jun 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Botbreuken vooral na menopauze: kom meer in de zon

Osteoporose bedreigt iedereen die ouder wordt. Vooral vrouwen na de menopauze worden erdoor geviseerd.

De beste manier om osteoporose tegen te gaan is te zorgen voor een optimale botopbouw vóór het dertigste jaar. Hoe dikker de botmassa, hoe langer het duurt vooraleer men last kan hebben van osteoporose. Beweging, vooral stappen en springen vergroten de botmassa.

Calcium is belangrijk om botafbraak te voorkomen. Niet enkel zuivel, maar vooral groenten en salades zijn calciumleveranciers.

Tal van wetenschappelijke studies hebben de positieve invloed van bepaalde voedingsstoffen op het bot aangetoond. Beweging en goede voeding spelen dus een essentiële rol bij het voorkomen van botontkalking.

Voldoende calciuminname is een eerste voorwaarde voor normale mineralisatie van het bot. Calcium is niet alleen uiterst belangrijk voor de bot-opbouw, maar helpt ook om het verlies aan botmassa te verminderen. Naast calcium zijn ook verschillende andere voedingsstoffen van belang voor de instandhouding van het skelet, zoals magnesium en vitamine D.

Calcium speelt niet enkel een rol bij de opbouw van botmassa, het heeft ook invloed op het immuunsysteem en dus, de weerstand tegen ziekten. Helaas bevat de voeding veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid calcium. Volwassenen hebben per dag ongeveer 800 mg calcium nodig. Bij vrouwen in de overgang is zo’n 1000 tot 1500 mg de juiste hoeveelheid.

Voldoende groenten en magere zuivelproducten, vooral kwark, biogarde en karnemelk zijn dus van belang. Ook salades met verse kool, noten en zaden zijn calciumrijk. Voldoende zonbestraling op de huid zal de opbouw va. Vitamine D in de huid stimuleren.

En een tip: een nuttige aanvulling vind je in Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kunt vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer