jun 15, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De allergiebom barst

Hoe komt het dat zoveel mensen last hebben van allergie dezer dagen? De verklaring is eenvoudig, want Sciensano gaf de uitleg: er hingen nog nooit zoveel graspollen in de lucht. Dit weekend werden in Brussel alleen al een recordaantal van 450 pollenkorrels per kubieke meter lucht gemeten.

Dat is de hoogste concentratie van pollen van de laatste 40 jaar. Het aantal dagen met hoge concentratie neemt ook toe, mede dankzij het mooie weer en de weinige regendagen. Het is natuurlijk ook het tijdstip van het jaar dat dit meebrengt, maar droogte en warmte zijn ideaal voor de graspollen en als er daarbij geen of amper een licht windje circuleert dan krijgt zelfs stedelijk gebied zoals Brussel van hetzelfde laken een pak. In landelijk gebied kan het nog heftiger zijn.

Vorig jaar was het ook al niet plezierig voor hooikoortslijders, maar het feit dat er nog mondmaskers gedragen werden, heeft de invloed van de graspollen op allergie beperkt. Aangezien de situatie nu anders is, krijgen de pollen volop de kans zich meester te maken van onze slijmvliezen. Mensen bij wie het immuunsysteem daarop niet voorbereid is, of liever dit als gevaarlijk beschouwt, mogen een heviger reactie verwachten. Je kent het wel: niezen, hoesten, tranende ogen, benauwdheid. Voor wie het erg te pakken heeft, is het lastig leven.

Wat we nu meemaken is uitzonderlijk. Zelden zijn er zoveel pollen in de lucht geweest. Daardoor reageert nu al één derde van de bevolking allergisch.

Het wordt steeds erger

Drukkingsgroepen wijten dit aan de opwarming van de aarde, het klimaat dat verandert. Sciensano ontkent dat. Het enige verschil is dat het pollenseizoen langer duurt, maar de graspollen zijn er altijd geweest en die kun je in onze streken verwachten vanaf midden mei. Het seizoen duurt wel wat langer en dat kan dit jaar gemakkelijk tot eind juli duren. Dat ze nu zo heftig toeslaan, is omdat veel mensen het niet meer gewoon waren vanwege de pandemie die hen misleidde en omdat ze zich de vorige jaren beter beschermden. Die relatieve bescherming kun je ook nu genieten door als je het erg te pakken hebt en niet meer kunt functioneren ofwel naar zee te trekken waar geen graspollen aanwezig zijn ofwel naar bergstreken tot boven de boomgrens. In Scandinavië is dat op zeeniveau, terwijl dat in Alpenstreken rond de 2000 à 2200 meter bedraagt. Daar heb je uiteraard minder last van pollen, zeker niet van graspollen, maar wie kan zich die luxe veroorloven een paar maanden aan of op zee te vertoeven of in de Alpengebieden te gaan kuieren. Moet je dan afwachten tot het voorbij is? Zeker niet, je kan uiteraard een aantal voorzorgen en maatregelen nemen om het leven draaglijker te maken en de last door allergische reacties fel te verminderen.

We leven te hygiënisch

Uiteraard moeten we hygiënisch leven, maar je mag de natuurlijke reflex van het lichaam niet uitschakelen. Dat gebeurt al te veel en zelfs op heel jonge leeftijd. Niet dat je de handen niet mag wassen, of niet buiten mag spelen, maar heel veel kinderen komen amper nog buiten, zitten de hele tijd voor de televisie of de laptop of smartphone. Het gevolg is dat de immuniteit niet meer getraind wordt zodat als ze dan in contact komen met natuurlijke of andere stoffen, de immuniteit tilt slaat en gaat overreageren. Vroeger speelden kinderen alle dagen buiten, goed of slecht weer. Bij de jeugdbeweging waren kinderen altijd in de natuur, kwamen in contact met pollen van bij de start van het seizoen, zodat het lichaam gewend was om normaal te reageren. Nu wordt alles ontsmet, de handen tien keer per dag gewassen, een boterham die op de grond valt wordt weggegooid (vaak terecht) maar we hebben niet meer geleerd om te gaan met ons natuurlijk milieu: de natuur. De jongste twee jaar droegen we een mondmasker waardoor zowel de mond als de neus werden afgesloten en de pollen de kans niet meer kregen bezit te nemen van onze slijmvliezen.

Sommige mensen reageren al van zodra er 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten worden, terwijl het er nu tienmaal meer zijn: bijna 500. Logisch dat een lichaam dat er gevoelig voor is heftig gaat reageren, want “hier komt een grote bedreiging”.

Volgens allergologen van de universiteit te Leuven heeft tegenwoordig al één op de drie mensen last van allergie, enkel en alleen aan de luchtwegen. Dat is dan zonder huidallergie, contactallergie, voedselallergie en allergie aan medicijnen gerekend. En het wordt van jaar tot jaar erger.

Microbioom en de darmen

Dat we zo gevoelig geworden zijn voor pollen is niet enkel te wijten aan de pollen zelf, want die zijn er altijd geweest, niet enkel aan onze overbescherming door hygiëne, niet alleen omdat we meer in verstedelijkt gebied wonen, waar de pollen waarvoor we geen gewenning hebben opgebouwd toch binnenwaaien, maar aan onze weerstand en daar is het microbioom in de darmen vooral verantwoordelijk voor. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als met andere besmettingen. Als de darmflora gezond zijn en het microbioom in orde, dan verdedigt het lichaam zichzelf op de juiste wijzer. Als het lichaam de vijand niet goed kent en onvoldoende weerstand heeft, dan heb je twee problemen. Het is een beetje zoals in de tijd met de Spaanse overheersers in Zuid-Amerika. Ze kwamen er aan met hun schepen en introduceerden microben die de Indianenstammen niet kenden en waar ze ook nog geen immuniteit tegen hadden kunnen opbouwen. Hele stammen werden op die manier uitgeroeid. Niet dat we tegenwoordig door pollen zullen uitgeroeid worden, maar ze maken het leven van wie overgevoelig is wel knap lastig.

Het begint met loopneus en niezen

Niet iedereen heeft het in dezelfde mate te pakken. Maar de verschijnselen lijken bij de meeste mensen wel erg op elkaar. Het begint met een loopneus, voortdurend de neus moeten snuiten en niezen, soms tien of meer keren achter elkaar. Dan beginnen de ogen rood te worden, te prikken en te tranen. Het verbetert er niet op door in de ogen te wrijven, wel integendeel, want zo breng je soms nog meer allergenen in het gebied rond de ogen. Pollen kunnen namelijk het oogslijmvlies irriteren.

Hoe kun je je beschermen?

  • Omdat het oogslijmvlies betrokken kan zijn bij allergie door contact met allergenen, is het daarom het verstandigst om de ogen te beschermen, eventueel met een zonnebril. Op die manier kun je toch de allergenen voor een deel afschermen.
  • Dat kun je ook doen door aan de binnenkant van de neus een zalf aan te brengen, eventueel vaseline. Op die manier kun je de pollen gevangenhouden vooraleer ze de slijmvliezen bereiken.
  • Een spray met zeewater in de neus spuiten, is goed om de slijmvliezen te doen ontzwellen. In de apotheek kun je zo’n spuitflessen vinden. Het is spotgoedkoop, maar het is nuttig, want het helpt.
  • Je kunt elke avond je haar wassen met veel water, zodat eventuele pollen weggespoeld worden en je ze niet meeneemt naar je hoofdkussen waar ze je de hele nacht kunnen kwellen.
  • Ververs regelmatig, desnoods elke dag, de peluw van je hoofdkussen. Op die manier heb je minder kans pollen te ontmoeten.
  • Zet je kamervenster niet open, dan inviteer je de pollen.
  • Veeg je terras niet droog af, maar doe dat met de waterpuit. Heb je een tuin, sproei die dan regelmatig zodat de pollen niet gaan rondzweven.
  • Doe overdag niet aan sport, maar wacht tot ’s avonds laat of tot na een regenbui.
  • Neem eventueel een antihistaminicum, dat kan tegenwoordig ook op natuurlijke basis, bijvoorbeeld een preparaat met Salsaparilla.
  • Verzorg extra je darmflora, want met een evenwichtig microbioom heb je veel minder kans op allergische reacties. Je kunt dit microbioom en dus je darmflora versterken en gezond maken door gezonde voeding. Vermijd daarom junkfood en voedsel waarop je allergisch reageert. Eet gefermenteerd voedsel zodat je darmflora zich kan herstellen of neem een goed probioticum waar een leger goede bacteriën tot uw beschikking staat.

Een paar tips:

Een natuurlijk antihistaminicum vind je in Smilabell van Fytobell en een uitstekend probiotisch middel dat de allergenen zal helpen bekampen is Allobiose van Fytobell.

Je vindt beide natuurlijke preparaten in de apotheek met volgende CNK-bestelnummer:

Smilabell met CNK: 2991-487

Digesbiose met CNK: 2121-226.

Op die manier zal de allergie je veel minder kunnen lastigvallen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer