jul 20, 2023 | Actueel, Gezondheid, Toerisme | 0 Reacties

De zee een giftige soep met vieze balletjes

Er wordt tegenwoordig – en gelukkig maar – veel aandacht besteed aan het klimaat. Alles wat daar mis mee gaat zou wel eens onze schuld kunnen zijn, of tenminste de schuld van lieden die geld boven alles stellen en de gezondheid en het welzijn van de planeet als een bijkomstig element beschouwen. Het is zoals sommige voedselproducenten die de natuur als een noodzakelijk kwaad zien, terwijl ons voortbestaan daarvan afhankelijk is en van de kwaliteit van het milieu ook de kwaliteit van onze gezondheid afhangt.

Visolie is ideaal voor je gezondheid, maar kan een ongezonde en gevaarlijke leefstijl niet corrigeren.

Maar het is niet enkel de lucht en de bodem die vervuild worden, ook de zeeën moeten eraan geloven. Als je bedenkt dat driekwart van de zuurstofvoorziening van de aarde geproduceerd wordt door planten in de zeeën en oceanen, dan besef je dat het hoogtijd is om het roer om te gooien en van de vuile soep weer zuiver water te maken.

Dat het niet zo eenvoudig is als het gezegd wordt, bewees destijds de ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl en commandant Cousteau. In het midden van de oceaan drijven miljoenen tonnen plastics en in vissen en zeedieren worden microplastics aangetroffen zodat sommige wetenschappers afraden om nog langer vis te eten.

Toch is het een interessant en een gezond voedsel, want het zijn prima eiwitten en bovendien bevatten ze de echt noodzakelijke Omega-3 vetzuren die niet enkel gunstig zijn bij de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook tegen zenuwaandoeningen en kanker.

De zee gaat dood

Ook onderzoeker en diepzeeduiker Dos Winkel is samen met zijn vrouw een kruistocht begonnen om de wereldzeeën te redden. Net als Thor Heyerdahl tientallen jaren geleden de wereld alarmeerde omdat de oceanen op een soep met vuile balletjes leek, schreeuwt Winkel het uit dat alle leven uit de wereldzeeën aan het verdwijnen is: overbevissing, moderne sleeptechnieken, opsporing van visscholen met satelliet, subsidiëring van de visserij en kunstmatige visfarms in baaien en fjorden waarvoor dan weer levende voer-vis nodig is, maken dat het visbestand alarmerend laag is.

Talrijke species zijn met uitsterven bedreigd en van het wondermooie koraal blijft amper een goeie 15 percent over.

De zee wordt een dode vuilnisbelt waaruit we binnenkort geen voedsel meer kunnen halen, amper wat vergiftigde kruimels, terwijl een wondermooi stukje schepping reddeloos verloren gaat. Zijn foto’s bewijzen wat de schoonheid onder water betekent: meesterwerken waarvan Kandinsky, Appel of Miro amper hadden kunnen dromen, een ongeëvenaarde kleurenpracht en nooit geziene vormen.

Red de zee, zodat we ook onszelf nog kunnen redden!

Een ecologische tijdbom

In de oceanen tikt een ecologische tijdbom, De diepzee, is in levensgevaar. Maar we kunnen het tij nog doen keren. Daarvoor is politieke wil nodig! Maar de wateren van de wereld worden verder geplunderd door niets ontziende systemen en belangengroepen!

„En toch zullen we moeten terugkeren als we de wereld nog een beetje leefbaar willen houden. We betalen met ons belastinggeld mee aan de gigantische subsidies die Europa geeft om de visserij nog net boven water te houden. Maar eigenlijk zijn het subsidies om de zeeën te doden.

Meet dit subsidiegeld wordt het voedsel gestolen van de allerarmsten in Papoea, in Senegal, want daar gaan Europese vissersboten het eten stelen. De rijken stelen van de armen.

Ook Belgische en Nederlandse schepen doen daaraan mee. Heel groot is de Franse en Spaanse vloot. Dat zou echt het einde van de zee kunnen betekenen.

Stelen van de armen

In Senegal is de Europese vloot met de Atlantic Dawn heel hard aan het werk geweest. Die ving in één maand wat 7000 lokale vissers op een jaar vissen. De zee is er leeg. De lokale vissers kunnen met moeite nog één visje halen.

Dit voorbeeld illustreert hoe de rijken de armen bestelen. De corrupte overheid krijgt geld en de lokale mensen niets. Ze krijgen honger, worden ziek, want hun belangrijkste bron van proteïnen en vetten is weg.

In de Noordzee is natuurlijk al langere tijd amper nog iets te vissen, en hetzelfde doet zich voor in de Middellandse zee en dus trekken ze naar de Stille Zuidzee. Payly heeft op een belangrijk congres gezegd dat ze onmiddellijk moeten stoppen met subsidies. In Zweden is dat al lang gebeurd. Vissers zijn daar natuurgids of iets anders geworden.

Uitgestorven

Weet je hoeveel procent van de zeeën op aarde al opgebruikt is? Vier vijfde van de oppervlakte van de planeet is bedekt door water en zee en 75 percent daarvan is leeggeroofd terwijl honderden soorten zijn uitgestorven.

Olie is een van de meest dodelijke producten, niet voor de mens, maar voor het dier.

In de plaats van regelmatig goede gezonde en biologische natuurlijke vis te eten, wordt door velen visolie geslikt. Men denkt dat een pilletje hun ongezonde leefstijl kan corrigeren, maar dat is fout gedacht.

Neen, er is niets mis met visolie, wel met het feit dat het dermate veel geslikt wordt om de foute levensstijl te corrigeren, want daartoe worden de zeeën leeggevist.

Visolie vervangt geen ongezonde levenswijze

In Nederland wordt geschat dat 1,5 miljoen mensen dagelijks visolie slikken. Dat is 1500 liter per dag. In België en Nederland samen wordt hun aantal geschat op 3 miljoen dat is gemiddeld 1 gram per dag. Die cijfers zijn afkomstig van de Wereldorganisatie over vetten.

Dat betekent dat jaarlijks 1 miljoen liter visolie door de magen van Nederlanders en Belgen vloeit. Er wordt ontzettend veel vis gevangen voor de visolie en omdat de vette vis bijna op is in de wereld, beginnen ze ook minder vette vis te vangen.

Je schrikt ervan als je weet dat je om 1 liter visolie te krijgen je tussen de 20 en 100 kilo levende vis nodig hebt. We komen op 55 miljoen kilo vis per jaar die gevangen moet worden alleen voor Nederland en België om aan de humane visbehoefte te voldoen. We kunnen dus beter gezonde vis eten en andere ongezonde stoffen laten varen, dan enkel te denken dat een pilletje het probleem wel zal oplossen.

Denk aan het Engelse boek „Empty” of anders gezegd „Leeg” van Charles Clover… „How overfishing changed our daily lives”.

Massamoord onder water

Wat zou de wereld zeggen als 2 terreinwagens over het Nationaal park de Serengeti zouden razen met een net van 10 km breed en alle leven zou meenemen?

Dat zou in een gigantische puinhoop eindigen… de meeste levende wezens dood, de andere nog in leven maar verminkt. Zou de hele wereld niet in opstand komen?

Welnu, dit gebeurt elke dag, elk uur, elke seconde, maar wel onzichtbaar voor de meeste mensen, omdat het plaats grijpt onder water, want in totaal wordt er per jaar 200 miljard kilo vis uit zee gehaald.

Daarvan wordt 35 percent nutteloos gedood bij de vangst: schildpadden, jonge haaien, zeevogels. Op die manier worden meer dan 20 soorten albatrossen met uitsterven bedreigd, omdat ze laag duiken en in de netten verstrikt geraken.

Elke drie minuten sterft een walvis omdat ze naar boven moeten komen om te kunnen ademen en dus in de netten terecht komen. Een belangrijk aantal vissen wordt wel weer overboord gezet, maar is zwaar verminkt en kan niet meer overleven. Als je de omvang daarvan gaat beseffen, word je niet goed.

Dan moet je je ook nog het volgende realiseren:

  • We betalen deze genocide met onze subsidies
  • Er is een zeer hoog percentage illegale visserij. Men kan het niet precies becijferen omdat het door satellieten niet helemaal te controleren is, maar men vermoedt 30 à 50 percent.
  • Dat laatste komt via illegaal transport toch ook binnen in de markt voor consumptie.

En wat betekent dat?

Dat we visolie moeten vermijden? Zeker niet! Maar wel dat visolie alleen een ongezonde leefstijl niet kan vervangen of corrigeren. Visolie is ideaal voor gezonde bloedvaten, maar als je tegelijk rookt, alcohol gebruikt, onder stress zit en niet beweegt, dan zal visolie de schade niet helemaal de baas kunnen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer