dec 6, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat kan je doen tegen eeltige en ruwe wintervoeten en kloven?

Het is wintertijd en de temperaturen wisselen nogal eens. Bovendien trekken we niet altijd het gepaste schoeisel aan of de juiste sokken. Gevolg: ’s morgens te koud en ’s avonds te warm, of zweten in de schoenen, of natte voeten door de regen of de smeltende sneeuw. Dat vertaalt zich op de huid van de voeten: je krijg gemakkelijker kloven en ruwe voeten die eeltig aanvoelen.

Begin niet te raspen, te krabben of te wrijven, je kan het van kwaad tot erger maken. Wat moet je dan wel doen? Je voeten goed verzorgen, maar vooral de gepaste schoenen aantrekken voortaan, en erop letten dat de zolen dik genoeg zijn om je voeten voldoende te isoleren van de koude bodem. Sokken zijn evenmin een overbodige luxe, iets wat de jeugd tegenwoordig lijkt te vergeten, want ze lopen meestal barrevoets in lichte sportschoenen of sneakers. Ze zullen jammer genoeg later de prijs betalen.

Wintertijd is kloventijd en ruwe-huid-tijd voor de voeten. Dikwijls ligt de oorzaak bij ongepast schoeisel. Maar het kan wel pijn doen en door een paar trucjes kan het leed gauw verdwijnen.

Maar het kan iedereen op elke leeftijd overkomen. In de winter droogt de huid van de voeten gemakkelijker uit en dus is de eerste boodschap: drink voldoende. Zorg dat er niets te veel wisselende temperaturen zijn aan de voeten door het juiste schoeisel te dragen en pas volgende verzorging toe.

Neem ’s avonds een warm voetbad, tot de huid soepel aanvoelt. Met een zachte puimsteen kan je nu de ruwe huid wat opschuren en zachter maken. Opgelet dat je niet in de kloven gaat peuteren of schuren. Droog nadien de voeten flink goed af en wrijf er dan een vocht inbrengende crème op: bijvoorbeeld een crème op basis van Calendula of Aloë Vera. Belangrijk is dat de huid door de crème ook soepel gehouden wordt. Bij gebrek eraan kan je ook een laagje vaseline aanbrengen. Trek er sokken overheen en ga daarmee slapen. Je zal na een nachtje met een bijzonder aangenaam gevoel wakker worden: de huid van je voeten zal bijzonder zacht aanvoelen.

Voor overdag kan je dan weer een vocht inbrengede crème aanbrengen zoals Aloë Vera. Als je dat een paar dagen herhaalt is het grootste leed geleden. De huid zal zich snel herstellen, de kloven zullen dicht trekken en de ruwe huid zal zachter worden.

Belangrijk is ook dat je voldoende beweegt om de bloedsomloop op peil te houden.

Gezonde voeding is in deze periode zeker ook aanbevolen met vitaminerijke kost: vitamine E, K en C. Dus meer groenten en vruchten, volkoren, noten en gefermenteerde zuivelproducten en zuurkool. Het zal bovendien je algehele gezondheid bevorderen.

En een tip: er is een prachtige crème op basis van Aloë Vera en ook van Calendula. Aloë-Vera-crème van Ellen Dee. Je vindt er alles over op de site van www.ellendee.be.

Je kan de crème ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer