nov 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De tien geboden om je bloedvaten te beschermen

Hart- en vaatziekten zijn nog altijd de killer nummer één. Ondanks alles heeft de levenswijze zowel stress, gebrek aan beweging, gebruik van tabak en alcohol en suiker en junkfood ermee te maken. Ook hoge bloeddruk past in dat rijtje en daar hebben we het al eerder over gehad. Wil je het risico vermijden, dan heb je alle kansen om dat succesvol te doen. Je kan gewoon een aantal regels volgen om het gevaar binnen de perken te houden of terug te brengen tot normale waarden. Wie ernaar leeft zal merken dat zich snel een verandering ten goede zal kenbaar maken.

Niet vergeten: de bloeddruk is een sterk veranderende situatie die heel snel onderhevig is aan allerlei invloeden. Sla dus niet in paniek als je merkt dat je bloeddrukwaarde eens is gestegen, wellicht is dat het volgende uur niet meer zo. Dus: geregelde controle om er zeker van te zijn dat je echt een hypertensiepatiënt bent en vooral, geen stress, geen paniek en gezond leven.

Natuurlijk heeft het belang wat je eet. Gezonde voeding is aanbevolen, op die manier kan je je leeftijd gunstig beïnvloeden. Stress is ook nadelig voor je gezondheid, het doet ook de bloeddruk stijgen.

Hoe doe je dat?

1 Laat je bloeddruk geregeld controleren

Laat dit gedurende dezelfde dag een paar keer doen, misschien ken je goed een dokter, of een verpleegster en desnoods kan je tegenwoordig zelf voor weinig geld een dergelijk toestel aanschaffen. Het mag je niet in de plaats van de dokter stellen, maar het kan alleen maar een hulpmiddel zijn om te achterhalen hoe het met de bloeddruk gestaan en gelegen is. Die verschilt trouwens nogal wat, afhankelijk van wat je op dat moment aan het doen bent. Lichaamshouding, ademhaling, lichaamsgewicht, slaap of opwinding, koude of warmte, kleding, vermoeidheid, spanningen, het kan allemaal een invloed hebben op de bloeddruk. In feite zou die moeten genomen worden op een moment dat je helemaal rustig en ontspannen bent, pas dan heb je een betrouwbare indicatie.

2 Opgepast met keukenzout

Zout heeft een belangrijke functie in het lichaam, speelt een rol bij de warmtehuishouding, bij de functie van spieren en bij de activiteit van andere processen in het lichaam. Te veel is gevaarlijk, te weinig ook. Als er tekorten zouden zijn, zoals bij overvloedig transpireren van sportlui bij extreme langdurige prestaties in de zomer, dan kunnen duizelingen en spierinsufficiëntie optreden, wat slechts kan worden gecorrigeerd door zouttabletten te slikken. Maar, je moet wel voorzichtig zijn met overdrijven. Te veel zout kan de bloeddruk naar omhoog stuwen.

3 Controleer je lichaamsgewicht

Wie te veel weegt kan zijn bloeddruk normaliseren door zijn gewicht naar omlaag te brengen. Daar helpt slechts één zaak voor: minder eten, dat wil zeggen aangepaster eten en calorieën tellen. Dat is ook de beste manier om je bloedvaten gezond te houden en het risico op beroerte of infarct te beperken.

4 Opgepast met plaspillen

Er wordt tegenwoordig gemakkelijk misbruik gemaakt van plaspillen. Het zijn middelen die via de urine het zout in het lichaam verlagen, waardoor de bloeddruk gaat dalen. Ze zijn goed als ze onder medische controle worden genomen. Wie echter onbesuisd misbruik maakt van deze pillen kan levensbelangrijke elektrolyten verspillen en zo zelfs zijn leven in gevaar brengen. Wie te weinig kalium heeft, b.v. die loopt risico op een hartstilstand.

5 Voldoende bewegen

Wie hoge bloedruk heeft, hoeft niet noodzakelijk af te zien van lichaamsbeweging, integendeel. Je kan op die manier zelfs bloeddruk regulerend werken. Het spreekt vanzelf dat deze beweging goed gedoseerd moet worden en de soort sport goed moet worden gekozen. Te veel schaadt, zoals met alles, hangt alles van de dosering af. Begin met 5.000 stappen per dag. Wandelen is uitstekend, je hoeft echt geen marathon te lopen om goed bezig te zijn.

6 Niet roken

Roken vernauwt de bloedvaten, wat dus onrechtstreeks een verhoging van de bloeddruk tot gevolg heeft. Rokers moeten weten dat ze een enorm risico lopen op hart- en vaatziekten en beroerte. Hartinfarct is wel het meest sprekende voorbeeld veroorzaakt door tabak. Vrouwen hebben trouwens meer risico op hartinfarct als ze roken. Ook negenmaal meer kans op borstkanker dan niet-rooksters. Als je dit weet, is kiezen dan zo moeilijk?

7 Mijd stress en overwerk

Er zijn patiënten die nooit gedaan hebben, altijd aan het werk. Een meer systematische leefwijze, waar alles op zijn plaats staat is van belang. Probeer ordentelijker te leven, onrust, haast en ergernis te vermijden, dat schaadt werkelijk de gezondheid. Conflictsituaties moeten meteen of zo gauw de sfeer het toelaat, worden uitgepraat, anders vreet het aan je ziel en kan het ook hoge bloeddruk veroorzaken. Psychische overdruk moet worden vermeden. Treedt het toch op, dan moet je naar een noodventiel zoeken.

8 Wees voorzichtig met alcohol

Alcohol is schadelijk. Altijd! Zelfs in kleine hoeveelheden. Je merkt het niet meteen en het is een element van gezelligheid, maar ook kleine hoeveelheden alcohol zijn toxisch en moeten door de lever geëlimineerd worden. Ze beïnvloeden de bloeddruk en schaden de bloedvaten. Beperk het drastisch, en nog beter: stop met alcohol. Hoe minder je gebruikt, des te gezonder. Veel alcohol gebruiken verhoogt je kansen op lever- en hart- en vaatziekten.

9 Voorzichtig met temperatuurschommelingen

Sauna is erg gezond, maar patiënten met hoge bloeddruk moeten er voorzichtig mee zijn. In de zon zitten kan zalig zijn, maar het is niet goed voor hypertensiepatiënten. Snelle klimaat wijzigingen zijn ook een gevaar, vooral als die zo bruusk komen door van een air- geconditioneerde ruimte in de volle hitte over te stappen of via een vliegtuigreis plots van klimaatgordel te veranderen. Verschillende weken in de bossen doorbrengen is de beste vakantie voor de patiënt die lijdt aan hoge bloeddruk. Voor het hooggebergte moet je ook de arts raadplegen.

10 Slaap en ontspanning

Alles moet van het voedsel en de slaap komen. Daardoor kan het lichaam zich herstellen van de schade van het leven. Verwaarloos geen van beide. Een middagdutje lijkt ook verlagend te werken op de bloeddruk. Maar wat blijkt: wie te weinig of slecht slaapt en onregelmatig slaapt, heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten.

In ieder geval zal het duidelijk zijn, dat een ongezonde leefwijze de risico’s op zware ziekten verhoogt. Wil je minder kansen op hartinfarct en trombose hebben, dan zal je hiermee toch rekening moeten houden. Goede voeding, verstandig gebruik maken van zout, niet roken en geen of weinig alcohol gebruiken, op tijd ontspannen en vakantie nemen en de stress uit de kleren sporten, naast het oplossen en uitpraten van persoonlijke conflicten, is dus nog altijd het geheim van een lang en gelukkig leven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer