jun 12, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Goed slapen om langer en gezonder te leven

Zelfs de nationale minister van Volksgezondheid heeft recent gewaarschuwd voor het misbruik van en het abusievelijk voorschrijven van slaapmiddelen. Je kunt beter naar alternatieve methodes en preparaten zoeken, gaf hij als commentaar, omdat de klassieke slaapmiddelen verslavend werken en een gezonde natuurlijke slaap uiteindelijk in de weg staan.

Goed en voldoende slapen, is heel belangrijk voor de gezondheid. Wie slaap tekortkomt, wordt ziek en leeft minder lang.

Het is echt een probleem. Acht op de tien Belgen en Nederlanders hebben geregeld of af en toe te maken met slaapproblemen. Dat enorme aantal bevestigt het belang van een internationale dag van de slaap die een paar jaar geleden werd ingesteld. Slapeloosheid is de meest gehoorde klacht in de dokterspraktijk en samen met hoofdpijnmiddelen, zijn slaappillen de best verkochte producten in de apotheek. Een gezonde natuurlijke slaap is niet enkel een weldaad, een geschenk, het is een noodzaak.

Oorzaak van ziekten

Tijdens de slaap moeten zowel lichaam als geest zich herstellen van vermoeidheid en activiteit tijdens de dag. Bovendien wordt onder invloed van de duisternis melatonine vrijgemaakt in het lichaam, dat niet enkel de slaapbereidheid vergroot, maar ook een sterke antioxidant en zelfs een natuurlijk anti-kankerhormoon is. Maar het kunstmatig toedienen ervan kan weer een probleem vormen.

Slapeloosheid is geen ziekte, het is een klacht, een probleem, maar het kan wel tot ziekte leiden: hartklachten, zenuwklachten, storingen aan de spijsvertering, vermoeidheid, concentratieproblemen, zelfs zwaarlijvigheid en geheugenverlies. Al deze dingen kunnen voortvloeien uit gestoorde of slechte slaap. Maar, je kunt er iets aan doen.

Groot risico

Slaap is voor iedereen van onschatbare waarde. Groot is het aantal patiënten dat ’s avonds niet meer zonder slaapmiddel naar bed gaat. Sommige statistieken spreken van meer dan de helft van de volwassen bevolking. Behalve bij ziekte is dit verschijnsel van slapeloosheid bij jonge kinderen praktisch onbestaande. Ze leven nog meer volgens het ritme van de natuur.

In de geneeskunde maakt het probleem van de slapeloosheid het voorwerp uit van belangrijke studies.

Toch zijn nog lang niet alle geheimen opgelost. Slaap is een goede vriend, of zou dat toch moeten zijn. Na een dag van vermoeidheid en hard werken, kunnen een paar uurtjes slaap, ons weer helemaal fris en fit maken, om opnieuw helder te denken, en weer volkomen normaal en vitaal te functioneren. Bovendien loopt wie te weinig slaapt meer risico op verhoogde bloeddruk, diabetes en zelfs obesitas of zwaarlijvigheid en verstoring van de hartfunctie. Slaap is dus voor iedereen broodnodig.

Vaste rituelen

Omdat zoveel patiënten problemen hebben met inslapen, is het goed dat eenieder de vaste rituelen kent om tot de normale slaap te kunnen terug keren.

  • Om te beginnen mag de laatste maaltijd niet meer zo laat worden gebruikt. Wie met een volle maag in bed kruipt, verplicht het lichaam eerst werk te maken van de spijsvertering, vooraleer het aan ontspanning toe is.
  • Verder moet de patiënt afstand nemen van de drukte en de stress van de dag. Al te vaak worden problemen en onopgeloste moeilijkheden mee in bed genomen. De geest komt niet tot rust, de patiënt begint te woelen, vraagt zich angstig af hoe hij ’s anderendaags klaar zal komen met de moeilijkheden en piekert zich in de richting van een slapeloze nacht.
  • We moeten de opwinding van de dag vergeten en onze rust herwinnen. Meestal zullen we dat kunnen door een ontspannende inspanning: sport, een korte wandeling in de omgeving, gewoon een straatje omlopen.
  • Ook koude douches op de benen willen wel eens helpen. Ze halen het bloed naar de onderste ledematen, waardoor de hersenen rust krijgen.
  • Ook de diepe buikademhaling, de adem tien tellen vasthouden en weer langzaam uitademen terwijl de tong tegen de achterkant van de tanden wordt gezet, is een goede methode om de slaap te kunnen vatten.

Melatonine en tryptofaan

Ook tryptofaan lijkt een behoorlijke rol te spelen in het mechanisme van de slaap. Tryptofaan is een voorloper van de neurotransmitter serotonine en van het slaaphormoon melatonine. Voor een goede nachtrust is het dus van belang dat de hersenen over voldoende tryptofaan beschikken.

Pompoenpitten lijken een ongeconcentreerde tryptofaanbron te zijn, vervat in het proteïnegedeelte van de pitten. Samen met een koolhydraatcarrier wordt ervoor gezorgd dat andere aminozuren onderdrukt worden zodat het tryptofaan vlot de hersenen kan bereiken.

Dit tryptofaan wordt onder afwezigheid van licht ’s nachts omgezet in melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, waardoor een natuurlijke slaap mogelijk wordt gemaakt. Hier is geen sprake van een verdovend effect zoals in klassieke slaapmiddelen en er is trouwens geen risico op fysieke afhankelijkheid.

Normaal wordt deze hormoonachtige stof MELATONINE aangemaakt op het moment dat de nacht begint, bij afwezigheid van licht. Televisie of computer kijken vlak voor het slapen gaan kan de productie van melatonine uitstellen en dus de slaap verstoren. Bij het ouder worden, vermindert ook de productie zodat ouder wordende mensen het wat lastiger hebben met de slaap. De arts kan dit middel voorschrijven zodat men gemakkelijker inslaapt. Deze melatonine heeft niets te maken met de klassieke slaapmiddelen. In Amerika en zelfs in Nederland wordt het courant gebruikt. Maar intussen wordt toch ook gewaarschuwd voor mogelijke gevaren van kunstmatig toegediende melatonine. Het is zoals met alles: de natuur heeft altijd gelijk. Ze willen nabootsen houdt een risico in.

Liever kruiden dan pillen

Slaappillen laten je wel gemakkelijker in slaap vallen, maar bezorgen je geen verkwikkende slaap omdat de REM-fase wordt verhinderd. Slaappillen kunnen ook verslavend werken.

Kruiden en plantenmiddelen zijn daarom ver te verkiezen boven de klassieke pillen. Tot de bekendste slaapverwekkende, natuurlijke middelen behoren valeriaan, hop, melisse, oranjebloesem en Escholtzia. Je kan ze ofwel onder vorm van kruidenthee gebruiken of een kant- en klaarpreparaat in tinctuurvorm aanschaffen. Denk aan Escholcin van Fytobell.

Uiteraard moet je eerst zeker zijn dat geen organisch letsel oorzaak is van de slapeloosheid. Bij sommige ziekten zoals leveraandoeningen en bij schildklierziekten komt het voor dat de patiënt lijdt aan slapeloosheid. Uiteraard is hierbij medisch onderzoek en behandeling noodzakelijk.

De patiënt kan ook gebruik maken van bepaalde voedende preparaten, om het zenuwstelsel te versterken. Avena Sativa of een extract uit de bloeiende haverplant is daarvoor geschikt. Lecithine uit soja is eveneens een zenuwvoedend bestanddeel. Hetzelfde kan gezegd worden van de vitamine B-complex. Je vindt een aantal van de B-vitaminen o.m. in biergist. Wie gezond eet, volkorenproducten gebruikt, veel groenten en vruchten eet, vanwege het vitamine C-gehalte- want dit is de anti-stress-vitamine- zal ook minder last krijgen van overspannen zenuwen en zal dus gemakkelijker in slaap kunnen geraken.

Een tip: Escholcin van Fytobell, een prima natuurlijk preparaat zonder risico op gewenning.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je slaapt weer als een roos.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer