aug 31, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom een zure huid een gezonde huid is die jong blijft

We hebben het graag proper. Ook onze huid. We houden er van schone kleren aan te trekken en ons dagelijks grondig te wassen, meerdere keren per dag onze handen zelfs. Sommige patiënten wassen zich trouwens meer dan één keer per dag helemaal en bovendien gebruiken ze daarvoor niet altijd de simpelste middelen. Het badwater kan niet genoeg schuimen, niet genoeg geuren en de huidluchtjes kunnen niet genoeg gecamoufleerd worden. Bestonden er vroeger ziekten door gebrek aan hygiëne dan merkt men dat het nu andersom wordt. Wassen is goed, te veel en te sterk wassen leidt tot problemen.

In de middeleeuwen ontstonden weliswaar vreselijke ziekten door gebrek aan hygiëne: pest, cholera, besmettingen allerhande. Dat is gelukkig grotendeels voorbij. Er ontstaan evenwel nieuwe ziekten, veroorzaakt door een te grote hygiëne, door een overdreven zorg voor het „onreine”. Niet alleen huidziekten, maar ook gynaecologische problemen kunnen daar het gevolg van zijn. Wassen is goed, overdreven wassen niet en vooral niet met middelen die te sterk inwerken op de gevoelige huid.

Baden is goed en gezond, maar gebruik niet te vaak en geen te sterke reinigingsmiddelen, die de beschermmantel van de huid beschadigen. Het beste en gezondste reinigende middel is gewoon zuiver water.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bovendien is het in tegenstelling tot andere lichaamsonderdelen, helemaal blootgesteld aan de buitenwereld, dus zeer kwetsbaar en gevoelig. Vandaar dat we het bedekken en als er wat hapert, een abnormaal signaal wordt vastgesteld, onmiddellijk met allerlei zalfjes en sprays wordt ingegrepen.

Als je de huid zou open leggen, dan heb je al gauw een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter, althans voor een volwassen persoon. Het weegt dan ook tien tot twintig percent van het gehele lichaamsgewicht, een niet te onderschatten hoeveelheid. De huid is dus meer dan een dun velletje, een bedekking voor het lichaam.

Op amper een oppervlakte van één vierkante centimeter concentreren zich bijna 90 zweetklieren, met meer dan 5 miljoen cellen. Daarin zitten trouwens tastzenuwen, koude- en warmtezenuwen, haren, talgklieren, bloedvaten enz.

De huid heeft dus een belangrijke functie. Bovendien leidt de huid een heel apart microbieel leven. Hij heeft zijn eigen soldaten die schadelijke indringers moeten liquideren. De huid heeft een functie in het immuunsysteem. Bepaalde bacteriën en schimmels kunnen niet gedijen in een zuur klimaat, vandaar dat de intelligente huid over een zure beschermmantel beschikt. Als die beschermende zuur reagerende laag verwijderd is, of tijdelijk op non-actief is gesteld, krijgen bacteriën en schimmels de kans de kop op te steken. Overdreven wassen met sterke detergente middelen, sterk geparfumeerde zepen en badschuim, kunnen die zure beschermmantel kwetsen voor een bepaalde tijd. Schimmels komen dan ook vaak voor bij vrouwen die steeds intiemsprays gebruiken, sterke zepen en zich voortdurend in de genitale streek willen reinigen met „hygiënische” middelen.

Zich wassen is goed, maar overdrijf er niet mee. Water is nog altijd het beste reinigend middel, vooral als je afwisselend warm en koud water gebruikt.

Heb je daar niet voldoende aan, dan kan je nog altijd gebruik maken van een zuur reagerende zeep. Het is eigenlijk geen zeep in de echte zin van het woord, maar een reinigingsmiddel met een zure factor die de beschermende mantel van de huid intact laat. Zoals je ziet kan je ook nog te hygiënisch zijn. De huid verzorgen en verjongen is wel goed en dat kan je best met een goede hydraterende crème.

Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt de Aloë Vera-crème van Ellen Dee online bij www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer