jan 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mariadistel: je lever heeft het nodig!

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zelfs zo belangrijk dat het over een eigen bloedsomloop beschikt: het poortaderstelsel. Het heeft als opdracht toxische stoffen te filteren, glycogeen op te slaan en gal aan te maken voor de vertering van vetten. Zijn rol en belang kan moeilijk overschat worden. Toch wordt die lever vaak mishandeld. Onze gezondheid heeft dikwijls geen goede verstandhouding met onze moderne levenswijze. Het voedsel is vet en zwaar, wordt rijkelijk bespoeld met alcohol, is gekleurd, geraffineerd, behandeld met smaakversterkers. We komen in contact met giftige stoffen, in de industrie, bij de hobby, op de werkvloer, in het huishouden, in de keuken, om dan nog niet te spreken over virussen en bacteriën, allerhande besmettingen die de lever kunnen bedreigen. Gelukkig is er in deze hoge nood ook Mariadistel of Carduus Marianus, een plant die in de natuur wordt aangetroffen en waaruit heel krachtige werkende natuurlijke medicijnen worden gemaakt die de lever een bijzondere bescherming geven, zelfs de levercellen helpen zich te regenereren en te herstellen. Patiënten die zich moe en afgemat voelen, energie missen of een beschadigde lever hebben en geelzucht hebben gehad, zullen er zeker baat bij vinden.

Bijzondere plant

Het hoofdbestanddeel van Mariadistel of Carduus Marianus is Silymarine. Het is een anti-hepatotoxicum, met andere woorden een bijzonder lever-ontgiftend middel. Het heeft dan ook een bijzonder heilzame invloed op de lever zowel preventief als curatief. Dat wil dus zeggen dat het zowel ter bescherming van de lever als in geval van ziekte nuttig is.

Een van de beste planten ter wereld om de lever gezond te houden is Mariadistel, samen met artisjok.

Mariadistel herkent men aan de knoestige bruinglanzende stengel, aan de bladeren met gele doornen en de purperrode bloemen. Zowel vrucht als bloem zijn geneeskrachtig. Na de bloei van de plant blijven donkerkleurige zaden over en daaruit wordt het geneeskrachtige „Silymarine” gehaald.

Krachtige eigenschappen

Mariadistel is dankzij het Silymarine een bijzonder krachtig werkend middel. Het helpt bij chronische lever- en miltziekten, geelzucht, galstenen, is darm reinigend, actief tegen spataders en verlaagt de LDL-cholesterol. Het middel heeft een anti toxische en dus zuiverende werking in de bloedsomloop. Mariadistel is het meest actieve en dus het beste middel tegen leveraandoeningen, omdat het de levercellen krachtig herstelt. Dat is bewezen door dubbelblindproeven, ook door Belgische artsen en specialisten. Het stimuleert de leveractiviteit, helpt bij de ontgiftende functie en is zelfs in staat de levercellen te laten regenereren in geval van ziekte. Mariadistel past dus ideaal in een lever-reinigingskuur. Zowel op lever als op galwegen heeft Carduus een directe invloed. De galsecretie wordt geprikkeld zodat vetten en zware spijzen gemakkelijker verteren.

Het past ook in de behandeling van algemene lichaamszwakte, gebrek aan eetlust en… zwangerschapsbraken. Ook bij slechte stoelgang en geelzucht is het een onontbeerlijk middel, omdat het in geval van leverontsteking de ziekte behoorlijk verkort. En wat belangrijk is: het is volkomen onschadelijk.

Er is slechts één kleine schaduwzijde: de plant wordt soms verward met niet-eetbare champignons. Daardoor gebeurt het dat er af en toe vergiftigingen zijn, omdat sommigen de champignon voor Mariadistel houden. Dat is jammer, omdat Mariadistel precies helpt bij vergiftigingen en de levercellen weer regenereren en hun krachtige functie weer kunnen opnemen. Ze worden daarbij geholpen door specifieke enzymen in de plant.

De lever: belangrijk orgaan

De lever is het meest ingewikkelde orgaan van het lichaam. Het is een scheikundig laboratorium waar alle lichaamssappen door passeren. De wetenschap heeft al meer dan 200 bekende functies van de lever gedefinieerd en nog is men er niet in geslaagd alle belangrijke activiteiten te ontsluieren. Naast hersenen, hart, en longen is de lever het allerbelangrijkste. Als de lever ziek is, is het hele lichaam ziek. Functioneert de lever niet naar behoren, dan uit zich dat meteen in vermoeidheid, gebrek aan spankracht en energie. Men kan zich doodziek voelen als de lever het laat afweten. En toch springen velen er slordig mee om: te zwaar, te vet, te veel voedsel, te veel alcohol, te veel toxische stoffen. Er wordt wat in het voedsel verwerkt tegenwoordig: kleurstoffen, bewaarmiddelen, geraffineerde producten, kunstmatige aroma’s, maar de lever moet het toch allemaal kunnen filteren en verwerken. Soms wordt dat wat te veel, en men merkt dat niet altijd meteen. Maar dan slaat het toe: gebrek aan eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn, braakneigingen en soms gele verkleuring van de huid, geelzucht. Maar dit laatste is er niet altijd bij zodat velen misleid worden. Velen hebben ook contact met giftige stoffen in hun beroep: industriële middelen, solventen, dampen: het is vaak schadelijk voor de lever en ook voor de milt. Daar past Mariadistel uitstekend bij. Het middel is reeds lang populair in Duitsland en in de artsenpraktijk bij onze zuiderburen is het een courant gebruikt middel. Ook bij ons is het nu gelukkig bekend geraakt. De plant zelf treft men in onze omgeving niet zo gemakkelijk aan.

In de keuken

Mariadistel kan niet enkel als medicijn, ook als lekkernij worden gebruikt in de keuken. De grote bloemschijven kunnen worden gekookt of gestoomd en opgediend met boter, nadat de buitenste schutbladeren werden verwijderd. De jonge stengels worden geblancheerd en geschild en rauw gegeten met olie of azijn.

Het sap van het blad van de Mariadistel werd vroeger zowel uit- als inwendig gebruikt bij een onzuivere huid. De gehele plant is eetbaar en bevordert al tijdens de maaltijd zelf de spijsvertering. Veel vroeger gebruikte men zowel de zaden als de bloemen in verband met lever- en galblaasaandoeningen. Maar ook bij ziekten van de milt en bij depressies had de plant haar nut.

Ideaal supplement

Van Silymarine in Mariadistel worden tegenwoordig moderne geneesmiddelen gemaakt met sterke ontgiftende werking en hoge leverbescherming. Ze beschermen de lever tegen giftige stoffen inclusief zelfs die van de groene knolzwam. Ook schade door alcohol, drugs, chronische hepatitis en levercirrose wordt hersteld door Carduus Marianus of Mariadistel. Het middel wordt ook aanbevolen tegen reisziekte en om hartkwalen te voorkomen. Het past ideaal in een systeem waar cholesterolbeheersing gewenst is.

Maar om de lever gezond te maken of te houden is het een prachtplant. Natuurlijk gaat niet iedereen meteen op zoek naar de plant, daarom is het handig een goed supplement te kunnen kiezen.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van Mariadistel oftewel Carduus Marianus of Silybum Marianum, samen met paardenbloem, artisjok, Chelidonium, Taraxacum enz… allemaal planten die een zegen zijn voor de lever.

Je vindt Cardubell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Alles voor een gezonde lever en dan ben jij ook helemaal gezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer