sep 15, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Tabak veroorzaakt borstkanker !

Het aantal gevallen van borstkanker in de geïndustrialiseerde wereld neemt toe en ondanks de vooruitgang en de toegenomen kennis slagen we er niet in dat aantal terug te dringen. Er zijn landen in de wereld waar het probleem amper voorkomt: vooral het oosten blijft ervan gespaard. Chinese en Japanse vrouwen kennen amper of veel minder borstkanker dan westerse vrouwen. Als daarentegen vrouwen uit Japan bijvoorbeeld emigreren naar de Verenigde Staten, dan is het patroon van borstkanker bij vrouwen na verloop van een paar jaren hetzelfde als dat van Amerikaanse vrouwen. Het duidt erop dat de levenswijze en het eetpatroon een determinerende rol spelen.

Gezonde voeding met veel antioxidanten, iso-flavonen (soja), terpenen, polyfenolen is belangrijk, dus fruit, groenten en volkoren, maar het belangrijkste van al: vermijd tabak en alcohol. Ook passief roken is een risicofactor voor borstkanker.

Borstkanker bedreigt meer dan tien percent van de vrouwen in ons land. De levenswijze heeft er mee te maken, maar vooral het roken. De tabaksrook vindt zijn weg naar de vrouwenborst. De oplossing: stop met roken en mijd rokers.

Er wordt eigenlijk te weinig bij stilgestaan, maar borstkanker kan rechtstreeks te maken hebben met roken. Er is zelfs weinig onderscheid tussen passief roken en echt actief roken. Wie vaak in een lokaal vertoeft waar verschillende anderen roken, vergroot haar kansen op borstkanker enorm. Volgens studies verzameld door het ANSR in Groot-Brittannië, zou tabaksrook voor meer dan 60 percent mee oorzaak zijn van borstkanker. Daarvan wordt 40 percent veroorzaakt door actief roken en 20 percent door meeroken. De gifstoffen in tabaksrook vinden ook hun weg naar de vrouwelijke borst. Ze komen uiteindelijk via de borstvoeding ook bij de baby terecht.

Voor de vrouwelijke borst lijkt ook te knellende kleding niet gunstig. Soms ontstaat irritatie en verminderde bloedsomloop door te strakke beha’s, wat volgens bepaalde specialisten de bloedsomloop hindert en niet gunstig is met het oog op preventie van borstkanker. Anderen ontkennen dat dit er iets mee te maken zou hebben. Daar bestaat dus twijfel over.

Maar voeding en levenswijze hebben zeker een impact op het ontstaan van kanker. Tekort aan selenium in het voedsel bijvoorbeeld lijkt borstkanker in de hand te werken en een suppletie met selenium kan borstkanker helpen voorkomen.

Wat moeten vrouwen dan doen?

Natuurlijk kan je al heel wat doen, waar je beslist geen fout mee maakt en wat zeker de gezondheid ten goede zal komen:

 • Rook niet, want dat is het allerslechtste. Het heeft niet enkel te maken met longkanker en hart- en vaatziekten, maar ook met maag- en darmkanker, met blaaskanker, met prostaatkanker en borstkanker. Voldoende dus!
 • Eet vooral groenten en fruit en dit minstens 400 tot 800 gram per dag. Neem hiervan minstens vijf porties, maar liever vijf maaltijdjes per dag.
 • Eet weinig of liever geen vlees en schakel over op vis.
 • Let op de totale kwantiteit van vet en olie en gebruik liever olijfolie dan dierlijk vet of zelfs poly onverzadigd vet dat snel omgevormd kan worden tot transvet… zeer gevaarlijk!
 • Kies voor zo vers mogelijk voedsel, geen pekel, geen bewaarmiddelen en… diepvriezen daarentegen is wel goed als bewaarmethode.
 • En wat de supplementen betreft, wees voorzichtig, want je weet nooit dat ze een pro-oxidant worden. Overleg daarover dus best met een arts.
 • Haal je bèta-carotenoïden dus liever uit wortelsap en verse worteltjes dan uit een pil. Hetzelfde met vitamines C en E. De natuur is slimmer dan wij!
 • Leef zo natuurlijk mogelijk, zorg ervoor dat het huis niet over geïsoleerd is, maar laat het huis geregeld verluchten om het radongas naar buiten te laten.
 • Beweeg een beetje, maar ook weer niet te veel, want dat is schadelijker…
 • Er is ook een verschrikkelijke overconsumptie van antibiotica. Beperk dat tot het strikt noodzakelijke en neem geen medicijnen als dat niet echt, echt nodig is.
 • Maar doe zeker een inspanning om van het roken af te komen en probeer collega’s of huisgenoten aan te zetten om te stoppen met roken. Dat wordt eigenlijk gemakkelijker gemaakt als je beweegt, alcohol mijdt, voldoende water drinkt en gezond eet. En gelukkig zijn er ook goede natuurlijke middelen om daar bij te helpen.

Een tip: Denk aan Xantipex (vroegere benaming Fumexit) van Fytobell. Een volkomen natuurlijk preparaat dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel, om de rookhonger te stillen. De aandrang tot roken wordt er meteen door verminderd: veilig en doeltreffend.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459. (Een handige mondspray om onder de tong te sprayen).

Je kan Xantipex ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer