mrt 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Altijd moe? Eet je niet te veel suiker?

Gezondheid is heel belangrijk voor iedereen, maar even belangrijk lijkt voor de meesten wel hun slanke taille te zijn, althans te oordelen naar het succes van de vermageringslobby in ons land en daarbuiten. In ons wel doorvoede westen maakt de meerderheid van de volwassen bevolking zich voortdurend zorgen over haar corpulentie. Men beseft best dat dit in ruime mate het gevolg is van een onjuiste voeding. Weinigen stellen zich in verband met diezelfde voeding ook vragen over de gezondheid van de producten die dagelijks op tafel komen, ze willen enkel weten hoe ze het formaat van hun buik in toom moeten houden. Toch zijn die twee gegevens van elkaar afhankelijk. Door gezonder en dus ook minder te eten, vermagert men vanzelf en zal de gezondheid er stukken op vooruit gaan.

Het moderne voedingspatroon is compleet verkeerd. We eten te veel, te vet, te zoet, te zout, te eentonig, niet vers genoeg en onregelmatig. Allemaal elementen die ons met een levensgroot probleem opzadelen: we eten ongezond waardoor het leven van velen zelfs bedreigd wordt. Wat kan je eraan doen?

Van een gezonde voeding hangt een groot deel van je geluk en je gezondheid af.

Vanaf de jeugd

Een verkeerde voedingsgewoonte wordt kinderen al van op de schoolbanken meegegeven. De schoolmaaltijden zijn evenmin een voorbeeld van hoe het moet. Dergelijke gaarkeukens houden over het algemeen meer rekening met het gemak van bereiden van maaltijden voor grote massa’s, dan met de gezondheid van de schoolbevolking. Bovendien vind je in elke school wel een kantine of een automaat waar je allerlei zoete frisdranken in aantreft of chips en koekjes of chocolade die bulken van het zout, het vet, de suiker en soms ook nog bewaarmiddelen. Van kinderen die op een dergelijke manier gevoed worden, gezonde volwassenen maken, wordt op die manier wel erg moeilijk.

Hart- en vaatziekten vallen niet uit de lucht

Ons moderne voedingspatroon wordt vooral gekenmerkt door de zogenaamde fastfoodcultuur. Hamburgers, chips, frieten, kroketten, milkshakes, broodjes-ham-en-kaas, broodjes zogenaamde fijnkost met god-weet-welke-vette-verloren-brol, brochettes, naast allerlei zoetigheid van snoep, chocolade, koekjes en versnaperingen om te eindigen bij de frisdranken boordevol suiker.

Dit voedselpakket, voor zover je nog van voedsel kan spreken zit barstensvol calorieën, suiker, zout, verzadigde vetten, weinig vitamines, mineralen en vooral amper of geen voedingsvezels. Als die er al in zouden zitten, zijn die toch stuk gekookt of gebakken. De relatie met de moderne westerse ziekten op de hitparade van de geïndustrialiseerde wereld, is vlug gemaakt: hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, suikerziekte of diabetes.

Te veel calorieën

Wij eten allen te energierijk, vooral als gevolg van het hoge gehalte aan vetten en suikers in die voeding. Vaak zijn die producten ook verborgen, zodat alleen de aandachtige consument er weet van heeft als hij nauwkeurig het etiket van een product bestudeert: men voegt zelfs suiker toe aan bruine bonen in blik, zelfs aan pekelharing.

In praktisch alle fabrieksproducten zitten suikers verwerkt, zelfs soep, sausen, ketchup, uiteraard alle snoepgoed en beslist frisdranken. Soms is het woord suiker opzettelijk gebannen en heeft men het op het etiket over maltose, glucose, fructose, siroop. In ieder geval blijven de calorieën dezelfde. Zelfs als er sprake is van druivensuiker, meen dan vooral niet dat die suiker afkomstig is van druiven.

In één flesje frisdrank, hetzij cola of vruchtenlimonade mag je het equivalent van acht klontjes suiker verwachten. Een hoek taart, een gebakje is goed voor vijftien klontjes en een lekkere dame-blanche, de bekende ijsbeker met warme chocolade levert u niet minder dan vijfentwintig klontjes suiker op. Niet te verwonderen dat sommige patiënten evenveel calorieën opnemen via tussendoortjes en toetjes dan bij de maaltijden zelf.

Suiker is gevaarlijk

De reclame heeft ons willen doen geloven dat suiker een bron was van kracht. Men heeft hier op handige wijze de bevolking misleid. Suiker is een bron voor onze economie, kracht voor de economie, niet van kracht voor de mens, althans niet de suiker die wij bedoelen. Koolhydraten zijn dat wel, maar die haal je beter uit granen, vruchten, honing, maar vooral niet uit suiker. Je mag die voor mijn part wel halen uit de suikerbiet, niet uit de suiker. Het brengt je alleen maar lege calorieën, is eigenlijk geen natuurproduct meer, maar het resultaat van een hoop bewerkingen. Bovendien heb je tegenwoordig een schitterend alternatief met steviolglycosiden, het zoete extract uit de Stevia, een plantje dat tweehonderdmaal zoeter smaakt dan suiker, dat geen calorieën aanbrengt, maar de spijzen wel erg zoet maakt en geen scheikundige stoffen bevat.

Pure volksmisleiding

Suiker daarentegen is een bron van heel wat ziekten en de misleiding van de bevolking. Niets kan nog zonder suiker. Deze geconcentreerde energiebron is de hoofdoorzaak van obesitas, de zwaarlijvigheid van de bevolking, helpt mee aan het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten, en is praktisch de enige schuldige van tandbederf, zelfs bij jonge kinderen.

Men heeft becijferd dat per inwoner in ons land gemiddeld meer dan veertig kilo suiker per jaar wordt verbruikt. De helft daarvan is nog meer dan genoeg om onze gezondheid op de proef te stellen, maar zou wel al een enorme winst betekenen, vooral ook inzake overgewicht.

Hoe merk je het?

Het eigenaardige is dat als je erg veel trek hebt in suiker of gesuikerde spijzen, dat een signaal is dat je eigenlijk al te veel suiker hebt gegeten. Het is de dip die er voor zorgt dat je weer trek hebt in suiker.

En het volume waar je best niet boven gaat, heb je al snel bereikt. Je zou eigenlijk niet meer dan 50 gram per dag mogen gaan, maar best van al gebruik je helemaal geen suiker. Je hebt geen suiker nodig, wel koolhydraten en die komen best uit vruchten, volle granen, omdat de cofactoren even belangrijk zijn. Suiker is geen voedsel meer, het brengt enkel lege calorieën aan. Bedenk dat hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en zelfs kanker het gevolg kunnen zijn van teveel suiker. Een kankercel kan niet voortleven zonder suiker, dan sterft ze af.

Heb je een dipje, voel je je vermoeid, heb je een droge huid, veel dorst, een slechte weerstand en een te hoge bloeddruk, denk dan aan een overdosis suiker die je hebt.

En heb je toch zin in iets zoets, gebruik dan liever steviolglycosiden.

Een tip: Stevabell van Fytobell, dan heb je geen calorieën, maar wel een zoet mondje.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier heb je je gezondheid een grote dienst bewezen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer