feb 22, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ajuin: tegen hoest en tegen roest

Ajuin, beter bekend als ui, vooral bij onze noorderburen is niet enkel lekker als smaakmaker in allerlei gerechten, ook in rauwkost, soepen, sausen, fijn gesnipperd en ideaal om te verwerken in de meeste schotels. Bovendien is ajuin oftewel ui een gezonde groente en het hele jaar door beschikbaar, lang houdbaar en gemakkelijk aan te schaffen en te bewaren.

Ajuin oftewel ui is niet enkel een gezonde groente ze komt ook van pas bij verkoudheden en als roest verwijderaar.

Maar niet enkel in gerechten is het bijzonder aangenaam en gezond, het kan ook aangewend worden als de ideale hoestsiroop die je bovendien zelf kan maken.

In combinatie met natuurhoning is het zelfs doeltreffender dan de meeste patenthoestsiropen.

Ontdoe de ui van zijn jasje en snij die in schijfjes. Tussen elk schijfje smeer je een laag honing en stel de ajuin opnieuw samen. Leg de ui op een diep schoteltje. Na een tijdje zal die gaan “lekken” en een stroperige vloeistof zal op de bodem van het schoteltje belanden. Dat is nu de perfecte hoestsiroop.

Neem hiervan om het half uur een koffielepeltje siroop die je langzaam laat smelten in de mond en door de slijmvliezen laten opnemen. Het zal de hoestbuien snel verminderen in aantal en ook de heftigheid van de hoest zal afnemen. Ideaal ook om aan kinderen ‘s avonds te geven, zodat ze een rustiger nacht zullen kennen en minder zullen hoesten.

Maar de ui heeft nog meer kwaliteiten. Wist je dat dit een ideale roest verwijderaar is.

Stel dat je gereedschap hebt, of een schaar, schroevendraaiers, tangen, een zaag die niet in ideale omstandigheden bewaard werd. Dan vormt zich na verloop van tijd roest.

Die kun je gemakkelijk verwijderen door er met het vlak van een doorgesneden ajuin over te wrijven. Herhaal de bewerking intens en je zal merken dat het roest als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Een goede raad: zorg dat je altijd ajuin in de voorraadkast hebt, zowel tegen hoest als tegen roest!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer