mei 31, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe voorkom je beroerte?

Denk niet: het zal mij nooit overkomen. Het kan ieder van ons op gelijk welk moment overvallen. Hartinfarct, beroerte, het beloert iedereen. In ons land vallen per jaar meer dan 60.000 slachtoffers als gevolg van problemen met de bloedsomloop en het hart. Dat komt eigenlijk neer op het verdwijnen van de totale bevolking van een middelgrote stad.

Het aantal patiënten dat getroffen wordt door een hartaanval is enorm. Vijftig jaar geleden was dat ondenkbaar. Er is dus een oorzaak die vroeger niet bestond. Daarnaast zijn er bijna een half miljoen patiënten in ons land die last hebben van angina pectoris. Nog eens 50.000 patiënten hebben per jaar af te rekenen met een hartaanval. Hoewel deze patiënten niet sterven, volgen er toch maanden van pijn, angst, medikatie, vertwijfeling en uiteindelijk een leven van discomfort. Bovendien zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Sommigen kunnen daardoor zelfs hun beroep niet meer uitoefenen. Het kost de maatschappij dan ook fortuinen. Toch kan je iets doen om het risico een eind voor te blijven. Je kan het inderdaad voorkomen.

Aderverkalking kan veel ellende en pijn veroorzaken; Het beperkt ook een normaal leven. We kunnen zelf veel doen om dat te voorkomen.

Want beroerte en hartinfarct zijn erge ziekten. Maar wat kan je er aan doen om dat risico erg te verkleinen? Een aantal maatregelen zal je helpen gezond te blijven en ver weg te blijven van deze problemen.

ROKEN

Roken is het allerslechtste wat je kan doen. Het is nog veel gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen, vanwege de combinatie met hun hormonaal stelsel. Beroerte is de hoofdoorzaak van sterfte bij vrouwen tussen de dertig en de veertig. Tabak in combinatie met de oestrogene pil zijn killers. Het is dan ook misdadig dat de sigarettenfabrikant zich tegenwoordig tot jongeren, zelfs de kinderen richt om zijn afzet te vergroten. Verstandige volwassenen zijn trouwens gestopt met roken. Feit is dat jongeren die roken, vaak ook misbruik maken van alcohol. Dat blijkt trouwens geregeld naar aanleiding van de nieuwsberichten over weekenddrama’s. Jonge kinderen (hoe kan je veertienjarigen anders noemen) bezatten zich als oude dronkaards. Niet enkel de bloedvaten die nog in volle ontwikkeling zijn, krijgen daar een deuk van, ook de lever moet deze gifstof die alcohol uiteindelijk is, elimineren. Het gevolg is dat velen op zo’n jonge leeftijd hun gezondheid al hypothekeren en vooral dat ze op die manier de steen leggen voor een leven als alcoholist. Niet enkel hart- en vaataandoeningen plus leverziekten bedreigen hen, ook longziekten, maagaandoeningen en zelfs kanker komen bij deze personen veel meer voor.

VOEDING

We eten te vet, vooral te veel transvet. Ook geharde dierlijke vetten zijn nadelig. Volle melk, roomboter, vette kazen en dierlijke harde vetten in vlees en schaaldieren zijn een tweede belangrijke oorzaak van problemen met de bloedvaten. Vergeet vooral ook niet de verborgen bronnen van transvetten: pasteitjes, gebakjes en taartjes, worst, salami, in vet gebakken spijzen, koekjes, sausen, cakes en bonbons, ijsjes, mayonaise, chocolade, toffees, pralines, pakjes soep, sommige margarinesoorten waarop niet vermeld staat dat het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. En vergeet vooral niet: de transvetten zijn de gevaarlijkste. Dat zijn onverzadigde vetten die door bewerking of verhitting transvet en dus verzadigd zijn geworden. Daardoor zijn sommige margarines gevaarlijker en slechter dan hoeveboter, de zogenaamde roomboter.

STRESS

Heel wat ergernis, frustraties, kicks, opwinding, zijn triggers of uitlokkers van vrije radicalen en hebben het dus op onze bloedvaten gemunt. Probeer zoveel mogelijk alles te relativeren en doe het wat meer relaxed. Probeer ook op tijd te ontspannen, vooral als je al eens te maken hebt gehad met een verwittiging. Wie last heeft van stress ondermijnt ook zijn immuunsysteem en een verzwakt immuunsysteem kan aanleiding zijn voor veel problemen. Niet enkel hart- en vaatziekten, ook kanker komt bij deze mensen veel meer voor en nu vooral in deze coronatijd is dat van belang.

ALCOHOL

Sommige bronnen prijzen de kwaliteit van alcohol aan, in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar het is niet de alcohol die daar voor zorgt, maar wel de begeleidende stoffen zoals die in de vruchten aanwezig zijn: terpenen, flavonoïden, orootzuur enz… Eén glaasje wijn is lekker, maar overdrijving zal gestraft worden met atherosclerose. Voor jonge mensen blijft het in elk geval gevaarlijk.

SPORT

We doen te weinig aan sport, ofwel soms te veel. Ongetrainde personen moeten heel voorzichtig zijn en slechts geleidelijk aan sport gaan doen. Gemiddeld drie uur trainen per week wordt als goed ervaren. Liever drie uur gespreid over drie verschillende dagen, dan drie uur achtereenvolgens. Zwemmen en wandelen worden als de beste sporten beschouwd. Heb je te weinig tijd, loop dan een paar keer per dag de trappen op en af. Dat is een goede training voor het hart. Ook touwtjespringen is gunstig voor het hart. Maar te veel aan sport doen, is dan ook weer niet zo gezond, omdat intensieve sport vrije radicalen vrijmaakt in het lichaam en die zijn natuurlijk schadelijk voor hart en bloedvaten.

CHOLESTEROL

Hou je cholesterol in de gaten. Vooral de LDL kan nadelig zijn en moet in balans gebracht worden, terwijl de HDL naar omhoog moet. Transvet moet dus vermeden worden, evenals geraffineerde koolhydraten. Look is gunstig voor de cholesterolwaarden en ook voor de bloeddruk. Door verstandige beweging stijgt het HDL.

BLOEDDRUK

Laat geregeld je bloeddruk controleren. Hiermee voorkom je dat slagaders zich moeten weren tegen de overdruk en dat ze gaan verharden. Als je een te hoge bloeddruk hebt, dan verhoog je je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je kan de bloeddruk eventueel zelf meten. Lichte sporten, gezond eten, en niet roken zullen je bloeddruk binnen de perken houden. Twaalf op 8 mm kwik worden als gezonde richtgetallen beschouwd, dat hebben we al uitvoerig beschreven.

Zoals je ziet kunnen we zelf heel wat doen om gezond te blijven; want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Een tip: Om de cholesterol in balans te houden is gegiste rode rijst perfect geschikt.

Denk aan Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kan Cholefort ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde