feb 17, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is reumapijn ook winterpijn?

Veel mensen zijn bang van de winter, omdat het aantal zieken en ziektegevallen dan toeneemt. We kennen griep en verkoudheid als typische winterkwaaltjes die elk jaar weer opnieuw de kop opsteken, maar er is een aantal ziekten dat misschien niet rechtstreeks veroorzaakt wordt door het winters klimaat, maar waarvan de klachten in het koude seizoen toch verergeren en de patiënten het zelfs bijzonder lastig hebben. Eén van die kwalen is reuma.

Warmte onder alle vormen is goed voor reumapatiënten. Zorg er voor voldoende te bewegen. Wie te veel en te lang in zijn stoel blijft zitten, roest vast. Vermijd in elk geval geraffineerde kost, en junkfood.

Koude en winters weer veroorzaken geen reuma, geen reumatoïde artritis, geen artrose, maar de pijnen die met deze kwalen gepaard gaan verergeren wel in de winter, zodat sommige zieken zelfs helemaal immobiel worden en met angst winterse slechte weersomstandigheden tegemoetzien.

Reumatische aandoeningen zijn trouwens een grote belasting voor ziekenfondsen en werkgevers, want ze zijn de hoofdoorzaak van afwezigheid op het werk. Wat kan je er dan aan doen, buiten er te leren mee leven?

Afvalstoffen

Reuma is niet hetzelfde als rugpijn hebben, of pijn in de schouder. Reuma is een ernstige aandoening die eigenlijk een verstoring van het metabolisme als oorzaak heeft. De stofwisseling gebeurt niet perfect. Er komen afvalstoffen, onder vorm van kristallen via het bloed in de gewrichten te zitten, worden erdoor geblokkeerd of gaan prikken en pijn doen.

Heel typisch bij reuma is dat de klachten niet altijd op dezelfde plaats zitten. Het is een pijn die zich verplaatst, de klachten zijn mobiel. De naam is trouwens afkomstig van het Griekse “rheo”, wat „vloeien, zich verplaatsen”, betekent.

Reuma is trouwens altijd een serieuze ziekte die goed moet geobserveerd worden, vooral als het gaat om reumatoïde poly-artritis, een ziekte die gevaarlijk kan zijn voor de hartkleppen.

Op dieet

Uiteraard kan reuma gecontroleerd worden via een bloedanalyse. Er zijn verschillende vormen van reuma en voor al deze vormen kan een ander onderzoek noodzakelijk zijn, maar ook een andere behandeling. Voor de ziekte van Bechterew bijvoorbeeld, een aandoening waarbij de wervelkolom langzaam stokstijf wordt zodat de patiënt niet alleen moeite heeft zich te bukken, maar ook links en rechts draaien met het hoofd op den duur onmogelijk wordt, is een andere medicatie en behandeling nodig dan voor pure spierreuma.

In ieder geval moet een voeding die zuurresidu’s in het lichaam aanmaakt en achterlaat, vermeden worden. Dat is niet hetzelfde als zuur smakend voedsel vermijden, integendeel vaak. Eerder moet men voorzichtig zijn bepaalde stoffen met elkaar te combineren. Zo zijn rauwe groenten en vruchten bij dezelfde maaltijd best te mijden, omdat ze gisting in de darmen kunnen veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige darmen moeten hiermee uitkijken.

In elk geval is eiwitarme voeding noodzakelijk. Te veel patiënten eten te veel vlees, kaas, vis en meestal dan nog alles tegelijk. Niet zelden eten patiënten tienmaal te veel eiwitten, dan goed voor hen is.

Als volwassenen die geen al te zware arbeid verrichten, kunnen we volstaan met ongeveer zeventig gram per dag, en dat is echt voldoende om de spieren van opbouwende energie te voorzien en de cellen de kans te geven zich met deze bouwstoffen te vernieuwen. Bovendien is een overdosering van eiwit op de duur ook erg schadelijk voor hart en bloedvaten, wat niet zelden leidt tot infarct en trombose.

Eiwitarme voeding is dus voor deze patiënten beslist een noodzaak. Te veel vlees en vooral bereide vleeswaren (charcuterie) zijn gevaarlijk voor deze mensen. Worst en varkensvlees zijn taboe. Junkfood moet absoluut worden vermeden evenals alcohol en geraffineerde suikers.

Eet zo natuurlijk mogelijk

Mensen die last hebben van reuma moeten ook proberen zo natuurlijk mogelijk te eten. Geraffineerde producten horen niet thuis op hun bord. Eet dus van broodsoorten enkel volkorenbrood en schrap wittemeelspijzen. Suiker is zeker taboe. Alcohol hoort niet op tafel te komen, evenmin als koffie en coladranken.

In vet gebakken spijzen die transvetten aanmaken (friet en gebak) zijn nadelig voor reumatici. Vooral dierlijke vetten moeten worden vermeden, maar ook plantaardige oliën die sterk verhit worden, want dat worden transvetten. Beter voor hen is, voedsel te stomen of in de oven klaar te maken.

Ook in de microgolf kan je tegenwoordig lekker koken zonder gebruik, of liever misbruik te maken van vetten. Geoxideerde of aangebrande producten zijn beslist gevaarlijk, zelfs voor wie geen reuma heeft. Is iets zwart of bruin gebakken: weg met het korstje. Dan doe je ook iets om kanker te voorkomen.

Enzymen

Reumapatiënten moeten grondig kauwen en hun voedsel goed inspeekselen, zo krijgen ze voldoende verteringsenzymen mee in de spijzen. Als je goed kauwt, worden ook de darmen ontzien en haalt het lichaam meer voedende elementen uit het eten, zijn er minder afvalstoffen en worden die ook beter geëlimineerd. Allemaal dingen die gunstig zijn in geval van reuma. Wat je wel op je menu moet zetten zijn: zilvervliesrijst, in de schil gekookte aardappelen, veel rauwkost, boekweit en sojaproducten, maïs en bepaalde vruchten.

Vruchtensappen kunnen als kuur gebruikt worden, maar enkel als je ze zelf perst, als je één dag in de week een sapvastenkuur houdt, om het lichaam de tijd te gunnen te ontslakken.

In de befaamde Bircher Benner-kliniek in Zwitserland, genoemd naar een Zwitserse arts die met zijn rauwkostdieet-therapie kreupele reumapatiënten genas en daarover verschillende boekjes publiceerde, stond een dieet op basis van rauwe groenten en rauwe melk op de voorgrond.

Mensen die jarenlang niet hadden kunnen stappen konden dat na verloop van tijd opnieuw, dankzij een secuur volgehouden natuurlijk dieet.

Warmte en massage

Omdat reumatische aandoeningen vooral de kop opsteken of de patiënt geselen tijdens het koude, kille seizoen, moet ernaar gestreefd worden door middel van allerhande warmtetoepassingen het lijden te verzachten. Patiënten voelen minder pijn als warmtebehandelingen worden gegeven. Dat kun je ook thuis: een warm bad, hete kompressen, warmte gevende zalven, massages die de doorbloeding stimuleren, beweging en oefeningen. Maar ook zonnebaden, infraroodbestraling, lichttherapie enz… kunnen helpen om de pijnen te verzachten of de pijnsymptomen te omzeilen.

Een jaarlijkse vakantie in het zuiden, of geregeld een verlengd weekend in een warm en droog klimaat kunnen bijdragen tot een groter comfort voor deze patiënten. Daarnaast zijn er ontzurende kruiden zoals Harpago ofte Duivelsklauw die bij dergelijke problemen hun nut hebben bewezen. Ook Curcuma is ideaal om het probleem te verbeteren.

Je moet er ook voor zorgen ook voldoende te drinken om de nieren aan het werk te zetten, zodat zuurkristallen zich niet kunnen neerzetten. Op die manier zal je al heel wat minder last hebben van reuma, de gesel van de moderne tijd.

En een tip: Curcuma Forte van Fytobell op basis van curcumine en Articulan op basis van Harpagophytum.

Curcuma Forte met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Articulan met CNK-bestelnummer: 2899-862.

Je vindt Curcuma Forte en Articulan van Fytobell in de apotheek, of je kunt het ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer