aug 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welk voedsel is gevaarlijk voor kanker?

Het is vanzelfsprekend dat kanker beïnvloed wordt door wat we eten en drinken en bij uitbreiding over wat we in de mond stoppen. Zo is het duidelijk dat tabak tong- en strottenhoofdkanker kan veroorzaken, maar ook dat alcohol daar in belangrijke mate kan toe bijdragen. Ook rood vlees, junkfood, suiker of een tekort aan bepaalde stoffen zoals vitamines en antioxidanten hebben een duidelijke invloed op kanker. Het omgekeerde is ook vastgesteld: als je een bepaald soort voedsel eet, dan is de kans op terugval kleiner, het herstel gunstiger en de kans op uitzaaiingen wordt verminderd.

En eigenlijk kun je het al merken wanneer de kanker in het beginstadium zit: er is verminderde eetlust, er is een weerzin tegen een bepaald soort voedsel en ook vermagering is een veel voorkomend kenmerk, tegelijk met een verkleuring van de huid.

Als tijdens een kankerbehandeling de voeding wordt omgeschakeld naar gezonde ingrediënten, vergroot en versnelt de kans op herstel, is de kans op uitzaaiingen veel kleiner, wordt de behandeling veel beter verdragen, vergroot de immuniteit, heeft de patiënt meer comfort en kan het verblijf in het ziekenhuis aanzienlijk worden verminderd.

Kies voor gezond voedsel

Eigenlijk moet je van jongsaf aangeleerd worden dat gezond voedsel bij een gezond leven hoort. De kans op het krijgen van kanker wordt dan ook veel kleiner. Waaruit bestaat dit?

Junkfood en bewerkt voedsel vullen de maag wel, maar ze bewijzen de gezondheid geen dienst. We moeten meer fruit en groenten gebruiken en minder fantasiekost waar verborgen vetten en suikers in zitten.

Fruit, groenten, volkorenproducten, volkorenpasta, zilvervliesrijst, haver, gerst, spelt, en gezonde kruiden. Naast koolhydraten die bij voorkeur uit vruchten komen, zijn gezonde eiwitten van belang. Eieren (liefst van een gezond bedrijf of van eigen scharrelkippen zolang je niet in een industrieel vervuild gebied woont), en liever vis dan vlees, op voorwaarde dat het geen kweekvis wordt die ook vervuild voedsel heeft gekregen, of geen moddervis die op de bodem van het water in zware metalen heeft moeten leven. Eiwitten zijn belangrijk, maar te veel eiwitten zijn funest. Zeker rood vlees kan je beter mijden.

En toch. Ondanks alle toegenomen kennis, neemt het gebruik van dierlijke eiwitten en vetten toe, hoewel er toch duidelijke aanwijzingen zijn dat het ver van gezond is. De wetenschap waarschuwt dan ook niet te veel dierlijke eiwitten te gebruiken, maar beter over te schakelen althans gedeeltelijk op plantaardige eiwitbronnen. Er bestaat tegenwoordig trouwens erg lekker vegan ”vlees”.

Veel jongeren zullen dat niet graag lezen, omdat ze verslingerd zijn op junkfood, ondanks het feit dat de cijfers in verband met kanker er niet gunstig door worden beïnvloed en dat de leeftijd waarop de kwaal toeslaat steeds jonger wordt.

Opgepast met transvetten en junkfood

Wie herinnert zich niet de opmerking van zijn ouders vroeger, dat we vet spek nodig hadden om het goed warm te krijgen in de winter. Het eten van dierlijke vetten, reuzel, terwijl de boterham zelfs in het gebakken vleesnat of bakvet werd gedoopt, werd niet enkel als een lekkernij beschouwd, maar als een gezonde gewoonte, die energie gaf, je warmte gaf vooral in de winter en garant stond voor kracht en blakende gezondheid. Spek werd als een bron van energie beschouwd die onmisbaar was. Zeer zeker is het een bron van energie, maar gezond is wat anders. Rood vlees en bereide vleeswaren zijn dat beslist niet en worden in verband gebracht met darmkanker.

Als je vlees wil eten, kies dan een gezondere soort zoals wit vlees van kip en gevogelte.

Intussen hebben we meer kennis gekregen maar zijn we niet noodzakelijk wijzer geworden. Dierlijke verzadigde vetten worden niet meer als bron van gezondheid beschouwd en de energie die ze leveren wordt niet meer als de enige bron beschouwd, wel integendeel, maar toch stijgt de consumptie van vlees, vooral rood en bereide vleeswaren en niet enkel in de winter, maar ook in de zomer. We eten om het even wat, als het maar lekker smaakt. Energie hoeft voor het welzijn van de gezondheid niet afkomstig te zijn van vlees en vet. Trouwens over het algemeen halen we onze energie te veel uit vetten en te weinig uit koolhydraten zoals fruit en zetmeel zoals brood. Minder vetten spaart niet enkel hart en bloedvaten, het helpt ook kanker voorkomen.

Meer kanker

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de vlees- en suikerconsumptie en de grotere kans op het ontstaan van kanker. Zelfs bij gezonde mensen speelt het juiste gebruik van vet en vlees in de voeding een voorname rol, zeker als hij of zij de risico’s tot een minimum wil beperken.

Vooral wie kanker wil voorkomen moet alert zijn op het gebruik van oliën, suikers en vetten. Omdat een gezonde lever van het allergrootste belang is bij de preventie van kanker, is het normaal dat gelet wordt op het gebruik van vetten om de lever gezond te houden. Vooral voor verhitte vetten en oliën die we kennen als transvetten, moet worden gewaarschuwd.

Wie een slecht functionerende lever heeft, kanker krijgt, of een verhoogd risico op kanker heeft, ziet best af van het gebruik van verhitte vetten. Bakken van spijzen kan beter achterwege worden gelaten.

Frieten kunnen weliswaar lekker zijn, maar ze zijn absoluut geen gezond voedsel. Er wordt acrylamide gevormd, een stof die kankerverwekkend is. Als vetten worden gebruikt, kiest men liever koudgeperste plantaardige oliën, hoewel ze niet alleemaal geschikt zijn om te verhitten, te bakken en te braden. Olijfolie kan je wel verhitten, zonnebloemolie daarentegen niet.

Deze regels gelden ook voor gebak: pannenkoeken, wafels, cakes, aangezien hierin ook vaak verhitte of gebakken vetten worden gebruikt.

Olijfolie voor rauwkost

Voor het koken zelf moet men zoeken naar methodes waarbij de oliën of vetten niet te sterk worden verhit. Bakken en braden zijn geen gezonde manieren van voedsel bereiden, vooral niet voor patiënten die al kanker hebben of te kampen hebben met een leverkwaal. Ze kunnen voedsel beter stomen of smoren zoals groenten en aardappelen, waarbij de olie pas daarna wordt toegevoegd en waarna alles in de oven wordt gezet om licht te gratineren.

Ook voor het broodsmeersel moet gekozen worden voor een olie met onverzadigde vetzuren: giet eens wat lekkere olijfolie op je brood, zoals de Fransen doen, in de plaats van margarine die gehydrogeneerd werd en dus transvet bevat. Gevaarlijk!

Varkensvet kan je beter helemaal achterwege laten. Vethoudende notensmeersels van amandelen en sesam mogen alleen beperkt worden gebruikt als men er geen last van ondervindt. Wel kan olie gebruikt worden samen met bijvoorbeeld melkwei of citroen, als vinaigrettesaus. Op die manier krijgt men toch waardevolle vetstoffen binnen, terwijl ze niet geoxideerd zijn door verhitting.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kanker nauw samen hangt met het verbruik van geoxideerde vetstoffen. Ellis Barker heeft trouwens aangetoond dat de kankersterfte per bevolkingsgroep mooi door te trekken was naar hun vetconsumptie. Volgens kankeronderzoekers zijn verhitte vetten voor kankerpatiënten volstrekt te mijden. Uit de raadgevingen van de universiteiten blijkt trouwens dat wie colonkanker wil voorkomen, liefst vijf porties fruit en of groenten per dag moet gebruiken en de vetconsumptie drastisch naar beneden moet halen. Ook geraffineerde koolhydraten zijn kankertriggers. Het is voedsel voor de kankercel. Hou vooral ook rekening met verborgen suikers en vetten die in gebakjes, ijs, chocolade, koekjes, bonbons enz, verstopt zitten.

Algemeen kan je stellen dat wie minder transvet, minder dierlijke eiwitten, minder verhit vet, minder suiker en fantasiekost of junkfood gebruikt en kiest voor meer fruit en groenten, aanzienlijk minder kans op kanker zal hebben

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer