aug 31, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom een zure huid een gezonde huid is die jong blijft

We hebben het graag proper. Ook onze huid. We houden er van schone kleren aan te trekken en ons dagelijks grondig te wassen, meerdere keren per dag onze handen zelfs. Sommige patiënten wassen zich trouwens meer dan één keer per dag helemaal en bovendien gebruiken ze daarvoor niet altijd de simpelste middelen. Het badwater kan niet genoeg schuimen, niet genoeg geuren en de huidluchtjes kunnen niet genoeg gecamoufleerd worden. Bestonden er vroeger ziekten door gebrek aan hygiëne dan merkt men dat het nu andersom wordt. Wassen is goed, te veel en te sterk wassen leidt tot problemen.

In de middeleeuwen ontstonden weliswaar vreselijke ziekten door gebrek aan hygiëne: pest, cholera, besmettingen allerhande. Dat is gelukkig grotendeels voorbij. Er ontstaan evenwel nieuwe ziekten, veroorzaakt door een te grote hygiëne, door een overdreven zorg voor het „onreine”. Niet alleen huidziekten, maar ook gynaecologische problemen kunnen daar het gevolg van zijn. Wassen is goed, overdreven wassen niet en vooral niet met middelen die te sterk inwerken op de gevoelige huid.

Baden is goed en gezond, maar gebruik niet te vaak en geen te sterke reinigingsmiddelen, die de beschermmantel van de huid beschadigen. Het beste en gezondste reinigende middel is gewoon zuiver water.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bovendien is het in tegenstelling tot andere lichaamsonderdelen, helemaal blootgesteld aan de buitenwereld, dus zeer kwetsbaar en gevoelig. Vandaar dat we het bedekken en als er wat hapert, een abnormaal signaal wordt vastgesteld, onmiddellijk met allerlei zalfjes en sprays wordt ingegrepen.

Als je de huid zou open leggen, dan heb je al gauw een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter, althans voor een volwassen persoon. Het weegt dan ook tien tot twintig percent van het gehele lichaamsgewicht, een niet te onderschatten hoeveelheid. De huid is dus meer dan een dun velletje, een bedekking voor het lichaam.

Op amper een oppervlakte van één vierkante centimeter concentreren zich bijna 90 zweetklieren, met meer dan 5 miljoen cellen. Daarin zitten trouwens tastzenuwen, koude- en warmtezenuwen, haren, talgklieren, bloedvaten enz.

De huid heeft dus een belangrijke functie. Bovendien leidt de huid een heel apart microbieel leven. Hij heeft zijn eigen soldaten die schadelijke indringers moeten liquideren. De huid heeft een functie in het immuunsysteem. Bepaalde bacteriën en schimmels kunnen niet gedijen in een zuur klimaat, vandaar dat de intelligente huid over een zure beschermmantel beschikt. Als die beschermende zuur reagerende laag verwijderd is, of tijdelijk op non-actief is gesteld, krijgen bacteriën en schimmels de kans de kop op te steken. Overdreven wassen met sterke detergente middelen, sterk geparfumeerde zepen en badschuim, kunnen die zure beschermmantel kwetsen voor een bepaalde tijd. Schimmels komen dan ook vaak voor bij vrouwen die steeds intiemsprays gebruiken, sterke zepen en zich voortdurend in de genitale streek willen reinigen met „hygiënische” middelen.

Zich wassen is goed, maar overdrijf er niet mee. Water is nog altijd het beste reinigend middel, vooral als je afwisselend warm en koud water gebruikt.

Heb je daar niet voldoende aan, dan kan je nog altijd gebruik maken van een zuur reagerende zeep. Het is eigenlijk geen zeep in de echte zin van het woord, maar een reinigingsmiddel met een zure factor die de beschermende mantel van de huid intact laat. Zoals je ziet kan je ook nog te hygiënisch zijn. De huid verzorgen en verjongen is wel goed en dat kan je best met een goede hydraterende crème.

Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt de Aloë Vera-crème van Ellen Dee online bij www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische...

Lees meer

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer