sep 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Tekort aan co-enzym Q-10 veroorzaakt lusteloosheid

Hoeveel mensen voelen zich moe, niet goed in hun vel, vermoeid en lusteloos? Het is haast een uitzondering als je je kiplekker voelt. De coronacrisis heeft er mee voor gezorgd dat veel mensen het niet meer zien zitten en problemen hebben met zichzelf, hun omgeving, hun werk, het gezin, de toekomst. Dat is niet verwonderlijk, want emotionele problemen veroorzaken heel veel ongemakken, maar daar is ook een fysische reden voor en niet enkel een emotionele oorzaak voor aan te duiden.

Stress is een modewoord geworden waar alle moderne kwalen worden aan opgehangen. Vaak worden externe en emotionele factoren ten onrechte als schuldige aangeduid, omdat ook scheikundige elementen die afkomstig zijn uit een ontoereikende voeding of een absorptieprobleem even goed verantwoordelijk kunnen zijn.

Zo hebben steeds meer mensen hebben last van lusteloosheid en gebrek aan energie. Met andere woorden, ze voelen zich niet goed in hun vel, kunnen hun werk, hun gezin, zelfs het leven amper nog aan. In veel gevallen is de oorzaak hiervan een gebrek aan het co-enzym Q10. Dit speelt namelijk een belangrijke rol in de energiestofwisseling in onze cellen. Uiteraard kunnen ook ander stoffen zoals lithium en chroom, een belangrijke rol spelen.

Lusteloosheid, zich emotioneel niet goed voelen en gebrek aan fitheid hebben vaak te maken met een tekort aan co-enzym Q10. Gelukkig kan je dat door een verstandige voedselkeuze aanvullen zoals vette vis en door een goed natuurlijk supplement.

Co-enzym Q10 komt van nature voor in de voeding, o.a. in sojabonen en vette vissoorten. Voedsel dat rijk is aan co-enzym Q10 is o.m. vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel, gevogelte zoals kip en kalkoen, pindanoten, spinazie en volkorenproducten en ook soja. Je kan ze best regelmatig op je menu zetten.

Het lichaam kan deze stof ook zelf aanmaken, maar naarmate we ouder worden, neemt de eigen aanmaak én het vermogen om Q10 uit de voeding om te zetten, af. Het gevolg daarvan is: vermoeidheid, lusteloosheid en een minder krachtig immuunsysteem. Aanvulling kan dus helpen. Het lichaam is best gediend met de natuurlijke vorm, want er bestaat ook een synthetisch equivalent.

Co-enzym Q10 is een sterke antioxidant en speelt een cruciale rol in de energiehuishouding van de cellen. Vandaar dat het een echte vrije-radicalen-vanger mag genoemd worden en de oxidatie of veroudering van de cellen tegengaat. Het zorgt voor versoepeling van de cellulaire membranen. Een belangrijke taak van het co-enzym Q10 is ook het voorkomen van bloedstolsels die de zuurstoftoevoer naar het hart hinderen. Het co-enzym verbetert ook de pompfunctie van het hart en voorkomt vroegtijdige veroudering. Een tekort aan dit enzym kan hartritmestoringen, hartfalen, oedeem en kortademigheid veroorzaken.

Daarnaast kan deze stof in combinatie met vitamine E de oxidatie van de slechte cholesterol (LDL) voorkomen. Onderzoek toont aan dat Q10 in combinatie met vitamine E en selenium efficiënt is tegen aderverkalking. Bovendien is co-enzym Q10 ook van nut bij de preventie van paradentose en het voorkomen van tandvleeslijden.

Patiënten die veel last hebben van ontstekingen aan het tandvlees, hebben baat bij het toedienen van Q 10. Maar ook bij hartlijden en vooral bij slapte, vermoeidheid en emotionele overdruk heeft co-enzym Q10 zijn nut bewezen. Emotioneel welzijn, zich goed voelen in zijn vel heeft dus meer met voeding en scheikunde te maken, dan men op het eerste gezicht geneigd is te denken.

Een tip: Als ideale aanvulling van wat je lichaam nodig heeft is er gelukkig een natuurlijke oplossing: co-enzym Q10-complex van Fytobell.

Je vindt Q10 complex in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-841.

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer