jun 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Botbreuken vooral na menopauze: kom meer in de zon

Osteoporose bedreigt iedereen die ouder wordt. Vooral vrouwen na de menopauze worden erdoor geviseerd.

De beste manier om osteoporose tegen te gaan is te zorgen voor een optimale botopbouw vóór het dertigste jaar. Hoe dikker de botmassa, hoe langer het duurt vooraleer men last kan hebben van osteoporose. Beweging, vooral stappen en springen vergroten de botmassa.

Calcium is belangrijk om botafbraak te voorkomen. Niet enkel zuivel, maar vooral groenten en salades zijn calciumleveranciers.

Tal van wetenschappelijke studies hebben de positieve invloed van bepaalde voedingsstoffen op het bot aangetoond. Beweging en goede voeding spelen dus een essentiële rol bij het voorkomen van botontkalking.

Voldoende calciuminname is een eerste voorwaarde voor normale mineralisatie van het bot. Calcium is niet alleen uiterst belangrijk voor de bot-opbouw, maar helpt ook om het verlies aan botmassa te verminderen. Naast calcium zijn ook verschillende andere voedingsstoffen van belang voor de instandhouding van het skelet, zoals magnesium en vitamine D.

Calcium speelt niet enkel een rol bij de opbouw van botmassa, het heeft ook invloed op het immuunsysteem en dus, de weerstand tegen ziekten. Helaas bevat de voeding veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid calcium. Volwassenen hebben per dag ongeveer 800 mg calcium nodig. Bij vrouwen in de overgang is zo’n 1000 tot 1500 mg de juiste hoeveelheid.

Voldoende groenten en magere zuivelproducten, vooral kwark, biogarde en karnemelk zijn dus van belang. Ook salades met verse kool, noten en zaden zijn calciumrijk. Voldoende zonbestraling op de huid zal de opbouw va. Vitamine D in de huid stimuleren.

En een tip: een nuttige aanvulling vind je in Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kunt vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer