aug 21, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Haar en huid: schoonheid komt van binnenuit

Het gaat weer beginnen? Zoals veel problemen pas worden waargenomen als baby’s of peuters voor het eerst naar de crèche gaan, krijgen veel ouders ook voor het eerst te maken met problemen bij hun kinderen die hen tevoren niet bekend waren. De meest bekende zijn allerhande besmettelijke ziekten zoals verkoudheden, griep, ontstekingen van de amandelen, naast huidaandoeningen en… problemen met de haren. 

Hoe kan dood materiaal zoals haar, nu ook besmet geraken? Dat is niet de juiste omschrijving, maar wel dat de haren in bezit genomen worden door luizen en hun neten en die zijn gewoonlijk afkomstig van vriendjes op school.

Draag zorg voor je jezelf door gezond te leven en gebruik te maken van het cadeau van de natuur.

Het gaat binnenkort beginnen

Ouders met schoolgaande jeugd worden elk jaar geconfronteerd met het probleem van luizen, ofwel krijgen ze een brief mee van de schooldirectie, ofwel zien ze hun kinderen zich de huid van het hoofd krabben.

Hoewel luizen ongevaarlijk zijn, toch kunnen ze heel vervelend doen en vooral: het wordt gemakkelijk een epidemie want in een mum van tijd zijn deze weinig fraaie diertjes de halve wereldbol rond. Hoe vermijd je dat?

  • Controleer dagelijks de hoofdhuid van je kinderen, want het kan elke dag een ander beeld geven.
  • Gebruik nooit elkaars kam.
  • Reinig kammen en borstels geregeld met een goed ontsmettingsmiddel.
  • Gebruik een luizenmiddeltje, of een luizenkam.

Water is niet voldoende

Het is niet voldoende te douchen, want sommige mensen denken nog altijd dat het gemakkelijk is om luizen te liquideren door geregeld een douche te nemen en de beestjes op die manier te “verdrinken”. Er is meer dan de luizen zelf, want de neten hechten zich heel gemakkelijk vast aan de haarschacht en die kan je maar vernietigen door een aangepast middel dat je in apotheken vindt, of door een luizenkam, zodat je de neten er werkelijk aftrekt.

Niet prettig, want kinderen houden er gewoonlijk niet van dat je de haren heftig kamt, maar het is kiezen tussen vijf minuten de haren kammen of wekenlang met een probleem opgezadeld zitten, waar het hele gezin en de hele klas de last kunnen van ondervinden.

Ook je huid is een spiegel

Maar schoonheid begint niet enkel met luisvrije haren. Een gave huid en mooie glanzende ogen zijn de spiegels van de ziel, zegt de volkswijsheid. Een mooi gave huid heeft de juiste zuurtegraad en om die goed te bewaren is het van belang geen te agressieve zepen te gebruiken.

Detergenten en sterk ontvettende zepen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van de huid. Op die manier kunnen gemakkelijk schimmels het terrein binnen dringen. Afwisselend warm en koud douchen ontspant de huid tegelijk, maar zorgt ook voor een betere doorbloeding. Maar te veel douchen wordt door huidspecialisten ook afgeraden, omdat het de huid te veel uitdroogt. Je hoeft maar naar je vingertoppen te kijken als je uit een warm bad komt: helemaal gerimpeld en ondanks dat je uit het water komt, is de huid gedehydrateerd.

Water op de huid hydrateert niet. Voldoende vocht houdt de huid jong en dat gebeurt van binnenuit: dus voldoende water drinken.

Opgepast met de zon

Uiteraard moet te veel zon worden vermeden omdat daardoor de huid niet enkel snel uitdroogt, maar de opperhuid ook beschadigd wordt en snel veroudert. De elastine breekt, er ontstaan onherstelbare rimpels. En dat is toch het laatste wat elke mooie jongedame zich wenst.

Dat werd ook duidelijk door onderzoek aan de universiteit van Leuven: bepaalde ziekten zoals darmproblemen vertonen zich vaak tegelijk met huidproblemen. Zo zijn zowel psoriasis als acné heel vervelend, maar dikwijls verbonden met prikkelbare darm de ziekte van Crohn, of met dysbacteriose in de darmen. Trouwens de immuniteit wordt vooral opgebouwd door de darmflora. Door die goed te verzorgen en de juiste voeding en elementen aan te bieden, kunnen zowel de huid als het darmmilieu er tegelijk van profiteren.

Vermijd dagelijkse zonden

De dagelijkse verzorging, de dagelijkse zonden die moeten worden vermeden, de doodzonden die onherroepelijk zijn en schade toebrengen die je voor altijd kan schenden. Maar er zijn natuurlijk ook middelen en procedures die de schoonheid vergroten… en schoonheid komt eigenlijk altijd van binnenuit. Want goede voeding, voldoende vitamines en mineralen zijn voor een mooie huid van levensbelang. Zo is pas recent de rol van bèta-carotenoïden voor de huid duidelijk geworden. Sommige cosmetische producten maken er dan ook gebruik van. Want ook in de wereld van schoonheid en huidverzorging is wetenschappelijk onderzoek van belang en dus in voortdurende evolutie.

Lachen is gezond

Natuurlijk weet iedereen wel dat lachen gezond is. Maar waarom? Er bestaan lachclubs, ontmoetingscentra voor mensen die eens hartelijk willen lachen, een praktijk die vanuit India overgewaaid is. Lachen wordt ook als therapie gebruikt in bepaalde psychè-doe-groepen. Er gaat een helende en genezende werking uit van lachen, wat bovendien aanstekelijk werkt. Je hebt het zelf ooit wel meegemaakt op school, toen er eentje begon, kon de rest op den duur de slappe lach niet meer onderdrukken.

Bij filmopnames, bij theatervoorstellingen, tijdens allerlei serieuze plechtigheden is het al vaker voorgekomen dat iemand om een of andere onnozelheid zijn onbedaarlijke lach niet meer kon onderdrukken. Een algemene hilariteit is vaak een ontlading, een gevolg van een onnozelheid, of een afreageren bij een bijzonder spannende of intrieste aangelegenheid.

Weet dat lachen vooral gezond is omdat het ontspannend werkt, er tienmaal minder spiertjes in werking worden gezet dan als je een gespannen en triestig gezicht opzet, maar vooral dat lachen antioxidanten produceert, dat daardoor vrije radicalen worden gevangen waardoor uiteindelijk zelfs zware ziekten zoals hart- en vaatproblemen en zelfs kanker worden tegengewerkt.

Lachen is inderdaad gezond, je kunt er best meer aandacht aan schenken, wat positiever denken en desnoods als het je niet alleen lukt, misschien ooit eens besluiten een lachtherapeut op te zoeken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer