apr 24, 2024 | Alle tips, Dieren, Gezondheid | 0 Reacties

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het risico op criminaliteit, ongenoegen en de veiligheid is ver te zoeken. En toch bestaat het: levensgevaarlijk als je het niet tijdig herkent. Weliswaar geen gevaar door mensen, maar door minuscuul kleine beestjes en ze leven inderdaad met meer dan 100.000 exemplaren per vierkante kilometer: teken.

Het is de week van de teek, uitgeroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie en dat is niet zonder reden.

Een teek is een onooglijk klein insect, maar het kan je doodziek maken. Wees alert in de natuur!

Heel wat insecten bijten om zich te verdedigen of om zich vol te zuigen met het bloed van een “toevallige” donor. Dat kan zowel een dier, als een mens zijn. Vandaar dat het niet zo evident is om hoog gras, onder struiken en bomen, je hond vrij te laten rondlopen en snuffelen. Dat geldt eigenlijk ook voor de mens: teken liggen op de loer.

Ze voelen warmte vanop afstand, verschuilen zich meestal in hoge grassen, in struiken en het gebladerte van bomen en… op het gepaste moment laten ze zich op hun “prooi” vallen en beginnen zich te goed te doen aan het warme bloed van de “donor”.

Niet alle, maar toch heel wat teken zijn besmet met een bacterie en het is daar dat het gevaar schuilt. Daardoor kun je de ziekte van Lyme krijgen. Niet altijd, want uit wetenschappelijke vergelijkingen schat men het risico op 2 percent per honderd tekenbeten. 

Hoe kan een teek je besmetten?

Teken zijn onooglijk kleine beestjes: amper een speldekop groot. Maar op het ogenblik dat ze zich volgezogen hebben met bloed van het slachtoffer kunnen ze wel een centimeter groot worden, een veelvoud dus.

Hoe gaat de teek tewerk? Hij voelt een warmtebron naderen en laat zich op het gepaste moment op de huid vallen, bijt zich vast, scheidt een speekselachtig slijm af opdat het bloed niet snel zou stollen en zuigt zich vol. In dat slijm kunnen virussen en bacteriën zitten, w.o. de Borrelia burgdorferi. Dat is een bacterie en kan bestreden worden met antibiotica. Het hoeft niet altijd tot een besmetting te komen, vandaar dat onderzoek en alertheid nodig zijn.

Een tekenbeet kan ook verantwoordelijk zijn voor de overdracht van een virus dat encefalitis of hersenontsteking kan veroorzaken. Als je gezond bent en geen onderliggende kwalen hebt, kan het lichaam in heel wat gevallen antistoffen aanmaken en het probleem neutraliseren. Evenwel ook niet altijd, je kunt er dus niet altijd op rekenen.

Wanneer moet je dan alert zijn?

Ziekte van Lyme

De Lymeborreliose is een infectie veroorzaakt door de fameuze bacterie. Dat gebeurt niet in een oogwenk. De teek moet echt een tijdlang ter plekke zitten om je te kunnen besmetten. Vandaar het belang van controle van de blootgestelde huid, zowel bij personen in je gezin die mee op wandel waren, als de huisdieren. Snel handelen is belangrijk, want hoe langer een teek ter plaatse blijft hangen, hoe meer tijd die heeft om de bacteriën naar je lichaam of dat van je huisdier te verplaatsen.

Nadien verschijnen de eerste symptomen: een rode plek die groter wordt. Soms kan het dagen of zelfs weken duren vooraleer de verkleuring zich manifesteert. Daarna komt een bleke kring, maar ook niet altijd. De vlek kan spontaan verschijnen, maar je mag er niet van uitgaan dat het risico evenzeer verdwenen is. Integendeel: een controle door een arts is echt wel belangrijk. Tenslotte kan de patiënt zich ziek beginnen voelen, net als bij een griep: koorts, moe en afgemat, pijnlijke spieren en gewrichten.

De klachten kunnen ook verminderen en daarna weer verschijnen, zelfs maanden en jaren na de infectie. Uiteindelijk kunnen zenuwpijnen en ontstekingen optreden en het leven tot een hel maken.

Veronachtzaam dus een tekenbeet niet. Als je er snel bij bent, is het probleem ook doorgaans snel opgelost. Verwaarloos je de eerste tekenen, dan is de kans groot dat het chronisch wordt en dat is echt wel een probleem, waardoor een opname in het ziekenhuis nodig kan zijn.

Kun je preventief iets doen?

Het belangrijkste is plaatsen waar de teken zich schuil kunnen houden vermijden en geen blote huid etaleren. Dat betekent als je gaat wandelen in de natuur, altijd een gesloten lange broek, bedenkte armen en een hoofddeksel en een kraag die goed afsluit rond de hals.? Dat is de kans veel kleiner.

Maar: controle na een wandeling is wel erg belangrijk: de blote huid controleren of er een “beestje” opzit en ook van je huisdieren. Laat ze dus niet zomaar rondtollen in het wilde weg, hou ze aan de leiband of in je omgeving en controleer ook bij hen de huid.

Knijp een teek ook niet zomaar dood tussen duimen en wijsvinger, dan spuit die zijn inhoud in je bloedbaan. In de apotheek vind je speciale tekentangen waarmee je zonder gevaar een teek kunt verwijderen. Dat is de enige goede manier. Ga nu zo ’n tekentang kopen, het kost tweemaal niets en neem die altijd mee op uitstap, vakantie en als je gaat wandelen.

En je immuniteit versterken is altijd nuttig, maar het sluit niet uit dat een teek je toch te makken krijgt. Maar hoe sterker je bent, des te beter.

En een tip: Immunibell van Fytobell om he te wapenen tegen mogelijke aanvallen van virussen en bacteriën.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer