aug 27, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben je ook ontregeld door de hitte?

De laatste hete dagen komen eraan, tenminste als de weersvoorspellers zich niet vergissen. Want het weer voorspellen is toch altijd een beetje nattevingerwerk. Nou ja, natte vinger… We hebben de laatste maanden niet zoveel nat gezien en als het al eens stortregende was het een druppel op een hete plaat. En heel Europa was als het ware een hete plaat: bosbranden, problemen met de spoorwegen en defecten aan autowegen, allemaal het gevolg van te heet weer.

Veel oudere mensen hebben zoiets nooit meegemaakt, althans toch niet zo lang en ononderbroken. De zomer van 76-77 was ook al heet, maar dit jaar zijn alle records gebroken.

En dat zullen we geweten hebben, want vooral in het zuiden van Europa zijn tientallen mensen om het leven gekomen als gevolg van de hitte.

We zijn er ook niet goed op voorbereid. Iedereen verlangt naar een mooie, warme, zonnige zomer, maar als die er dan is, hebben we er last van. Dat is ook niet abnormaal, want temperaturen tegen de veertig graden is best leuk in een sauna, maar als je er de hele dag moet in vertoeven, moet werken, je moet concentreren en zonder voor de nodige afkoeling te kunnen zorgen, zijn de problemen niet denkbeeldig. We functioneren ook anders. We worden slomer, we hebben het moeilijker om te bewegen, om buiten te komen en aan sport te doen, behalve echte fanatiekelingen.

En het begint al met slecht en onvoldoende lang slapen. De eetlust is al evenzeer gestoord en veel mensen hebben geen trek in voedsel dat ze nochtans anders heel lekker vinden. Hoe komt dat toch en wat kunnen we eraan doen?

Veel mensen kunnen moeilijker slapen bij deze grote hitte, omdat ze precies het omgekeerde doen van wat het lichaam verwacht of nodig heeft.

Slecht slapen

Veel mensen zijn overdag op het werk om pas ’s avonds laat naar huis terug te keren. Het ligt voor de hand dat ze de woning gesloten laten, dat is veiliger. Gevolg: de zon heeft een hele dag de tijd om het huis en ook de slaapkamers op te warmen, zeg maar te verhitten. Wie slim is trekt ’s morgens, na een poos de kamers te hebben verlucht, de gordijnen dicht, zodat de zon minder toegang krijgt tot de slaapkamer of zelfs de hele woning.

Als je dan ’s avonds terug thuiskomt, is het eerste werk de gordijnen open en de slaapkamervensters en deuren helemaal openzetten zodat frissere lucht naar binnen kan. Die frissere lucht is ook relatief, want ook ’s nachts waren er temperaturen boven de 25 graden, echt niet ideaal om gemakkelijk de slaap te kunnen vatten.

Maatregelen

Dat is nochtans de regel: om gemakkelijk te kunnen slapen moet het lichaam zichzelf afkoelen. Dat gebeurt door middel van de bloedsomloop. Ook gebrek aan licht (daarom geen tablets, computers of televisies) maakt dat er melatonine geproduceerd wordt, het zogenaamde slaaphormoon. Tegelijk met de afkoeling ontstaat er een slaapbereidheid.

 • Alles wat het lichaam opwarmt, moet worden vermeden: heftige sport, in de zon zitten, zware lichamelijke inspanningen en dat zeker al niet ’s avonds.
 • Je zou denken dat een verkoelend bad of een koude douche het lichaam afkoelt en je dus gemakkelijker voorbereidt om in slaap te geraken. Het omgekeerde is waar: het lichaam koelt weliswaar af tijdens de koude douche, maar het lichaam interpreteert dat als een te plotse afkoeling en zet de bloedvaten weer open om snel weer op te warmen. Door koud te douchen, krijg je het snel weer warmer en dat is dus niet ideaal om gemakkelijk te kunnen slapen.
 • Blootsvoets in het bedauwde gras lopen, om spanningen af te leiden en het lichaam af te koelen.
 • Lakens en vooral het hoofdkussen of de sloop even in de diepvriezer te leggen om een verkoelend effect te verkrijgen.
 • Slaap zeker met het venster open, maar hou de gordijnen dicht om ’s morgens niet te vroeg gewekt te worden door het licht. Ideaal is het als je slaapkamer aan de achterkant van de woning ligt en niet aan de straatkant omwille van het lawaai.
 • Naakt slapen is leuker omdat je niet gehinderd wordt door knellende kleding waarin je het spoedig warm krijgt, maar… je kunt toch beter met een laken over je heen slapen. Het geeft een beter gevoel en een laken alleen warmt je niet zozeer op.
 • Vermijd ijskoude dranken voor het slapen gaan. Ze hebben maar een kortstondig verkoelend effect en warmen nadien het lichaam nog meer op. Best is een lauwwarm drankje, een kruidenthee die de slaap bevordert, zoals kamille en linde of wat lichte soep.
 • Drink niet te veel net voor het slapen gaan, hoewel we in de loop van de dag best wel veel moeten drinken. Maar als je dat doet voor bedtijd, is de kans groot dat je ’s nachts vaker moet opstaan en op die manier geraak je weer moeilijker in slaap.

Geen eetlust

Als het warm weer is, heb je minder energie nodig in vergelijking met de winter. Dan moet het lichaam zijn calorieën gebruiken om een constante lichaamstemperatuur te behouden, nu is het omgekeerde het geval. Gevolg: we hebben niet zoveel trek in voedsel.

Daar is een heel logische verklaring voor, want het lichaam gebruikt voedsel en dus de calorieën om de temperatuur op peil te houden. Bij koude en dus in de winter, moet het lichaam alles in het werk stellen om de temperatuur constant te houden en zet alle registers, of tenminste de bloedvaten open. Zo kan het lichaam zichzelf opwarmen. Men merkt dan ook dat je meer trek hebt in voedsel, vooral calorierijke voedingsmiddelen. Typisch is de winterse snert met veel vet en eiwitten uit vlees. Die calorierijke kost moet “verbrand” worden om te zorgen voor de opwarming van het lichaam. In een hete zomer zoals we nu meemaken, gebeurt eigenlijk het omgekeerde: minder calorieën om minder te verbranden, want het lichaam moet niet opgewarmd worden, wel integendeel.

Wie ondanks de verminderde trek toch calorierijk voedsel neemt: frisdranken, ijsjes, snoep, alcohol, maakt het zichzelf en het lichaam extra moeilijk.

Drink niet ijskoud

Nog een fout die vaak gemaakt wordt: ijskoude dranken gebruiken.

Het is wel heel verleidelijk om een frisse pint, een ijsgekoeld spuitwatertje of frisdrank te genieten. Maar in de plaats van af te koelen warmt het lichaam sneller op en je krijgt het weer onaangenaam warm. Door de ijskoude drankjes gaan de bloedvaten samentrekken waardoor je minder gaat zweten en dus ook minder gaat afkoelen.

Je kunt beter het omgekeerde toepassen zoals de woestijnvolkeren: die drinken de hele dag hete thee of koffie en ze hebben veel minder last van de warmte.

Daarom is een lichte groentesoep veruit te verkiezen boven een frisdrank: je lichaam zal het meer waarderen en zich comfortabeler voelen.

Wat kun je dan best doen:

 • Eet niet te laat ‘s avonds.
 • Gebruik lichte kost, een slaatje, een salade Niçoise, een koude visschotel met veel groenten.
 • Verlucht ’s avonds het hele huis en zeker de slaapkamer.
 • Drink kruidenthee of een lichte soep.
 • Wil je overdag snoepen, eet dan liever fruit.
 • Drink overdag zeker twee liter water, of zelfs meer.

En kun je toch wat moeilijker de slaap vatten, gebruik dan liever een natuurlijk en veilig preparaat zoals Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde