jun 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Korte metten met afmattende hoest

Verkoudheid is een van de meest voorkomende problemen waar iedereen af en toe mee te maken krijgt. Hoesten is daar een begeleidend verschijnsel van. Dat kan erg vervelend en vooral ook afmattend zijn en je uit de slaap houden. Niet te verwonderen dat de verleiding groot is om meteen naar de “zware middelen” te grijpen of te verlangen, maar is dat wel verstandig?

Hoest mag best niet met sterke middelen worden tegengegaan omdat de hoest een natuurlijke reflex is om slijmen te verwijderen. Droge hoest moet men wel “in toom houden”, omdat anders de slijmvliezen te zeer geprikkeld worden. Het is te afmattend en te belastend voor de longen.

Je moet er natuurlijk eerst zeker van zijn dat het wel degelijk om een gewone hoest of verkoudheid gaat en niet over een besmetting met het covid-virus. Dat merk je aan de hand van de symptomen. Een verkoudheid geeft zelden koorts, terwijl covid gepaard gaat met koorts, een grieperig gevoel, een gevoel van algemene malaise, kortademigheid, druk op de borst en moeite om te ademen. Opgelet: niet alle gevallen van covid verlopen even spectaculair, integendeel. Soms merk je er amper iets van, soms verloopt het heel mild, soms is het dramatisch.

Onderzoek wees uit dat natuurhoning ideaal is om hoestbuien tot bedaren te brengen, ook voor kinderen.

Maar van een verkoudheid kan je ook al behoorlijk ondersteboven zijn. Zo’n hoest kan je beletten om je werk naar behoren te doen, je zelfs uren of hele nachten uit de slaap houden. Gelukkig gaat het meestal vanzelf over, hoewel je heel wat kunt doen om jezelf wat meer comfort te geven en het vervelende en afmattende “blaffen” te milderen en te beperken.

Natuurlijke prikkel

De hoest is eigenlijk een natuurlijke prikkel, die maakt dat via een hoestreflex schadelijke indringers kunnen worden opgehoest, fluimen kunnen worden geëvacueerd en de luchtwegen op die manier “schoon” kunnen worden gemaakt.

Die prikkel of hoestreflex kan wel erg vervelend en afmattend zijn en dus is het prettig als je dat op een ongevaarlijke en natuurlijke wijze binnen de perken kan houden om je ook ’s nachts wat meer comfort en rust te geven.

Honing helpt

Er is geen mens die af en toe eens geen last heeft van hoest of verkoudheid. Niet te verwonderen dat er zoveel middelen aangeboden worden om de hoest te milderen. Vroeger werden daar codeïnederivaten voor gebruikt om ze in een hoestsiroopje te stoppen, maar niet zonder gevaar, want het betreft een drug. Onderzoek heeft aangetoond dat het beste middel om een hoestreflex te dempen eigenlijk natuurhoning is. Ook voor kinderen (niet voor kinderen jonger dan één jaar) is dit de aangewezen methode. Het is veilig en efficiënt en smaakt vooral voor kinderen nog lekker ook. Daar kunnen ook middelen worden aan toegevoegd die heilzaam zijn voor de luchtwegen zoals Drosera, tijm, salie, eleutherococcus, propolis enz. Zo’n siroop is bijvoorbeeld Prosan Forte, ook omdat ze op basis van Acaciahoning is: genezend, maar ook ideaal voor een rustige nacht om de hoestbuien te stillen.

Is de prikkel te groot dan kan men een lepeltje Prosan oplossen in een glas warme lindenthee. Sloksgewijs en goed inspeekselend opdrinken!

Een glas warm citroenwater met wat honing doet daarbij ook wonderen.

Stop absoluut met roken

Bij hoest moet je wel vermijden te veel van temperatuur te wisselen, omdat dit de hoestprikkel kan stimuleren. Bij hoest is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je stopt met roken en niet te vaak of te lang in rokerige ruimten vertoeft. Tabaksrook legt de trilhaarwerking van de slijmvliezen van de luchtwegen lam en verhindert het weer naar buiten gooien van stofjes met schadelijke partikels. Het genezingsproces wordt daardoor absoluut belemmerd.

Alcohol is evenmin een oplossing en is zelfs verraderlijk, want daardoor brengt het lichaam veel warmte naar de oppervlakte die het afstaat aan de buitenlucht. Het gevaar bestaat dat de patiënt zich euforisch gaat voelen, een heel warm gevoel heeft, terwijl hij in feite zijn lichaamswarmte kwijt speelt. Bekend is trouwens de longontsteking van de drankzuchtige. Veel mensen zijn op die manier al om het leven gekomen. Lichaamswarmte behouden is het belangrijkste in geval van verkoudheid, of infectiegevaar.

Natuurlijke trucjes

Is de hoest er nu eenmaal, dan zo weinig mogelijk met open mond hoesten, maar gewoon met gesloten mond. Op die manier worden de longblaasjes gespaard en loopt de elasticiteit van de longen geen gevaar, want vaak te langdurig hard hoesten, is niet te best voor de longalveolen. Is de hoest er nu eenmaal al, dan kan je best een aantal trucjes toepassen.

  • Heel goed voor verkoudheden is vlierbessensiroop, of thee van vlierbessen. Wie dagelijks een paar kopjes vlierbessensiroop drinkt, gaat zijn immuunsysteem met dertig percent verbeteren.
  • Ook rammenassiroop is daarvoor ideaal en die kan je zelf maken. Snij een rammenas in schijfjes en doe er honing tussen, zoals bij een boterham. Nadien de rammenasschijfjes weer op elkaar zetten. Leg die nu op een schoteltje en zet er een glas overheen zodat vliegen er niet bij kunnen. Langzaam zal zich op het schoteltje een siroop vormen. Daarvan moet je dagelijks een paar lepeltjes drinken.
  • Dezelfde procedure moet je toepassen met ui (ajuin). Ook de ui in schijfjes snijden, honing tussen smeren en weer op elkaar zetten. Je krijgt een ui-siroop die heel krachtig werkt bij verkoudheden, als je er dagelijks een vijftal lepeltjes van drinkt. Goed inspeekselen, zodat de genezende kracht al via de slijmvliezen kan gebeuren.
  • Een heet bad terwijl je wat muntolie in het badwater hebt gedaan is een reuzestimulans om eens flink door te zweten. Nadien goed inpakken met wollen dekens en een uurtje doorzweten. Dit mag je natuurlijk niet doen als je weerstand niet voldoende is, want zo’n heet bad, mat je ook wel af. Je voelt het trouwens als het voldoende is.
  • Ben je weer verlost van je verkoudheid, dan moet je er wel voor zorgen dat je je weerstand weer vergroot met bijvoorbeeld wisselbaden, koude douches, zwempartijen, wandelen in open lucht en sportieve activiteiten in de natuur.

Op die manier zal je voorkomen dat je weer gauw ziek wordt en mocht het toch gebeuren, dan maakt je lichaam – met dat klein beetje hulp van de natuur – er ook wel snel korte metten mee.

Een tip: Prosan Forte (vroegere benaming Tussabell Forte) van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4212-320 vind je in de apotheek.

Je kan Prosan Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De stilte in je luchtwegen zal “oorverdovend” worden…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer