aug 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ongelukjes op vakantie: EHBO-bijbel (2)

Vakantie kan iedereen wel gebruiken, vooral nu we zoveel dagen “op slot” hebben geleefd, we onze gewoonten van sociaal contact drastisch hebben moeten veranderen en we onze reisplannen hebben moeten bijstellen door de Corona-pandemie. Velen zijn er niet rouwig om, want daardoor kunnen ze met het gezin weer wat sportieve activiteiten beoefenen en ook de schoonheid en de mogelijkheden in eigen land ontdekken.

Een sportieve vakantie is goed voor de geest en het lichaam, maar het heeft ook gevaren natuurlijk: kleine verwondingen en kwetsuren doordat bepaalde activiteiten buiten de normale conditie vielen. Gisteren zagen we al hoe je met beten, blaren, kleine kwetsuren omgaat en dat gaan we hier wat vervolledigen met populaire problemen op vakantie.

Hoe reageer je bij breuken?

Bij botbreuken zijn er twee mogelijkheden: ofwel is er sprake van een „gesloten fractuur” (=geen huidwonde op de plaats van de breuk); ofwel van een „open fractuur” (=open wonde op de plek van de breuk). Als er een wonde is, moet die altijd eerst worden verzorgd. Bij een pols- of armbreuk mag het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd worden voor verzorging. Dat is niet het geval bij een breuk van boven- of onderbeen. De gewonde moet ter plekke blijven liggen terwijl de hulpdiensten voor een ambulance worden gebeld.

Ongelukjes zijn niet ongewoon op vakantie en gelukkig kun je er doorgaans zelf iets aan doen. Maar beter is het voorzichtig te zijn en problemen te voorkomen.

Drinken bij diarree

Op vakantie proberen we graag eens ander voedsel. Dat eindigt niet altijd zoals gehoopt en voorzien. Wie tijdens zijn vakantie de beruchte „turista” heeft opgelopen, moet zich geen zorgen maken als dat ongemak niet langer dan een etmaal duurt. Bij aanhoudende buikloop moet veel water of een lichte bouillon worden gedronken. Rijstwater, geplette banaan of een geraspte en bruin geworden appel kunnen snel het “tij” doen keren. Ook een probioticum is welkom! Als de diarree gepaard gaat met koorts, braakneigingen en een gevoel van duizeligheid of flauwte, kan er sprake zijn van voedselvergiftiging. Raadpleeg een dokter!

Reis- en zeeziekte voorkomen

Je kan lucht-, zee- of wagenziek worden. Het is het gevolg van een overprikkeling van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Dat gebeurt vooral als de ogen iets anders waarnemen dan het evenwichtscentrum. Vermijd tijdens het reizen zoveel mogelijk alle ongemakken (braakneigingen): door vriendelijk voor je maag te zijn: reis niet met een lege maag, eet geen te zware spijzen, drink geen alcohol en door in het meest stabiele deel van het voertuig plaats te nemen: in een vliegtuig is dat ter hoogte van de vleugels, in een bus is dat halfweg tussen twee op elkaar volgend stel wielen, op een schip is dat midships of op het achterdek, in de wagen doe je er goed aan zoveel mogelijk recht voor je uit naar buiten te kijken en zeker niet lezen of de wegenkaart bekijken. Kauw op een stukje gember, dat helpt tegen reisziekte.

Schaaf- en snijwonden

Tijdens de vakantie wordt vaak eens geknutseld, in de tuin gewerkt, of er moet er al eens iets hersteld worden. Logisch dat onhandige mensen met een mes al eens een ongelukje hebben. Maar ook kinderen proberen allerlei kunsten uit te halen, waarbij ze messen of beitels hanteren. Een ongelukje is gauw gebeurd.  Bloedende wonden zuiveren meestal zichzelf en zijn dus niets om in paniek over te geraken. Het geeft niet dat schaaf- en snijwonden wat bloeden, dat helpt infecties voorkomen. Spoel de wonde uit met zuiver stromend water. Ontsmet de wonde zorgvuldig en dek die af met een steriel gaasje en een pleister. Als de kwetsuur diep is en waarschijnlijk gehecht moet worden, moet dat door een arts gebeuren.

Splinter verwijderen

Een hout-, glas- of metaalsplinter in de huid is geen groot probleem, wel vervelend. Ga eerst na of een stukje daarvan nog boven de huid uitsteekt. Is dat het geval, dan kan je die met behulp van een ontsmet pincetje verwijderen. Vervolgens moet het wondje goed gedesinfecteerd worden (om fijt te voorkomen). Indien de splinter afbreekt of te diep in de huid steekt, moet je niet proberen zelf ernaar te pulken en te graven. Laat dat over aan een dokter. Het kan zijn dat een tetanusinjectie nodig is.

Verstuiking

Vooral enkels en polsen blijken vatbaar voor verstuikingen. Bij een verstuiking of verrekking is een koud kompres interessant om de zwelling tegen te gaan. Breng daarna een elastische zwachtel aan en rust zoveel mogelijk met het verstuikte lichaamsdeel hoger dan de rest van het lichaam.

Voorwerp in oog, oor, neus, keel of maag

Wie met kinderen op vakantie gaat, maakt het vaker mee dat ze een vreemd voorwerp in het lichaam krijgen. Een vuiltje of vliegje in het oog kan verwijderd worden door dat oog goed open te houden terwijl je de ongewenste indringer met het puntje van een schone zakdoek tracht te verwijderen. Als het voorwerp onder het bovenste ooglid zit, kan dit over het onderste ooglid getrokken worden; op die manier blijft het vuiltje meestal in de onderste oogharen achter. In neus en oren willen ook wel eens rare voorwerpen als kralen, erwten, insecten en dergelijke belanden. In het oor mag je nooit zelf aan het peuteren gaan: laat dat over aan een dokter. Zit het vreemde voorwerp in de neus, dan moet het slachtoffer eerst via de mond diep inademen en vervolgens – met gesloten mond én dichtknijpen van die neusvleugel waarin zich niets bevindt – krachtig uitademen. Lukt dat niet: de dokter.

Tijdens het eten belandt voedsel wel eens „in het verkeerde keelgat”, zo heet het in de volksmond. Snel handelen is belangrijk. Een klein kindje pak je best bij de beentjes vast. Hou het ondersteboven en geef het een paar ferme tikken tegen de rug. Die doen hem schreeuwen en de kans is dan groot dat het voorwerp op die manier uit de keel schiet. Bij een volwassene stel je best achter het slachtoffer op, leg een arm om hem heen en bal de hand ervan tot een vuist die je tegen zijn maagkuil drukt. Pak met je andere arm deze vuist vast en druk die snel en krachtig in het maagkuiltje. Het gevolg van deze snelle, krachtige ademstoot is dat het vreemde voorwerp wordt uitgehoest.

Zonnesteek en zonnebrand

Wie te lang in de zon gaat zitten, kan door een zonnesteek getroffen worden. De symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, een hoogrode gelaatskleur, snelle pols en droge, heet-aanvoelende huid. Het slachtoffer moet zo vlug mogelijk naar een koele, lommerrijke plek gebracht worden. Maak de kleding los, leg koude kompressen op het hoofd en wikkel de persoon in vochtige (hand)doeken om af te koelen.

Maar hopelijk loopt het allemaal zo’n vaart niet en verloopt de vakantie ideaal, probleemloos zoals in de boekjes! Zo keer je herboren en gelukkig, uitgerust en met nieuwe moed terug uit vakantie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer