aug 25, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe verwijder je vlekken van mayonaise uit je kleding of tafelkleed?

Kun je je nog een maaltijd voorstellen zonder mayonaise? Zeker met kinderen moet je altijd mayonaise in huis hebben. Het is niet enkel een must bij frieten, ook als je een broodje wil beleggen met kaas, groenten of wat kip, is mayonaise een uitstekend smeermiddel, vooral als je de mayonaise zelf gemaakt hebt, bijvoorbeeld op basis van olijfolie. Niets lekkerder en niets gezonder van de oliesoorten dan olijfolie trouwens.

Maar alle bespiegelingen en gezonde kwaliteiten ten spijt: het gebeurt wel meer dat een klad mayonaise van je mes of lepel afvalt, of van je pakje friet op je kleed of broek tuimelt. Wat dan? Afvegen helpt niet, meteen water gebruiken evenmin, want het is een vette substantie en water en vet laten zich niet verenigingen, tenzij je een detergent gebruikt, maar eerst moet je toch een aantal voorbehandelingen toepassen.

Vetvlekken zijn niet gemakkelijk van kleding te verwijderen: denk aan de klad mayonaise die op je broek of kleedje is gevallen. Maar je kan met eenvoudige middelen toch de klus klaren zodat de mayonaise geen sporen zal nalaten.

Wat staat je te doen als er vet zoals mayonaise op je kleding is terecht gekomen? Om te beginnen is er haast bij: dus meteen de mayonaise verwijderen met een lepel of de botte kant van een mes, zodat er geen substantie meer overblijft die in de vezels kan dringen. Je moet dus echt snel zijn om verder onheil te voorkomen, want olie dringt spoedig in de vezels en eenmaal opgedroogd zijn die vlekken bijzonder hardnekkig en laten ze zich veel moeilijker verwijderen.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Trek het kledingstuk uit en behandel het meteen met een vlekverwijderaar zoals wasbenzine, soda, of gewoon water waarin je wat ammonia hebt opgelost. Ook met trichloorethyleen kan je aan de slag. Je moet wel heel voorzichtig zijn met deze producten, want sommige zijn licht ontvlambaar, vluchtig en dus ook gevaarlijk. Hou ze beslist uit de buurt van kinderen!

Er bestaan speciale middelen om vetvlekken voor te weken en op te lossen, zoals Vanish. Los dit op in wat water en laat het kledingstuk daarin een paar uur voorweken, zodat de olie zich niet kan binden met de vezel van de kleding. Daarna moet je de broek of het kleedje wassen volgens de normale voorschriften, met waspoeder in de wasmachine of met de hand met een handwasmiddel. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Biotex gebruiken en laat je de enzymen hun werk doen.

Als je geprobeerd hebt het meeste van de vlek te verwijderen met wasbenzine of trichloorethyleen, laat je de vlek helemaal drogen en was je het kledingstuk met de hand met lauwwarm water waarin je een scheut ammonia hebt gedaan.

En blijft er desondanks nog wat over van de mayonaisevlek dan kan je nog ossengalzeep gebruiken. Probeer wel eerst op een onzichtbare plek van de kleding of de kleur niet te veel beschadigd wordt. Doorgaans zal dat wel meevallen. Je vindt ossengalzeep bij de drogist of in doe-het-zelfzaken.

Maar doorgaans zal het wegschrapen, plus de behandeling met een voorweekmiddel en water met ammonia volstaan om van het vervelende goedje en de restverschijnselen af te komen.

En een gouden raad: eet de mayonaise bij de friet liever op, in de plaats van die op je kleding terecht te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer