mei 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat helpt tegen hoge bloeddruk?

Je voelt het niet, je merkt het niet, je hebt er geen ongemak van, maar het is verraderlijk en het beschadigt beslist je organisme: te hoge bloeddruk. Onder meer daardoor zijn cardiovasculaire problemen de hoofdoorzaak van vroegtijdig overlijden, van veel ellende en ongemak. Onze levensstijl is daar natuurlijk ook niet vreemd aan. Gewoonlijk zijn er daardoor meerdere onderliggende problemen zoals obesitas, diabetes, maar dus ook hoge bloeddruk verantwoordelijk voor. En we weten het al lang, we moeten onze bloeddruk in de gaten houden. Vandaar dat een arts altijd de bloeddruk zal meten als een van de eerste onderzoeken als je met een klacht bij hem komt. Uiteraard niet voor een verzworen grote teen, maar voor de meeste inwendige klachten is het meten van de bloeddruk al een eerste aanduiding.

Schade aan de bloedvaten

Als de bloeddruk te lang een hoge waarde heeft, beschadigt dat de vaatwanden en belast dit het hart. Het probleem is dat de patiënt doorgaans niet in de gaten heeft dat de bloeddruk verhoogd is. Dat verschilt van een te lage bloeddruk, waarbij vooral duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen optreden. De patiënt voelt zich sneller uitgeput bij inspanningen.

Bij een te hoge bloeddruk zijn er zelden signalen, behalve in extreme gevallen. Als de bloeddruk veel te hoog is, kan er ook duizeligheid optreden, maar meestal voelt de patiënt zich kiplekker ondanks de hoge bloeddrukwaarde.

Uiteraard verhoogt de bloeddruk spontaan bij inspanningen. Als je een rondje loopt, of een paar tientallen kilometer fietst, dan verhoogt de bloeddruk ook. Dat is uiteraard niet nadelig, maar dient om sneller grotere bloedvolumes bij alle lichaamscellen te brengen en ze van zuurstof te voorzien. Anders zouden spierinspanningen niet mogelijk zijn.

Als je wat ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten, kan je bloeddruk stijgen en vergroot dus de kans op infarct of beroerte, vooral als je niet gezond gaat eten, teveel stress hebt en te weinig slaapt.

Je merkt het niet

De meeste mensen hebben er geen idee van dat hun bloeddruk te hoog is. Gewoonlijk komt dat bij toeval aan het licht tijdens een medisch onderzoek, als ze voor een ander probleem bij de dokter op bezoek gaan. Soms merkt men het wel, maar wordt het verband niet meteen gelegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als de patiënt ook last heeft van kortademigheid, van duizeligheid, wazig zien, soms hartjagen of hartkloppingen, oorsuizingen of het voelen kloppen van het hart in de vingertoppen, de slapen, de buik. Dan is het hoog tijd om in te grijpen, want als een te hoge bloeddruk te lang aansleept vergroot de kans op hartfalen, beroerte of hartinfarct, maar het is ook nadelig voor de nieren.

In principe moet de normale bloeddrukwaarde tussen de 12 en de 8 blijven. Vanwege ongerustheid of stress kan die spontaan verhogen. Vandaar dat een meting bij een dokter altijd hoger zal uitvallen. Men noemt dat de witte-jas-bloeddruk. In ziekenhuizen of verzorgingsinstellingen merkt men altijd dat als een dokter de bloeddruk neemt die altijd behoorlijk hoger ligt, dan als een verpleegster of verzorgster die nadien neemt. Merkwaardig? Neen, want opwinding, ongerustheid of stress beïnvloeden onmiddellijk de bloeddrukwaarde. Die verhoging is uiteraard niet gevaarlijk.

Er bestaan tegenwoordig handige toestellen om thuis zelf de bloeddruk te meten. Er zijn zowel polsmeters als meters die rond de arm moeten gewikkeld worden. Deze laatste zijn accurater en juister omdat de plaats van meting doorgaans correcter wordt aangebracht dan op de pols.

Bij de meting bij de dokter neemt men aan dat 135/85 een normale meting is. Als de waarden thuis worden bepaald zullen die iets lager liggen: 120/80.

Het laatste cijfer voor de systolische, het eerste voor de diastolische druk. De druk ontstaat door de pompwerking van het hart. De vaatwanden zijn elastisch en vangen die druk op, tenminste als ze gezond zijn. Is er wat verkeerd dan kan een hartader klappen, men spreekt dan van een hartaderbreuk. Als de slagaders vernauwd zijn, verhoogt de bloeddruk automatisch. Op die manier beveiligt het lichaam zichzelf om het zuurstofrijke bloed, ondanks de vernauwingen, toch nog bij alle lichaamscellen te brengen.

De echte oorzaak is niet altijd duidelijk. Hoe ouder je wordt, des te gemakkelijker stijgt je bloeddruk. Hormonale invloeden kunnen een rol spelen maar vooral ongezonde leefgewoonten: roken, obesitas oftewel overgewicht, overmatig zoutgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging. Ook tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk stijgen, maar evengoed als gevolg van het nemen van de anticonceptiepil.

Ingrijpen op de juiste manier

Als de bloeddruk te lang hoog blijft moet je ingrijpen. De beste manier is door de levenswijze aan te passen, de echte oorzaak te laten opsporen. Het is geen goed idee om alles over te laten aan medicatie. Dat brengt de bloeddruk wel naar beneden, maar het brengt ook mee dat bepaalde lichaamsdelen te weinig van bloed zouden kunnen worden voorzien. Daardoor bestaat ook het risico op Alzheimer op latere leeftijd. Door de bloeddruk kunstmatig te verlagen, loop je weliswaar minder risico op hartinfarct en beroerte, maar de neveneffecten moeten eveneens in beschouwing worden genomen. De natuur is nog altijd de beste raadgever en een natuurlijke behandeling is waar mogelijk ook te verkiezen.

Pas je voeding aan

Bij een te hoge bloeddruk is de levenswijze determinerend. Dat betekent dat de oorzaak in je bord, in je glas, in je adem zit. Te veel geraffineerde koolhydraten, te veel alcohol, te veel junkfood, te weinig verse producten, groenten, vruchten, te weinig vitamines, en uiteraard daarbij nog roken zijn echte killers. Je merkt het niet meteen, maar het sluipt je gezondheid en je bloedvaten binnen.

Bij hoge bloeddruk moet je ingrijpen om erge accidenten te voorkomen. Daarom is het verstandig meteen te schrappen in je klassieke menu: koffie en zout slechts met mate gebruiken. Alcohol en tabak zijn helemaal taboe. Je hebt verzadigd vet nodig, maar te veel verzadigd vet is erg nadelig: dus matig met vlees, bereide vleeswaren en verborgen vetten. Vooral transvetten moet je mijden, dat zijn de gevaarlijkste. Die krijg je door poly onverzadigd vet te verhitten, dan worden ze poly verzadigd, dus transvet. Sommige margarines, koekjes, gebak, snoep, fantasiekost, junkfood bulken van de transvetten en zijn dus eigenlijk gevaarlijke producten. Zet ook niet te veel eiwitten op het menu. Liever magere kwarkkaas, volle rijst, volkorenbrood, knoflook, boekweit, maar vooral veel groenten en vruchten, evenwel niet aan dezelfde maaltijd, want gevoelige personen kunnen er gisting door krijgen en dus problemen met de darmen.

Omega-3 vetzuren zijn van groot belang omdat ze de vaatwanden en de bloedvaten soepel houden en ontstekingen helpen voorkomen. Eskimo’s hebben geen hartinfarct en dat danken ze aan hun hoog visverbruik. Omega-3 vetzuren vind je in vette vissoorten: haring, makreel, sardines en zalm. Het is een goed idee om eventueel de tekorten aan te vullen met visoliecapsules. Lijnzaadolie is ook een goede olie.

Olijfolie en kokosvet

Voor salades en om gerechten op smaak te brengen is olijfolie excellent. Het is een mono-onverzadigd vet. Je mag olijfolie verhitten tot 160 graden zonder er nadeel van te ondervinden. Je kan olijfolie ook gebruiken om te koken. Om te bakken gebruik je best kokosvet. Dat is een verzadigd vet, maar een midchain (middellange keten) vetzuur. Avocado is ook een verzadigd vet, maar het is gunstig voor de bloedvaten. Je hebt trouwens verzadigd vet nodig, maar niet overdrijven! Vooral het brein en de zenuwbanen hebben het vandoen, ook om hormonen aan te maken.

Kruiden tegen hoge bloeddruk

Je kan vocht drijvende middelen enkel op voorschrift van de arts verkrijgen, maar ook in de natuur vind je hulp. Denk daarbij aan Solidago ofte guldenroededrank. Ook selderij, knoflook, katsklauw, gember en meidoorn zijn bloeddrukverlagende kruiden. Maak er gebruik van. Ze zijn lekker en kunnen in veel gerechten worden toegepast. Je vindt ze ook in natuurlijke preparaten.

Zout houdt vocht vast en dus moet je er niet mee overdrijven. Te veel vocht in het lichaam zorgt automatisch voor een verhoogde bloeddruk. Overgewicht moet absoluut worden bestreden; calorieën tellen is de boodschap. Daarom kan je best geraffineerde koolhydraten mijden, want die zijn schadelijker dan vetten. Geraffineerde koolhydraten zijn ontstekingstriggers en dus veroorzaken ze miniontstekingen in de bloedvaten. Daardoor moet cholesterol als afdichtingsmateriaal te hulp worden geroepen.

Mijn ook stress, want dat verhoogt de bloeddruk. Slaap voldoende en rustig, wandel veel, doe aan sport en eet gezond. Want uiteindelijk moet ook veel lichaamsbeweging op het programma staan. Daardoor verbetert de tonus van het hart, zodat de conditie van de bloedvaten erop vooruitgaat. Roken is beslist taboe. Daar is geen enkel goed woord over te zeggen. Roken vernauwt de bloedvaten en veroorzaakt rechtstreeks atherosclerose. Bij zware rokers komt twintigmaal meer hartinfarct voor. Dat zegt voldoende. Alcohol doet hetzelfde, maar dat is een sluipend proces. Zelfs kleine hoeveelheden zijn al nadelig.

En gelukkig kan je hulp verwachten van de natuur.

Een tip: Crataecin van Fytobell op basis van meidoorn, ideaal voor een gezond hart.

Crataecin vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Ook Cholefort helpt voor de normalisering van de cholesterol.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

En tenslotte een prima preparaat van visolie: visoliecapsules Omega-3 van Nutribell.

Je vindt visoliecapsules van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kan zowel Crataecin en Cholefort van Fytobell evenals visolie van Nutribell ook online betellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer