apr 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hygiëne thuis even belangrijk tegen corona

We weten het intussen wel: hygiëne is van het grootste belang in tijden van coronabesmetting. Dat betekent: geen handen drukken, niet knuffelen, afstand houden, liever 2 en 3 meter dan anderhalve, in een papieren zakdoekje niezen of hoesten en heb je dat niet bij de hand, hoest dan in je elleboog, vermijden dat verschillende generaties contact hebben met elkaar, kinderen goed observeren want ook zij kunnen ziek worden en vooral, laat hen niet bij de grootouders of bij oudere buren op bezoek gaan.

Dat weten we allemaal wel, maar in je eigen huis moet je ook uiterste hygiëne in acht nemen.

Op dit moment kunnen en mogen we ons niet verplaatsen, tenzij voor het werk als thuiswerk niet mogelijk is en om boodschappen te doen die noodzakelijk zijn: voedsel en drank. Alle andere winkels zijn trouwens gesloten.

Ook in je eigen huis moet je opperste hygiëne nastreven om iedereen gezond te houden.

Maar persoonlijke hygiëne is vooral van belang om besmetting van jezelf, maar ook van anderen te voorkomen. Dat betekent dat je uit respect voor anderen niets van voedsel in de supermarkt vastneemt, tenzij je het zelf in je kar legt. Dus niet voelen of het brood vers is, niet voelen of de appelen rijp genoeg zijn, de tomaten niet overrijp zijn, dat is duidelijk geen respect hebben voor anderen.

We hebben recent nog een jongedame erop betrapt dat ze met haar schoenen in een rek klom om iets op het hoogste schap achteraan te kunnen nemen: kwestie van het recentste product te hebben. Dat ze daarmee besmettingen van de straat overbracht op de winkelrekken was duidelijk haar zorg niet. Het betrof nochtans een bio-winkel. Haar gedachten waren duidelijk niet bio.

Maar ook netheid thuis is nu van bijzonder belang. Ruim op, poets voldoende en zaken die buitenshuis geweest zijn, kun je best ontsmetten met een gel, alcohol of gewoon reinigen met zeep en water. Alledaagse voorwerpen in de keuken moeten nu meer dan ooit gereinigd worden: vorken, lepels, messen. Met detergent poetsen of in de vaartwasmachine!

Wat moet je nog doen?

  • Wekelijks het beddengoed verschonen en wassen: lakens en overtrek van het hoofdkussen. Sommige artsen bevelen zelfs aan om elke dag een nieuwe kussenovertrek te gebruiken, zeker als je buitenshuis werkt.
  • Vaatdoeken moet je niet langer dan twee dagen gebruiken zonder ze te wassen met heet water en zeep.
  • Microvezeldoeken moet je telkens na gebruik grondig wassen, ze kunnen er tegen en ze dienen er voor.
  • Reinig minstens éénmaal per week het toetsenbord van je computer en het scherm van je iPhone. Dat zijn allemaal dingen die je met de handen aanraakt. Je kan ook gebruik maken van een bus met perslucht om eventuele kruimels van koeken of brood eruit te blazen. Heb je een compressor, dan is dat des te gemakkelijker.
  • Reinig elke week je telefoon (vast toestel) de deurklinken van je woning en de klep van je brievenbus.
  • Plastic speelgoed van de kinderen kan je in een kussensloop doen en gemakkelijk in de wasmachine reinigen.
  • Afstandsbedieningen van radio of tv moeten elke week gereinigd worden en als ze door meerdere personen in huis gebruikt worden, dan doe je dat best elke dag.
  • Er bestaan antibacteriële doekjes om gevoelige toetsen en klavieren te reinigen. Je vindt ze in de apotheek.
  • Gebruik elke dag een verse zakdoek en doe de andere in de was. Of beter: gebruik papieren zakdoekjes, maar gooi ze niet bij het oud papier. Verbrand ze als je een kachel of haardvuur hebt, of doe ze in de vuilnisbak.
  • Dweil minstens eenmaal per week de vloer en stofzuig.
  • Probiotica zijn uitstekend om oppervlakken schoon te houden. Er wordt zelfs in ziekenhuizen gebruik van gemaakt om te poetsen. Dankzij probiotica worden de oppervlakken schoner zodat microben zich niet thuis voelen in dit milieu.

Let wel probiotica hebben niet hetzelfde effect als bijvoorbeeld alcohol, dat wel virussen en bacteriën doodt, maar probiotica verhinderen wel dat microben het oppervlak kunnen koloniseren. Het is dus een ideaal preventief middel in deze tijden.

  • Een tip: Clean-Air vernevelaar om de lucht schoon te houden wat ook goed van pas komt nu de allergenen weer de kop opsteken en ook een bed-cleaning spray mag niet ontbreken. Het zijn uitstekende prodcuten van FREEMED en heel handig in gebruik. Laat de probiotica hun werk doen, zij maken korte metten met microbiële indringers.
  • Je kan bedcleaning spray evenals clean-air-vernevelaar van FREEMED bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier heb je beslist het beste gedaan om jezelf en je gezin gezond door de coronacrisis te loodsen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer