feb 28, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mag je koorts best niet onderdrukken?

Veel mensen zijn bang van koorts en zijn van oordeel dat je die zo snel mogelijk moet bekampen. Maar koorts is geen ziekte, het is hoogstens een begeleidend symptoom van een reactie van het lichaam. Het lichaam is intelligent ontworpen en de hypothalamus zorgt ervoor dat het immuunsysteem in gang schiet met afweerstoffen op het ogenblik dat het lichaam bedreigd en aangevallen wordt door indringers: virussen en bacteriën. Dat gebeurt al bij een verkoudheid, griep, maar ook bij het doorkomen van tandjes bij een baby.

Koorts is een natuurlijke reflex van het lichaam om te genezen. Het is niet verstandig dat zomaar te onderdrukken. Bij koorts moet je veel drinken, zo zet je de nieren ook aan het werk. Kinderen maken gemakkelijk koorts, en zijn die ook vlug kwijt.

Koorts is eigenlijk iets volkomen natuurlijk en maakt deel uit van de reactie van het lichaam om zich te verdedigen. Dat is eigenlijk ideaal omdat virussen en bacteriën doorgaans niet opgewassen zijn tegen hogere temperaturen. Op die manier is koorts een onderdeel van de genezing. Het zou dus verkeerd zijn koorts per se te willen verhinderen of blokkeren. Dat is hetzelfde als de brandweer doen ophouden met blussingwerken bij een brand omdat je waterschade vreest.

Eigenlijk moet je dankbaar zijn voor koorts, want het betekent dat het lichaam de genezing in gang heeft gezet. Pas als de temperatuur extreem hoog is, moet worden ingegrepen.

Koorts is niet hetzelfde als een lichte temperatuurverhoging. De basistemperatuur kan van de ene tot de andere persoon verschillen. Dus geen paniek als je merkt dat je iets meer dan 37 graden meet.

Hoe koorts meten?

Je kan de lichaamstemperatuur op verschillende manieren vaststellen. Je moet om te beginnen een goede thermometer hebben. Tegenwoordig kun je kiezen tussen zowel een digitale thermometer als een klassieke kwikthermometer. Je vindt die in elke apotheek. Er zijn bovendien ook thermometers die met infrarood signalen werken en gewoon op het voorhoofd kunnen worden gericht. Je krijgt meteen een temperatuur die je digitaal kunt aflezen. Herinner je de beelden van de metingen in treinstations tijdens de pandemie.

Maar veel mensen vertrouwen liever nog op de klassieke thermometer en daar is niets mis mee. Je moet wel andere procedures toepassen om een juiste temperatuurmeting te verkrijgen.

Wanneer heb je koorts?

Als je de temperatuur in de okselholte meet, moet je een aflezing vanaf 37 graden als koorts beschouwen. Meet je de temperatuur in de mond, dan mag je dat pas vanaf 37,2 tot 37,5 als koorts rekenen. Bij metingen in de darm (anale meting) moet je er eerst 0,5 tot 0,8 graden bijtellen. Pas als een patiënt 37,8 heeft bij meting in de darm, mag dit als koorts worden beschouwd.

Je moet natuurlijk de thermometer goed hanteren. Is het een kwikthermometer dan moet het kwik in de kolom eerst naar beneden geschud worden vooraleer je aan een meting kan beginnen. De thermometer moet ook lang genoeg in de okselholte, de lies of de mond aanwezig blijven om een juiste meting te kunnen geven. In principe moet het meetinstrument een vijftal minuten ter plaatse blijven. Bij kinderen moet je wel voorzichtig zijn met kwikthermometers. Kwik is een giftig product, waak erover dat ze niet op de thermometer bijten als de temperatuur in de mond genomen wordt. Maar de meeste thermometers tegenwoordig hebben een digitale aflezing en sensoren waarbij geen kwik meer te vrezen valt en die ook sneller kunnen worden uitgelezen.

Eerst kalmeren

Als je de temperatuur neemt doe het dan nadat de kinderen eerst een vijftal minuutjes tot bedaren zijn gekomen als ze eerst gespeeld of rondgelopen hebben. Laat ze eerst tot rust komen. Volwassenen ook trouwens: niet meteen als je van je werk komt, ga eerst vijf minuutjes zitten. Daarentegen moet je koorts niet nemen onmiddellijk nadat je wakker wordt. Dan is de temperatuur niet als de normale lichaamstemperatuur te beschouwen. Sta eerst op, ga eventueel naar het toilet, loop een paar minuutjes rond, ga dan weer in bed en neem nu je temperatuur. Dan krijg je een exacte meting.

Natuurlijke middelen

Je hoeft geen voorhamer te nemen om een mug te treffen. Dat doe je ook niet bij koorts. Met andere woorden niet meteen de grove middelen gebruiken. Laat koorts gewoon zijn gang gaan en geef het lichaam de gelegenheid zichzelf te genezen. De natuur is veel intelligenter dan mensen die er geld willen uit slaan. Hoewel het soms nodig zal zijn medicijnen te gebruiken, moet je dit alleen maar overlaten aan de echte noodgevallen en aan de wijsheid van een verstandig en ervaren arts, die bovendien nog tijd heeft voor jou om de problemen te onderzoeken. Je merkt meestal zelf wel als koorts een zeer ernstig signaal wil geven. Dat is niet hetzelfde dus als zomaar een temperatuurverhoging.

Vasten en drinken

Meestal zullen een paar natuurlijke maatregelen volstaan om het lichaam te helpen in zijn verdedigingswerk. Bij koorts kan je best een dagje of zelfs langer vasten en geen vast voedsel gebruiken, het lichaam heeft het al lastig genoeg.

Wel moet je veel drinken, vooral om de stofwisseling haar gang te laten gaan en het lichaam te helpen bij het verwijderen van toxines vanwege schadelijke bacteriën. Een thee die de nieren stimuleert, is hier op zijn plaats. Daarvoor kan je een warme guldenroededrank gebruiken oftewel Solidago: te koop in apotheken of reformhuizen. Een natuurlijk middel dat daarop is gebaseerd is ook altijd nuttig en verstandig om in huis te hebben. Denk aan Orthoren van Fytobell.

Ook de darmen moeten worden gestimuleerd. Dat kan je doen door vruchten- en groentesappen rauw te nuttigen, laten we zeggen te nippen, want ze moeten met kleine teugjes worden gedronken en goed met speeksel worden vermengd. Een middel op basis van goede darmbacteriën kan zijn nut bewijzen. Denk aan Digesbiose.

Heet bad

Van zodra je een rillerig gevoel of een hitte-koude-gevoel optreedt, dat zo typisch is voor een naderende koortsaanval is het goed een heet opstijgend bad te nemen, waarbij de temperatuur van het water langzaam moet verhoogd worden tot je heel goed zweet. Aan het badwater kan je tijm toevoegen. Je kan daarbij ook een ongezoete hete lindethee drinken, wat de zweetsecretie zal bevorderen. Gewoon licht afdoppen, het lichaam in een laken en nadien nog in een paar dekens wikkelen en in bed nog een paar uur gaan doorzweten. Op die manier veroorzaak je een soort kunstmatige koorts die het lichaam nog wat zal helpen in zijn oorlog tegen de schadelijke indringers.

Heb je daarentegen te veel last van de koorts, wat bij kinderen al eens het geval kan zijn, dan kan je die onder controle krijgen en de temperatuur zelfs wat verlagen door koude kompressen te leggen op de kuiten, of door ze azijnsokken te laten aantrekken.

Echinacea onder vorm van Echinabell van Fytobell zal het zelfverdedigingsmechanisme ook helpen, dat is uit onderzoek aan de universiteit van Antwerpen recent nog gebleken.

Nuttig

Het zal nodig zijn om zelfs als de koorts voorbij is, het lichaam nog gedurende een week te ontzien, zodat het helemaal kan herstellen. Dus veel drinken bij voorkeur een thee die de nieren stimuleert, zoals Guldenroede. In het begin kun je de kuur met de vruchtensappen ook nog voortzetten. Je zal het zelf zien dat in deze periode de patiënten minder trek in voedsel hebben. Probeer die natuurlijke reflex niet te hinderen.

Vergeet vooral niet dat koorts een nuttig en natuurlijk hulpmiddel is dat het lichaam beter kan maken. Koorts is geen ziekte, maar een symptoom. Je moet het respecteren.

En volgende middelen kunnen daar bij helpen:

Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Orthoren van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Je vindt deze natuurlijke preparaten in de apotheek of kunt ze ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer