Hoe kan je beroerte voorkomen?

Steeds meer mensen in de geïndustrialiseerde wereld krijgen een beroerte. Een bliksemschicht in de hersenen die ook al jonge mensen treft. Is dat het gevolg van toeval, de erfelijkheid, of speelt de levenswijze ook een rol?

Natuurlijk kan je er zelf wat aan doen. Er zijn risicofactoren die de kans op een beroerte vergroten, zoals leeftijd, hoge bloeddruk, suikerziekte, de toestand van de vaatwand, verhoogde plaque-afzetting door cholesterol, hartziekten, negatieve stress, roken, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging.

Laat je bloeddruk daarom meten bij de huisarts en zorg voor een verstandig voedingspatroon. Gebruik minder harde vetten en liefst helemaal geen transvet en kies, als er vet wordt gebruikt, voor onverzadigde vetten, zoals olijfolie. Ook omega-3 zoals in vette vis. Ook als voedingssupplement zoals visolie van Nutribell, te verkrijgen in apotheken. Deze essentiële vetzuren helpen de viscositeit van het bloed te verbeteren. Breng het lichaamsgewicht op het gewenste niveau en beweeg regelmatig.

Beroerte treft steeds meer mensen in de geïndustrialiseerde wereld. Beweging is belangrijk, maar ook visolie en Ginkgo Biloba.

Voeding speelt dus wel degelijk een belangrijke rol in de preventie, maar ook om een herhaling van beroerte te voorkomen, want bij dit ziektebeeld spelen een herstel van zenuwcellen en een goede doorbloeding van de vaten in de hersenen een rol.

Vitamine C en andere antioxidanten ondersteunen het herstel van de hersencellen. Ook Ginkgo Biloba (Japanse tempelboom) doet dit. Denk daarbij aan Ginkgosan van Fytobell: ideaal om de fijne haarvaten in de hersenen te verzorgen.

Een goede doorbloeding wordt ondersteund door proanthocyanidinen (OPC). Gebruik voedingsmiddelen rijk aan de genoemde stoffen of maak gebruik van voornoemde supplementen. Zijn de gevolgen van beide soorten beroerte (trombose en afsluiten van bloedvat of klappen en lekken van een bloedvat) dezelfde, de oorzaken niet. Dat betekent dat je zeer voorzichtig moet zijn bij de behandeling: een bloedverdunner is een goed idee bij een klonter, maar werkt averechts bij een lek. Eerst zorgen dat je diagnose juist is, zeggen alle onderzoekers.

Gezond leven is de enige zinnige maatregel: Niet roken, matig met alcohol, minder vet en daarbinnen meer onverzadigd vet, minder zout, meer fruit en groenten, meer beweging en beslist geen geraffineerde koolhydraten! Mijd dus suiker onder al zijn vormen! Het grote voordeel is dat deze maatregelen in één moeite ook nog helpen bij de preventie van kanker, hartproblemen, ouderdomsdiabetes en allerlei ongemakjes en beschavingsziekten.

Wat beroerte betreft: Een op acht van deze patiënten heeft binnen het jaar een nieuwe beroerte. Minder kleverig maken van bloedplaatjes is dan een goede maatregel. Visolie is dan een verstandige keuze, evenals antioxidanten uit fruit en groenten, ook vitamine C!

Maar ook de rol van lycopeen mag niet onderschat worden, vooral in de preventie van een eerste of een tweede beroerte. Lycopeen zit in tomaten en alles wat met tomaten gemaakt is: van ketchup tot tomatensoep. Merkwaardig is wel dat het uit de gekookte of bereide vorm beter geabsorbeerd wordt dan uit rauwe tomaten.

En tenslotte: blijf niet bij de pakken zitten, maar beweeg, beweeg, beweeg. We zitten te veel en we sporten te weinig. Dat hoeft geen inspannende langdurige jogging te zijn, geen fietstocht van 100 km, maar eenvoudig tweemaal een kwartiertje stappen per dag, of een uurtje wandelen in het park is al een hele prestatie en dat zal zeker zijn vruchten afwerpen.

Maar vergeet vooral ook niet de Ginkgosan van Fytobell met CNK-bestelnummer 3002-458 voor de apotheek. Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Denk ook aan visolie van Nutribell !

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer