jun 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Botbreuken vooral na menopauze: kom meer in de zon

Osteoporose bedreigt iedereen die ouder wordt. Vooral vrouwen na de menopauze worden erdoor geviseerd.

De beste manier om osteoporose tegen te gaan is te zorgen voor een optimale botopbouw vóór het dertigste jaar. Hoe dikker de botmassa, hoe langer het duurt vooraleer men last kan hebben van osteoporose. Beweging, vooral stappen en springen vergroten de botmassa.

Calcium is belangrijk om botafbraak te voorkomen. Niet enkel zuivel, maar vooral groenten en salades zijn calciumleveranciers.

Tal van wetenschappelijke studies hebben de positieve invloed van bepaalde voedingsstoffen op het bot aangetoond. Beweging en goede voeding spelen dus een essentiële rol bij het voorkomen van botontkalking.

Voldoende calciuminname is een eerste voorwaarde voor normale mineralisatie van het bot. Calcium is niet alleen uiterst belangrijk voor de bot-opbouw, maar helpt ook om het verlies aan botmassa te verminderen. Naast calcium zijn ook verschillende andere voedingsstoffen van belang voor de instandhouding van het skelet, zoals magnesium en vitamine D.

Calcium speelt niet enkel een rol bij de opbouw van botmassa, het heeft ook invloed op het immuunsysteem en dus, de weerstand tegen ziekten. Helaas bevat de voeding veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid calcium. Volwassenen hebben per dag ongeveer 800 mg calcium nodig. Bij vrouwen in de overgang is zo’n 1000 tot 1500 mg de juiste hoeveelheid.

Voldoende groenten en magere zuivelproducten, vooral kwark, biogarde en karnemelk zijn dus van belang. Ook salades met verse kool, noten en zaden zijn calciumrijk. Voldoende zonbestraling op de huid zal de opbouw va. Vitamine D in de huid stimuleren.

En een tip: een nuttige aanvulling vind je in Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kunt vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer