jan 17, 2023 | Gezondheid, Wetenschap | 0 Reacties

Koffie plus “de pil” is langer wakker liggen

Wetenschapslui verwonderen zich nog voortdurend over de wijze waarop ons organisme in elkaar zit en functioneert. Zo kent men nog altijd niet de geheimen van ons immuunsysteem, noch de volle waarde van het commando van hormonen in ons lichaam.

Pilgebruiksters hebben dubbel zo veel last van slapeloosheid als ze ook koffie drinken.

Men heeft al vele malen wijzigingen aangebracht in de dosering van hormonen ter behandeling van ziekten en ook in de contraceptieve pil. Het feit dat oestrogenen weliswaar hart- en vaatziekten helpen voorkomen, maar tegelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van borstkanker, onderstrepen hoe secuur het lichaam werkt, met welke subtiele grensdoses het organisme omgaat.

Daarbij komt nog de interferentie tussen verschillende andere stoffen in het lichaam. Dit is nog maar eens gebleken toen Amerikaanse vorsers aan de universiteit van New York onderzoek deden naar het slaapgedrag van jonge vrouwen. Koffiegebruik stoort de natuurlijke slaap, maar dit bleek des te intenser te zijn als de vrouwen in kwestie ook de pil gebruikten.

De anticonceptiepil was er namelijk verantwoordelijk voor dat de cafeïne dubbel zo lang actief bleef in het lichaam dan bij vrouwen die niet de pil gebruikten.

Koffiedrinkende pilgebruiksters zijn nerveuzer, en hebben meer inslaapmoeilijkheden of worden vroeger wakker dan vrouwen die ofwel geen koffie ofwel geen pil gebruiken.

De cafeïne heeft weliswaar geen invloed op de werking van de pil, maar de pil blijkbaar wel op de werking en vooral de uitwerking van cafeïne.

Het is sowieso al nadelig om te laat op de dag koffie te drinken als je gevoelig bent voor cafeïne, want het stoort de slaap. Maar pilgebruiksters kunnen maar beter dubbel opletten als ze van een rustige en niet gestoorde slaap willen genieten.

En wie een natuurlijk hulpje zoekt om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten, dan is Escholtzia het uitgelezen natuurlijk element.

Een tip: Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-912, voor de apotheek.

Ook te bestellen via de website: www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde