een hoger risico op een probleemzwangerschap. Daar kun je meteen iets aan doen door een gezondere levensstijl.

Geen van beide systemen is aan te prijzen, omdat iedereen wel kan begrijpen dat je pas biofysisch een evenwicht kunt bereiken door evenwichtig, gevarieerd en verstandig te ten en te drinken.

Dat is voor velen in deze feestweken ver te zoeken, want gezelligheid gaat bij hen meestal gepaard met eten en drinken, zwieren en zwaaien zonder de balans op te maken van wat de gevolgen kunnen zijn. En het probleem is dat voor velen zo’n feestperiode de start is van een soort “bestendige opdracht”, de kiem van een gewoonte, waarbij het moeilijk wordt om ervan af te geraken.

Toch is dat nodig, want de gevolgen zijn vaak niet te overzien.

Dramatisch voor zwangere vrouwen

Onlangs nog in het nieuws een dramatische oproep van een ziekenhuis in de Voorkempen omdat het aantal probleemzwangerschappen per jaar met minstens één percent toeneemt als gevoelig van het feit dat jonge moeders die moeten gaan bevallen een probleemgewicht hebben, zwaarlijvig zijn en daardoor ook het risico lopen op een hoogrisicozwangerschap.

Daardoor neemt de kans op zwangerschapsvergiftiging, diabetes, immuniteitsstoringen, besmettelijke ziekten toe en ook voor de baby’s vergroot het gevaar.

Ook hoge bloeddruk, nierproblemen, hartproblemen kunnen hier hun oorsprong vinden.

Daardoor zullen gynaecologen ook sneller tot keizersnede beslissen, want voor de immuniteit van de baby ook niet gunstig is en de kans op allergieën doet toenemen. Per jaar gaat het daardoor over duizenden probleembevallingen.

Een gezonde levensstijl is dus essentieel. Ideaal zou zijn dat de jonge moeder er al aan begint vooraleer ze zwanger wil worden: gezonder leven, bewegen, voldoende slapen, gezond eten, niet roken en geen alcohol gebruiken. In een zetel blijven hangen, is ook niet goed, zelfs al ben je zwanger. Beweging maakt deel uit van een gezonde levensstijl, ook voor zwangere vrouwen. Op die manier vergroot de kans op een natuurlijke en normale bevalling en dat is ideaal voor moeder en kind.

En wat kun je doen aan die zwaarlijvigheid, ook om de immuniteit te versterken:

 • Eet gezond: voldoende vezels en zo natuurlijk mogelijk, o.a. fruit, groenten, rauwkost, volkoren.
 • Kies voor gezonde vetzuren: Omega-3 (vis en visolie)
 • Zorg voor voldoende vitamines C, D, E.
 • Vermijd ultrabewerkt voedsel en rood vlees.
 • Vermijd absoluut soda’s oftewel frisdranken.
 • Drink geen alcohol en snoep niet, of liever een stuk fruit.
 • Eet gevarieerd en neem elke dag een ontbijt.
 • Noten mogen niet ontbreken (Omega-3).
 • Drink groene thee.
 • Mijd stress.
 • Beweeg elke dag.
 • Slaap voldoende.

Op die manier zul je niet enkel afvallen, maar kiezen voor een normale en natuurlijke geboorte en een probleemzwangerschap vermijden.

En wil je gezonde vetzuren, dan hier een tip: Visolie Omega-3 van Nutribell.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je baby zal je later dankbaar zijn en je spiegel nu al!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer