mrt 21, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Knoflook: verbetert bloedsomloop en bloeddruk

Vroeger werd de gezondheid van de mediterrane volkeren toegeschreven aan het effect van veel look eten. Daar is wel iets van aan, hoewel het fenomeen complexer is, want zowel look als vis, groenten en fruit en gefermenteerde melkproducten dragen bij tot een gezonder en ook langer leven. Maar knoflook vormt daar ontegensprekelijk een onderdeel van. Wie look gebruikt, heeft een betere bloedsomloop en een gezondere bloeddruk. De geur – we weten het – staat sommige mensen tegen. Als je in Parijs in de metro wandelt, weet je wel waar de “lookvolkeren” wonen. Maar dat look gezond is, staat buiten kijf.

Knoflook is inderdaad vooral gekend vanwege zijn sterke geur die sommigen willen vermijden bij het eten. Maar toch is knoflook niet enkel lekker, ook bijzonder gezond. Het regelt de bloeddruk en helpt kanker voorkomen. Bij volkeren die veel oudere mannen en vrouwen kennen, wordt knoflook veel gebruikt. Wil je oud worden, gebruik dan dagelijks knoflook.

Sommigen hebben hinder van de knoflookgeur, maar als in een gezin door iedereen knoflook gegeten wordt, merkt niemand het nog op van een ander. Bovendien is knoflook erg gezond, vooral voor de bloedvaten en de darmflora.

In de oudheid

Wilde men bij de oude Egyptenaren elke twijfel omtrent de waarheid van zijn woorden uitwissen, dan was zweren bij knoflook een afdoend argument. Knoflook was immers zogenaamd een heilige plant! De wetenschappelijk benaming is Allium savitum. Onze zuiderburen noemen het “ail commun” en de Duitsers hebben het over “Knoblauch”. In Engeland heeft men het over “garlic”, terwijl het bij ons soms ook wel jodenajuin of kortweg look wordt genoemd.

Voor velen heeft knoflook een minder aantrekkelijke kant omdat het doet denken aan uitheemse gerechten met vreemde geuren. Nochtans bekleedt dit kruid een ereplaats in de moderne keuken, zelfs in de zeer gerenommeerde Franse keuken. Ook als geneeskrachtig kruid is het bijzonder waardevol.

Zelf kweken

Knoflook is een kruid dat zelfs voor een beginneling geen problemen gaat stellen. Het is een overblijvende uiensoort die uitsluitend voor de plantbollen wordt geteeld. Zo’n knoflookbol is samengesteld uit ongeveer acht „teentjes” die men uitpoot, circa 5 cm diep en met 20 cm tussenruimte, in de gebruikelijke rijen met een onderlinge afstand van 30 cm. Knoflook vraagt lichte, goed omgespitte grond op een zonnig en tamelijk vochtig plekje. Wel mag in het voor- en najaar wat bijgemest worden, liefst met compost.

Geplant in april kan men de bollen – elk teentje groeit op zijn beurt weer uit tot een volwaardige knoflookbol – oogsten einde augustus, van zodra de bladeren volledig verwelkt zijn. Met veel kans op succes mag knoflook echter ook nog vroeger uitgepoot worden, vanaf februari, terwijl het najaar eveneens in aanmerking komt. Teentjes dan uitgeplant, leveren hun oogst tijdens de volgende zomer.

Kweken in bloembakken op balkon of binnenshuis gaat al even gemakkelijk. Je moet er wel rekening mee houden dat het kruid uitzonderlijk tot een meter hoog kan opschieten.

Toepassingen

Knoflook kweekt men alleen voor de bollen, die kunnen geoogst worden van zodra de bladeren verdord zijn. Het drogen gebeurt best door gewoon ophangen aan een muur, liefst in een donkere of ten minste schaduwrijke plaats.

In de keuken wordt knoflook vooral gebruikt om gerechten een pittig zuiders smaakje te geven. Vers, worden de teentjes in een speciaal knoflookpersje tot sap geperst, gedroogd, tot schilfertjes versneden, die dan bij voorbeeld in het nog te braden vlees of wild en gevogelte kunnen worden gestopt. Maar het kruid heeft ook talloze toepassingen bij diverse stoofschotels, soepen en slasausjes. Ook wat knoflooksap vermengd met boter doet het uitstekend op toastjes en dergelijke. Lookbroodjes smaken heerlijk!

Bedenk echter dat knoflook juist ter wille van zijn zo doordringende smaak, slechts in zeer kleine hoeveelheden mag worden gebruikt. Eén teentje volstaat bij een gerecht voor 4 personen.

Wil je achteraf van je knoflookgeurtje af, dan volstaat het op wat rauwe peterselieblaadjes te kauwen.

Medische eigenschappen

Ook in de geneeskunde heeft knoflook een bevoorrechte plaats. De ontgiftende werking door de zwavel, die in dit kruid rijkelijk aanwezig is, is ideaal bij verkoudheid, maar reinigt ook de bloedvaten, is preventief tegen slagaderverkalking en is ideaal voor gezonde darmflora. Het gaat gisting in de darmen tegen.

De desinfecterende werking en het activeren van de klieren van en door knoflook betekenen een ware verjongingskuur. Bovendien komt kanker bij knoflook-etende volkeren rond het Middellandse Zeegebied merkelijk minder voor. Knoflook heeft meer dan één grondige reden om dagelijks op het menu geplaatst te worden.

Knoflookolie

De heilzame effecten van knoflook worden toegeschreven aan diverse zwavelhoudende stoffen, in het bijzonder het allicine. Preparaten op basis van knoflook met een hoge concentratie aan alliine, blijken niet alleen het meest effect te hebben, maar zijn ook sociaal het meest geschikt, want alliine is reukloos. Alliine wordt in allicine omgezet onder invloed van het enzym alliinase, dat actief wordt wanneer look geplet wordt. Talrijke studies tonen aan dat knoflook nuttig kan zijn voor de bloedvaten.

Eeuwenoude volksremedie

Knoflook dankt zijn werking aan de ontgiftende vluchtige essence van zwavel. Er zitten in deze plant veel disulfideverbindingen, calcium, silicium en jodium, wat dan weer een antiseptisch middel is. Knoflook bevat etherische oliën, die lever en gal stimuleren, is sterk aromatisch en heeft een pittige, sterke smaak. De bacteriëndodende stof in de look blijkt geen enkele bewerking te verdragen. Je eet look dan ook beter rauw. De plant is onmiskenbaar verbonden met vitaliteit en is van onschatbare waarde voor het hele organisme, vooral tijdens de winter.

4500 jaar voor Christus werd in Egypte knoflook als symbool van de godheid op de hoogste Gizeh-piramide geplaatst. De farao Cheops liet elke morgen, bij de bouw van de Cheopspiramide, aan de arbeiders knoflook uitdelen om gezond te blijven en blijvende werkkracht op te slaan. Bij de Grieken werd knoflook veel gebruikt als geneesmiddel, ze beschouwden de „stinkende roos” als heilig en zwoeren er hun eden bij. De Romeinen gebruikten de plant om er kracht en moed in oorlogstijd uit te putten. Bij de joden geniet knoflook het hoogste aanzien en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. Ook in de Middeleeuwen kende men al de eigenschappen van knoflook. Het is een feit dat zuiderse volkeren, mede dankzij het veelvuldig gebruik van knoflook, minder last hebben van kanker. In bepaalde landen van de voormalige USSR volgen de bejaarden een jaarlijkse kuur. Turken en Russen, die heel frequent knoflook op het menu zetten, hebben minder vaak last van hoge bloeddruk.

Welk nut heeft knoflook?

Knoflook is sterk antiseptisch, voorkomt besmettingen (bv. bij griep), is sterk antibiotisch, bacteriëndodend, het zuivert en ontsmet de longen en de longholten en stopt kortademigheid.  Look is krampstillend bij astma. Ook gunstig bij nicotinevergiftiging en rokerscatarre (chronische bronchitis) het reinigt en verwijdt de bloedvaten en houdt ze elastisch, ontspant en versterkt de hartkransslagaders, versterkt de slagaders, de polsslag en geeft kracht aan het hart. Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, doen er goed aan regelmatig look op het menu te zetten om de bloeddruk niet alleen te verlagen maar deze ook constant laag te houden. Look bestrijdt gewrichtsreuma, jicht, hartkramp (angina pectoris). Bij gebruikers van knoflook komt minder kanker voor. Dit kruid werkt laxatief en reinigt daardoor de darmkanalen grondig van gifstoffen. Daardoor verbetert het de flora. Bovendien is deze knol sterk water- en urinedrijvend.

Tal van toepassingen

  • Goed voor de circulatie en de bloeddruk.
  • Chronische ademhalingsaandoening: kauw een teentje look.
  • Haaruitval en roos: wrijf je hoofdhuid in met knoflook.
  • Hoofdpijn: maak een omslag met knoflook erin en leg hem in de nek.
  • Oorpijn: stop een katoenen doekje met geraspte knoflook in het oor.
  • Tandpijn: breng wat geraspte look met ongezouten boter in de tandholte.
  • Verkoudheid en stemverlies: 4 à 5 maal per dag een teentje eten, een cocktail van knoflook in water of melk met honing.
  • Wespensteek: wrijf ze in met een doorgesneden teentje.
  • Ook in allerlei gerechten geeft knoflook een leukere pittige smaak.

Kortom: knoflook mag in geen enkele keuken ontbreken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Migraine: een wirwar van oorzaken

Wie heeft er niet eens wat hoofdpijn. Meestal is dat van voorbijgaande aard, soms gerelateerd aan stress, soms aan gebrek aan slaap, maar soms ook aan voedsel en doorgaans wordt die link niet meteen gelegd. Ook migraine kan het gevolg zijn van een allergische reactie...

Lees meer

Is cholesterol echt gevaarlijk?

Over cholesterol bestaat al langer een discussie en onduidelijkheid. Sommige artsen willen het cholesterolniveau drastisch naar beneden halen bij hun patiënten, terwijl andere artsen van mening zijn dat de oplossing op de verkeerde plaats wordt gezocht: niet de...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer

Geen kanker door een gezonde lever

De lever is een ongelooflijk orgaan met belangrijke vitale functies, en kan ook veel hebben of verdragen vooraleer die forfait geeft. Zo is het heel goed mogelijk zeventig percent van de lever te verliezen door een operatie bijvoorbeeld, en toch kan de lever zich goed...

Lees meer

Is zwaarlijvigheid erfelijk?

Volgens een mededeling van de WHO (de Wereld Gezondheid Organisatie) zijn zes van de tien Europeanen zwaarlijvig. De meerderheid daarvan wil vermageren, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het zeker gezonder is om slanker te worden. Daarvoor hebben veel...

Lees meer