jan 17, 2023 | Gezondheid, Wetenschap | 0 Reacties

Koffie plus “de pil” is langer wakker liggen

Wetenschapslui verwonderen zich nog voortdurend over de wijze waarop ons organisme in elkaar zit en functioneert. Zo kent men nog altijd niet de geheimen van ons immuunsysteem, noch de volle waarde van het commando van hormonen in ons lichaam.

Pilgebruiksters hebben dubbel zo veel last van slapeloosheid als ze ook koffie drinken.

Men heeft al vele malen wijzigingen aangebracht in de dosering van hormonen ter behandeling van ziekten en ook in de contraceptieve pil. Het feit dat oestrogenen weliswaar hart- en vaatziekten helpen voorkomen, maar tegelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van borstkanker, onderstrepen hoe secuur het lichaam werkt, met welke subtiele grensdoses het organisme omgaat.

Daarbij komt nog de interferentie tussen verschillende andere stoffen in het lichaam. Dit is nog maar eens gebleken toen Amerikaanse vorsers aan de universiteit van New York onderzoek deden naar het slaapgedrag van jonge vrouwen. Koffiegebruik stoort de natuurlijke slaap, maar dit bleek des te intenser te zijn als de vrouwen in kwestie ook de pil gebruikten.

De anticonceptiepil was er namelijk verantwoordelijk voor dat de cafeïne dubbel zo lang actief bleef in het lichaam dan bij vrouwen die niet de pil gebruikten.

Koffiedrinkende pilgebruiksters zijn nerveuzer, en hebben meer inslaapmoeilijkheden of worden vroeger wakker dan vrouwen die ofwel geen koffie ofwel geen pil gebruiken.

De cafeïne heeft weliswaar geen invloed op de werking van de pil, maar de pil blijkbaar wel op de werking en vooral de uitwerking van cafeïne.

Het is sowieso al nadelig om te laat op de dag koffie te drinken als je gevoelig bent voor cafeïne, want het stoort de slaap. Maar pilgebruiksters kunnen maar beter dubbel opletten als ze van een rustige en niet gestoorde slaap willen genieten.

En wie een natuurlijk hulpje zoekt om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten, dan is Escholtzia het uitgelezen natuurlijk element.

Een tip: Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-912, voor de apotheek.

Ook te bestellen via de website: www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer