aug 31, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom een zure huid een gezonde huid is die jong blijft

We hebben het graag proper. Ook onze huid. We houden er van schone kleren aan te trekken en ons dagelijks grondig te wassen, meerdere keren per dag onze handen zelfs. Sommige patiënten wassen zich trouwens meer dan één keer per dag helemaal en bovendien gebruiken ze daarvoor niet altijd de simpelste middelen. Het badwater kan niet genoeg schuimen, niet genoeg geuren en de huidluchtjes kunnen niet genoeg gecamoufleerd worden. Bestonden er vroeger ziekten door gebrek aan hygiëne dan merkt men dat het nu andersom wordt. Wassen is goed, te veel en te sterk wassen leidt tot problemen.

In de middeleeuwen ontstonden weliswaar vreselijke ziekten door gebrek aan hygiëne: pest, cholera, besmettingen allerhande. Dat is gelukkig grotendeels voorbij. Er ontstaan evenwel nieuwe ziekten, veroorzaakt door een te grote hygiëne, door een overdreven zorg voor het „onreine”. Niet alleen huidziekten, maar ook gynaecologische problemen kunnen daar het gevolg van zijn. Wassen is goed, overdreven wassen niet en vooral niet met middelen die te sterk inwerken op de gevoelige huid.

Baden is goed en gezond, maar gebruik niet te vaak en geen te sterke reinigingsmiddelen, die de beschermmantel van de huid beschadigen. Het beste en gezondste reinigende middel is gewoon zuiver water.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bovendien is het in tegenstelling tot andere lichaamsonderdelen, helemaal blootgesteld aan de buitenwereld, dus zeer kwetsbaar en gevoelig. Vandaar dat we het bedekken en als er wat hapert, een abnormaal signaal wordt vastgesteld, onmiddellijk met allerlei zalfjes en sprays wordt ingegrepen.

Als je de huid zou open leggen, dan heb je al gauw een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter, althans voor een volwassen persoon. Het weegt dan ook tien tot twintig percent van het gehele lichaamsgewicht, een niet te onderschatten hoeveelheid. De huid is dus meer dan een dun velletje, een bedekking voor het lichaam.

Op amper een oppervlakte van één vierkante centimeter concentreren zich bijna 90 zweetklieren, met meer dan 5 miljoen cellen. Daarin zitten trouwens tastzenuwen, koude- en warmtezenuwen, haren, talgklieren, bloedvaten enz.

De huid heeft dus een belangrijke functie. Bovendien leidt de huid een heel apart microbieel leven. Hij heeft zijn eigen soldaten die schadelijke indringers moeten liquideren. De huid heeft een functie in het immuunsysteem. Bepaalde bacteriën en schimmels kunnen niet gedijen in een zuur klimaat, vandaar dat de intelligente huid over een zure beschermmantel beschikt. Als die beschermende zuur reagerende laag verwijderd is, of tijdelijk op non-actief is gesteld, krijgen bacteriën en schimmels de kans de kop op te steken. Overdreven wassen met sterke detergente middelen, sterk geparfumeerde zepen en badschuim, kunnen die zure beschermmantel kwetsen voor een bepaalde tijd. Schimmels komen dan ook vaak voor bij vrouwen die steeds intiemsprays gebruiken, sterke zepen en zich voortdurend in de genitale streek willen reinigen met „hygiënische” middelen.

Zich wassen is goed, maar overdrijf er niet mee. Water is nog altijd het beste reinigend middel, vooral als je afwisselend warm en koud water gebruikt.

Heb je daar niet voldoende aan, dan kan je nog altijd gebruik maken van een zuur reagerende zeep. Het is eigenlijk geen zeep in de echte zin van het woord, maar een reinigingsmiddel met een zure factor die de beschermende mantel van de huid intact laat. Zoals je ziet kan je ook nog te hygiënisch zijn. De huid verzorgen en verjongen is wel goed en dat kan je best met een goede hydraterende crème.

Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt de Aloë Vera-crème van Ellen Dee online bij www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer