jul 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

De zwaarste zonden tegen je gezondheid

We zijn er allemaal bang voor, maar eigenlijk doen we er weinig of niets aan: preventie tegen kanker. Wie staat er nog stil bij de tekst en de vreselijke foto op een pakje sigaretten? En hoe vaak maak je het niet mee dat iemand die gered is van longkanker door een operatie, zes maanden later, ondanks het verbod, toch weer begint te roken? Of de drankzuchtige die als waarschuwing krijgt: stop met alcohol of je haalt het einde van het jaar niet meer… Dat stoppen lukt wel, maar niet lang en na een paar weken of maanden hervallen ze in de oude kwaal.

Als je gezond wil blijven, dan kies je best voor onbewerkt en biologisch gekweekt en natuurlijk samengesteld voedsel.

We weten het wel, maar we doen het niet, want het vlees is zwak. We willen wel, maar we kunnen het niet. Hoe komt dat toch? Het begint met informatie, nadien met inzicht, daarna met een beslissing en tenslotte met de uitvoering. Dat stappenplan is niet voor de meerderheid weggelegd, en dat is doodjammer.

Maar toch heeft het zin, want mensen die hun levenswijze helemaal omgooien, halen het wel en slagen erin om weer gezond te worden, gezond te blijven en jaren aan hun leven toe te voegen.

Want, de beste behandeling van kanker is de preventie.

Er zijn geen mirakels

Kanker moet je behandelen vooraleer die er is. Vaak reageren mensen in paniek als het te laat is en dan moeten zo snel mogelijk mirakels gebeuren. Die gebeuren ook wel eens, af en toe… maar het is meer uitzondering dan regel. Je kan beter verstandig zijn en kanker voorkomen en dat kan echt!

De oplossing voor het kankervraagstuk is nog altijd niet gevonden. De chemokuur van vandaag is al veel beter dan die van tien jaar geleden, maar over twintig jaar zullen we meewarig glimlachen om wat we nu doen. De chirurgie levert een goede bijdrage tot dit vraagstuk en die techniek wordt met de dag verfijnder. Mayr kan wat bijdragen, Moerman kan wat bijdragen, chemo kan wat bijdragen, maar we blijven toch zitten met de gruwel van de kanker. Hoop is nog altijd de belangrijkste hulp voor de kankerpatiënt, maar uiteraard blijft gezond voedsel belangrijk, blijven vitamines belangrijk en antioxidanten…

En alle alternatieve therapieën leveren wel een bijdrage tot het geheel. Zo zie je af en toe wondere dingen. Zo was er een vrouw die volgens haar arts kerstdag van datzelfde jaar niet ging halen, ze was veroordeeld, opgegeven. Ze had een uitgezaaide kanker, maar ze is plots genezen. Niet door één therapie, wel door een waaier van maatregelen.

Stop met roken

Tabak is het allerschadelijkste. Het brengt erg veel vrije radicalen in ons lichaam en die verslijten ons werkelijk! Roken is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle dodelijke gevallen van kanker.

Niet enkel longkanker, maar ook maag-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm- en blaaskanker. Ook borst- en prostaatkanker! Ruim 98 percent van alle blaaskanker worden veroorzaakt door tabak. Passief meeroken, verhoogt eveneens het gevaar voor kanker. Een passieve roker heeft 30 percent meer kans op kanker dan iemand die niet in contact komt met tabaksrook. Stoppen met roken, vermindert onmiddellijk de kans op ontwikkeling van longkanker. Het heeft dus wel zin te stoppen. 

Bak het niet te bruin

In de regel moet je bruingebakken spijzen vermijden. Gebakken spijzen worden door Dr. Moerman compleet afgeraden. En hij heeft duizenden kankerpatiënten behandeld. Hij wist dus heel goed waar het op aan kwam.

Vooral kankerverwekkend is als het vlees of de vis rechtstreeks in contact komt met de vlam, zoals op een barbecue. In de urine van personen die tevoren bruingebakken vlees hebben gegeten, vindt men mutagene stoffen terug. Wie deze stoffen niet heeft gegeten heeft ze ook niet in de urine. Dat betekent dus ook dat deze mutagene stoffen via het voedsel in het lichaam komen en dat ze niet meteen geïnactiveerd worden. Als de verwarmingselementen boven het voedsel geplaatst worden in de plaats van eronder, komen deze mutagene stoffen veel minder voor.

En de barbecue?

Maar de smaak van de barbecue is voor velen een must. Van zodra de eerste zonnestraal in de tuin komt piepen, wordt de barbecue van stal gehaald. Het is niet enkel het verbrande vlees of de vis die schadelijk zijn, ook de vetten die worden gebruikt en verhit zijn mee verantwoordelijk voor de ellende.

Sommigen zijn van mening dat als ze plantaardige vetten kiezen, ze eigenlijk geen schade kunnen aanrichten. Het is eigenlijk net andersom. Onverzadigde vetten kunnen namelijk verzadigd worden door verhitting. Je krijgt beslist transvet en dat is een rechtstreekse bedreiging voor hart en bloedvaten, maar ook kanker kan er het gevolg van zijn.

Verzadigde vetten zijn in dat opzicht veiliger. Dus beter kokosvet dan arachideolie of zonnebloemolie. Olijfolie is ook veilig, maar beter niet verhitten boven de 150 graden.

Microgolfovens veroorzaken volgens een oncoloog uit Brugge geen mutagene stoffen, maar wèl chromosoomafwijkingen in zoogdiercellen.

Beperk vetten

Ook het verbruik van vetten moet je verminderen, zowel van verzadigd als van onverzadigd vet. Het aandeel van vetstoffen in het voedsel moet worden gereduceerd van 40% tot 20%. Het metaboliseren doet namelijk peroxiden en vrije radicalen ontstaan en die helpen mee aan de vorming van de kankercel. Sommige voedingsstoffen bevatten antioxidanten, zoals vitamines A, E en C en betacaroteen. Ze neutraliseren de vrije radicalen.

Vooral ook ranzig vet is te mijden. Wie een te vetrijk dieet neemt, loopt meer risico op colon- en borstkanker en ook kanker van de prostaat en het endometrium. Er is ook een controverse ontstaan over het nieuwe mirakelgeneesmiddel clofibraat, dat vetten in het bloed doet dalen. Het is kankerverwekkend gebleken.

Vroeger dacht men dat het voldoende was om de verzadigde vetten te vervangen door onverzadigd vet, zodat het voedsel veilig was. Thans is duidelijk dat onverzadigd vet eigenlijk nog meer kankerverwekkend is, dan verzadigd vet. Iets anders is hun werking ten overstaan van hart- en vaatziekten.

Het is ook niet te verwonderen dat gezien de hoeveelheden voedsel of wat er moet voor doorgaan, het tijdstip van de maaltijd, de eeuwige snoeplust, veel mensen last krijgen met de spijsvertering en dat de maag begint op te spelen. Eigenlijk is dat nog het minste van de ellende.

Bovendien is er gemakkelijk aan te verhelpen door het volume aan tafel te verminderen en het tijdstip niet te laat te kiezen en vooral ook gezonde en eenvoudige kost te voorzien.

En heb je toch nog last, dan is er gelukkig een prima natuurlijk middel.

Een tip: Nasturan van Fytobell, dat je maag zal ontlasten.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kunt Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je voelt je weer als herboren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer