apr 8, 2024 | Alle tips, Toerisme | 0 Reacties

Vreugde en leute aan de kust: Weekend van het volkscafé

20 en 21 april:

Groot gelijk dat je eraan denkt om ontspanning te zoeken en vakantie te vieren in eigen land. Er is zoveel te beleven en het amusement is gratis. Je moet het natuurlijk weten te vinden en daar zorgt toerisme van de Westhoek voor.

De achtste editie van ‘Het weekend van het volkscafé’ in de Westhoek wordt daarom een topeditie met een recordaantal van 86 deelnemende cafés. Niet minder dan 66 volkscafés in de Westhoek en 20 estaminets in Frans-Vlaanderen zetten hun deuren open. Nog nooit waren ze met zoveel. Couleur locale blijft het centrale thema van dit authentieke evenement in de Westhoek. Naast de sfeervolle ambiance in de volkscafés zorgen muziek en streekgastronomie voor een extra dimensie. Straattheaterduo Kartje Kilo (bekend van Iedereen Beroemd) brengt de topact op zondag.

Amusement en plezier zijn gegarandeerd in de Westhoek tijdens dhet weeked van het volkscafé.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer:” De Westhoek blijft een toeristische regio met een authentieke sfeer. De couleur locale en de gastvrijheid worden nog sterker onderstreept tijdens ‘het weekend van het volkscafé’. Met deze beleving kan de Westhoek zich opnieuw onderscheiden als een unieke bestemming voor een korte vakantie in eigen land”.

Het weekend van het volkscafé is aan zijn 8ste editie toe en behoort ook dit jaar tot de toeristische topevenementen in de regio. Het wordt de voorlopig laatste editie van het weekend, maar het is duidelijk dat de volkscafés blijvend deel uitmaken van het DNA van de regio. Doel is dit levend erfgoed ook in de toekomst blijvend in de kijker te zetten.

Ambassadeurs voor de Westhoek

Sfeer en gastvrijheid zijn belangrijke aspecten in de volkscafés. Ze staan ook symbool voor de passie voor de regio. De uitbaters van de 86 volkscafés en estaminets zijn ambassadeurs voor de Westhoek. Bij de definitie van een volkscafé behoort zeker de inrichting (met sanseveria’s, tapbiljart, volkspelen of eventueel het pintje uit de fles). De cafébazen en -bazinnen zijn echter het belangrijkste, want zij baten hun café uit met de grootste gastvrijheid, passie en veel goesting uit.

Ook Nieuwpoort participeert in de achtste editie met hun typische volkscafés. Opnieuw van de partij is het straattheaterduo ‘Kartje Kilo’ dat ondertussen met hun ‘Radio Mano Sport’ in ‘Iedereen Beroemd’ (VRT) te bewonderen is. Als echte vedetten gaan ze op promotour om hun single ‘Up Café’ te promoten. Ze beloven actie, spanning en ook een grote verrassing, waarbij de eerste editie van het weekend en deze editie gaan samensmelten.

Picon, streekbier en veel sfeer

Aan beide kanten van de grens kunnen bezoekers Picon en streekbieren proeven. Ieder jaar opnieuw zijn er minstens 30 cafés die bij hoog en laag beweren dat hun Picon Vin Blanc de beste is van de Westhoek en zelfs ver daarbuiten. Dat moet natuurlijk worden geproefd. Ook de streekgastronomie staat op de kaart. Daarnaast is er overal wel iets te beleven: volksspelen, straatbolling, tafelgoochelen en veel muziek. Van accordeon tot rock.

Ooit is dit initiatief gestart in Poperinge, Heuvelland, Alveringem en Vleteren. Nu is het evenement uitgewaaid over de hele Westhoek tot in Noord-Frankrijk. Met extra Franse flair zorgen de estaminets in Frans-Vlaanderen voor extra couleur locale.

Er werd voor het evenement een cafépocket gedrukt, met daarin een handig overzicht van alle adressen en festiviteiten. Meer info: www.weekendvanhetvolkscafe.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer