jul 16, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom je geregeld knoflook moet gebruiken en hoe je de teentjes lang vers kan bewaren

Als je in de Parijse metro rondloopt, weet je met de ogen dicht waar je bent: alle gangen ruiken naar knoflook. Niet enkel de Fransen zijn er dol op, wij ook. Knoflook geeft net dat extra tintje aan elk recept en bovendien is het een supergezonde groente, of liever knol.

Zelfs in de Griekse oudheid werd knoflook veelvuldig gebruikt, ook omwille van zijn medicinale eigenschappen. Men had er toen nog geen verklaring voor, maar het gebruik van knoflook in de keuken maakte dat heel wat ongemakken verdwenen. Men wist toen al dat het veelvuldig gebruik van knoflook het leven kon verlengen. Vooral het immuunsysteem krijgt er voordeel van. Wie er regelmatig flink van gebruikt kan heel wat chronische ziekten voorkomen.

De bekendste eigenschap van knoflook is dat het de bloeddruk normaliseert. Samen met visolie Omega-3 is het een ideale verjongingskuur voor de bloedvaten en bijgevolg ook voor het hart.

Look heeft veel voordelen voor de gezondheid. Je kan natuurlijk niet altijd een hele bol look gebruiken bij een maaltijd. Maar ze verliezen snel hun versheid nadat de teentjes zijn losgemaakt. Door een eenvoudige bewaartruc, bewaren ze nochtans heel lang hun versheid, pittigheid, smaak en kwaliteiten.

Wie regelmatig knoflook op het menu zet mag er dezelfde gunstige effecten van verlangen als van een regulier medicijn. Het volstaat natuurlijk niet wat knoflookpoeder te gebruiken, je moet ook effectief verschillende teentjes in de maaltijd doen. De kans op hartaanvallen en beroertes wordt drastisch verminderd bij wie regelmatig knoflook gebruikt.

Niet enkel voor hart en bloedvaten is knoflook gunstig, ook voor de slijmvliezen. Het pept namelijk het immuunsysteem op, geeft het een boost, helpt verkoudheden voorkomen, want onderzoek heeft aangetoond dat het de nare symptomen van een verkoudheid met 70 percent verkort en vermindert. En bij griep verminderde het drastisch het aantal dagen van ziekte: met niet minder dan 60 percent!

Dat is wellicht ook te danken aan het feit dat knoflook behoorlijke hoeveelheden vitamine C, selenium en mangaan bevat.

Ook wie last heeft van een te hoge cholesterol kan er beterschap van verwachten omdat het regulerend werkt. In dat opzicht is het te vergelijken met de werking van gegiste rode rijst, die eigenlijk natuurlijke statines bevat. Het vermindert de LDL-cholesterol; en maakt dat die niet oxideert. Een dubbel voordeel dus. Neem die nooit samen met synthetische statines. Het vermindert ook de oxidatieve schade veroorzaakt door stress. Op die manier helpt het vanwege de antioxidanten ook Alzheimer voorkomen.

Knoflook behoort tot de cepiaten, oftewel de ui-achtigen. Daardoor tref je in knoflook grote hoeveelheden allicine aan en zwavelverbindingen. Het zijn die welke nuttig zijn.

Maar het is duidelijk, knoflook is ongelooflijk lekker: vooral de gerechten waarin knoflook werd verwerkt. De geur moet je er maar bij nemen, of… je moet de lookgerechten alleen ’s avonds bereiden en opeten. Er zijn nog andere problemen die met het gebruik van look kunnen gepaard gaan: knoflookteentjes die je losgemaakt hebt uit de lookbol, drogen gemakkelijk uit. Je kan voor elk gerecht toch geen nieuwe lookbol halen en de rest dan maar weggooien? We hebben een geweldige truc.

Lookteentjes die je los hebt gemaakt van de ui en die je niet meteen in een gerecht kan gebruiken, moet je bewaren in een bokaal met olie. De look blijft op die manier levendig vers en pittig. Bovendien kun je de lookolie nadien nog in allerlei gerechten gebruiken, zoals in marinades. En vergeet het niet: look is supergezond en samen met visolie Omega-3 is het een echte verlenger van het leven omdat het gezond is voor hart en bloedvaten. Smakelijk eten!

Een tip: je kan best het gebruik van knoflook combineren met een goede kwaliteit van visolie. Denk daarbij aan de visoliecapsules van Nutribell, boordevol gezonde Omega-3 vetzuren.

Je kan Nutribell visoliecapsules bestellen bij de apotheek met CNK-bestelnummer 2751-485.

Of je kan ze ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer