jan 17, 2023 | Gezondheid, Wetenschap | 0 Reacties

Koffie plus “de pil” is langer wakker liggen

Wetenschapslui verwonderen zich nog voortdurend over de wijze waarop ons organisme in elkaar zit en functioneert. Zo kent men nog altijd niet de geheimen van ons immuunsysteem, noch de volle waarde van het commando van hormonen in ons lichaam.

Pilgebruiksters hebben dubbel zo veel last van slapeloosheid als ze ook koffie drinken.

Men heeft al vele malen wijzigingen aangebracht in de dosering van hormonen ter behandeling van ziekten en ook in de contraceptieve pil. Het feit dat oestrogenen weliswaar hart- en vaatziekten helpen voorkomen, maar tegelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van borstkanker, onderstrepen hoe secuur het lichaam werkt, met welke subtiele grensdoses het organisme omgaat.

Daarbij komt nog de interferentie tussen verschillende andere stoffen in het lichaam. Dit is nog maar eens gebleken toen Amerikaanse vorsers aan de universiteit van New York onderzoek deden naar het slaapgedrag van jonge vrouwen. Koffiegebruik stoort de natuurlijke slaap, maar dit bleek des te intenser te zijn als de vrouwen in kwestie ook de pil gebruikten.

De anticonceptiepil was er namelijk verantwoordelijk voor dat de cafeïne dubbel zo lang actief bleef in het lichaam dan bij vrouwen die niet de pil gebruikten.

Koffiedrinkende pilgebruiksters zijn nerveuzer, en hebben meer inslaapmoeilijkheden of worden vroeger wakker dan vrouwen die ofwel geen koffie ofwel geen pil gebruiken.

De cafeïne heeft weliswaar geen invloed op de werking van de pil, maar de pil blijkbaar wel op de werking en vooral de uitwerking van cafeïne.

Het is sowieso al nadelig om te laat op de dag koffie te drinken als je gevoelig bent voor cafeïne, want het stoort de slaap. Maar pilgebruiksters kunnen maar beter dubbel opletten als ze van een rustige en niet gestoorde slaap willen genieten.

En wie een natuurlijk hulpje zoekt om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten, dan is Escholtzia het uitgelezen natuurlijk element.

Een tip: Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-912, voor de apotheek.

Ook te bestellen via de website: www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

TROMBOSE: handel snel!

Ongeveer 50.000 Belgen worden elk jaar het slachtoffer van een hersentrombose. Preventie is natuurlijk belangrijker dan de remedie. Daartoe behoren een gezonde leefwijze met vooral aandacht voor de kwaliteit van de vetten en koolhydraten en natuurlijk ook... beweging,...

Lees meer

Wat moet je vermijden bij migraine?

Migrainepatiënten weten waarover het gaat als we het hebben over hoofdpijn die zo sterk is om de muren van op te lopen. Er zijn natuurlijk veel soorten hoofdpijn en ze hebben allemaal een verschillende oorzaak. Vaak worden ze verward met migraine, terwijl deze...

Lees meer

Stress ondermijnt je immuniteit

Het is een rekbaar woord en tegelijk een rekbaar begrip: stress. Daarmee kun je tegenwoordig zowat alles verklaren. Problemen op het werk, in de relatie, met de financiën, met de onzekerheid van de tijden, de oorlogsdreiging hier en daar, de natuurverschijnselen, de...

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer

Parodontose bedreigt je hart en immuniteit

Niet de gaatjes in de tanden zijn de grootste bedreiging van ons gebit, maar wel de achteruitgang van de gezondheid van ons tandvlees. Ziekten aan het tandvlees zijn veel bedreigender voor de volksgezondheid, dan cariës. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO)...

Lees meer