sep 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor gezonde kinderen: respecteer de natuur

De wetenschap is in evolutie. Wat tien jaar geleden als een heilig vaststaand feit werd beschouwd, wordt vandaag in vraag gesteld, of helemaal anders uitgelegd. Dat is in elk geval zo met betrekking tot voeding. Denk maar aan de rol van vetten en suikers in verband met het cardiovasculaire risico. Ook het gebruik van medicijnen is een modetrend of een commerciële trend. Waar vroeger antibiotica als haast vanzelfsprekend werd beschouwd, zelfs ter preventie van griep en verkoudheid, weet men nu dat een ongebreideld gebruik tot grote problemen heeft geleid, zelfs tot waardeloosheid van belangrijke medicijnen. MRSA oftewel de ziekenhuisbacterie is daarvan het gevolg. Talloze mensen hebben al het leven verloren als gevolg van misbruik van middelen die het leven moesten redden.

Wetenschap is dus ver van evangelie, het is een evolutieve kennis die deels ingegeven wordt door nieuwe ontdekkingen, maar ook door commerciële en politieke belangen. En wat kunnen we daartegen doen? Door ons eigen gezond verstand te gebruiken en voorzichtig te zijn. Zoals de oude Seneca zei; De wijze zegt altijd “misschien”.

Kinderen gezond laten opgroeien, is geen kwestie van geluk en toeval, maar vooral van wijsheid en gezond verstand.

Wat zijn dan verstandige wetten? De wetten van de natuur, want die zijn er op intelligente wijze ingezet, veranderen nooit, hebben een ijzeren consequentie en wie ze respecteert, komt nooit bedrogen uit. Het is een beetje zoals de wet van de zwaartekracht… die bestaat en je kan niet door redeneringen en valse hoop iemand doen omhoog vallen… hij valt altijd naar beneden. Dat is een natuurwet.

Dat is ook zo met betrekking tot onze gezondheid en zeker ook die van de kinderen. Bij de groei naar volwassenheid maakt het kind heel veel fases door, waarbij de organen groeien, sterker worden, zich wapenen tegen de agressie van buitenaf. Daar moet je zo weinig mogelijk willen in interveniëren, want we weten niet altijd welk effect dit zal hebben.

De immuniteit is een natuurlijk gegeven en die bouwt zichzelf op als ze daar de gelegenheid toe krijgt en de juiste middelen worden aangereikt: goede voeding, vitamines, gezonde lucht, een ideaal kader en voldoende input om de weerstand op te bouwen en te versterken. Met andere woorden: maak er geen kasplantjes van, laat kinderen ravotten in de natuur, omgaan met dieren, over de grond kruipen, omgaan met andere kinderen. Zo worden ze groot en sterk.

Bij voorkeur een natuurlijke omgeving met veel groen, planten en ook dieren is zeer heilzaam voor de ontwikkeling van kinderen. Gezondheid is geen gevolg van medicijnen, maar van respect voor de natuur en de natuurlijke noden van een opgroeiend individu.

Ouders moeten zich daarom goed informeren over de voordelen, maar ook over de nadelen van medicijnen, vaccins, supplementen, en de raad van goeroes die mensen in de hoek praten met waardeloze of emotionele argumenten. Hoe bouw je dan een natuurlijke immuniteit van het kind op?

  • De vitamines C en E spelen een cruciale rol. Groter wordende kinderen moeten dus zeker voldoende fruit en groenten en volkorenproducten eten in de plaats van geraffineerde prutsen.
  • Ze moeten vermijden de immuniteit te schaden door roekeloos en willekeurig te vertrouwen op consumptiemedicijnen toe te passen.
  • Hygiëne is belangrijk, maar met overdreven smetvrees is niemand gebaat. Laat kinderen dus maar buiten spelen. Kindercrèches, kleuterscholen, jongerenclubs enz… kunnen een besmettingsgrond zijn, maar het helpt wel de immuniteit op te bouwen.
  • Belangrijk is dat ruimten waarin ze vertoeven geregeld worden verlucht. Dat is zeker belangrijk in deze corona-periode. Wie hygiënisch leeft, heeft veel minder kans op besmetting. Het is niet zonder reden dat in Antwerpen (een sterk verstedelijkt gebied met veel mensen op een kleine ruimte), de besmettingsgraad het hoogst is. Niet alleen de luchtvervuiling maar ook de pollutie binnenskamers speelt daarin een grote rol.”
  • Zorg voor gezonde voeding. Meer fruit, meer groenten, meer volkorenproducten, minder kleur, minder bewaarstoffen, minder fantasiekost, minder suiker, minder geraffineerde kost. Baby’s moeten zo lang mogelijk borstvoeding krijgen en niet te vroeg overschakelen op vast voedsel.
  • Overdaad aan medicijnen moet absoluut worden vermeden. Een geneesmiddel is geen consumptieproduct. Er mag niet lichtzinnig worden mee omgesprongen. Zoveel mogelijk moet je de natuur zijn eigen genezing laten organiseren, zo dat mogelijk is en daarbij kan de arts natuurlijk een belangrijke functie vervullen en adviserend en geruststellend optreden. Bovendien moet je altijd eerst zo mogelijk naar zachte systemen grijpen en die met deskundigheid toepassen.
  • Elk kind moet een gezonde psychische omgeving krijgen, want stress ondermijnt het immuunsysteem. Als het kind zich niet veilig, geborgen en gelukkig voelt, wordt het ziek. De stress van een paniekerige moeder kan evengoed overslaan op het kind en ook hier is sprake van een immuun stimulerende rol die van de ouders moet uitgaan. Kinderen die kunnen vertrouwen op liefderijke zorg van verstandige ouders zijn wat dat betreft veel beter af.
  • Wees verstandig met de keuzes van vaccinatie, doe dat niet te vroeg en pleeg zeker overleg met je arts die een wijze beslissing kan nemen.

Op die manier zullen je kinderen opgroeien tot gezonde volwassenen en daar is iedereen gelukkig mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer